Tel: +36-1/786-3045 | +36-30/336-5161

Email: [email protected]

1089 Budapest, Benyovszky Móric utca 10.

(a pesti klinikai negyedben, a Nagyvárad tértől három percre)


0
 • Megtekintések: 1047

Aranyér végleges gyógyítása

Bár nem szívesen beszélünk róla, mégis tény, hogy minden harmadik ember szenved az aranyérbetegség tüneteitől. Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy milyen panaszok utalnak egyértelműen aranyerességre! Felesleges szenvedni a betegségtől, hiszen 95 százalékos eredménnyel gyógyítható.

Ha a következő tünetek közül bármelyiket hosszabb ideje (két hete) tapasztalja, akkor ajánlott a szakorvos felkeresése:

 • végbélnyílás körül érzékelhető szövetduzzanat (csomó);
 • toalettpapíron, vagy széklet felszínén vérfolt, vércsík látszik;
 • a végbéltájon tapasztalt szúró, csípő, viszkető érzés;
 • nyomásérzet a végbélben.

Kérjen időpontot az egyik legkiválóbb hazai szakorvoshoz, Dr. Tiba Imre proktológushoz!


Szakorvos: Dr. Tiba Imre, az esztergomi Vasaly Kolos Kórház Sebészeti osztály főorvosa

FONTOS: A vizsgálat többnyire fájdalommentes (a fájdalom mértéke a betegség mértékétől függ), kiemelten figyelünk az intim környezet fontosságára, a stresszmentes, jó közérzet biztosítására.

Ne feledje!

 • A 35-40. életév körül mind a nők, mind a férfiak körében egyre többen fordulnak proktológus szakorvoshoz aranyér tünetei miatt. Ez a tendencia a kor előrehaladtával dinamikusan növekszik, az 50-60 év körüliek már mintegy 40 százaléka szenved az aranyér okozta panaszoktól.
 • A végbél, illetve a vastagbél rosszindulatú daganatos megbetegedései folyamatosan emelkedő tendenciát mutatnak. Az elmúlt 25 évben a végbél és vastagbélrákos megbetegedések száma Magyarországon közel ötszörösére emelkedett és mára már a második leggyakoribb rosszindulatú megbetegedéssé vált.
 • Évente 5000 ember hal meg ebben a megbetegedésben, pedig az időben történt diagnózis és kezelés esetén rendkívül jók a kezelési eredmények.

Mi az aranyér?

A végbél vénái kitágulnak, és lecsúsznak, ezzel okozva a kellemetlen tüneteket. Két típusú aranyér lehetséges: külső és belső. A belső csak proktológiai vizsgálattal állapítható meg, míg a külső aranyér esetében a végbélnyílásnál egyértelműen látható és tapintható egy csomó. Súlyosbíthatja a helyzetet, ha vérrög keletkezik az aranyérben, mely során megnő a gyulladás és a duzzanat. Az ilyen, úgynevezett thromotizált külső aranyér esetében mindenképpen ajánlott a szakorvos felkeresése.

Az aranyérbetegség okai

 • A gyengébb kötőszövetű egyének hajlamosabbak az aranyér betegségre.
 • A kor előrehaladtával a kötőszöveti állomány gyengül, így ötvenes korra minden második ember találkozik aranyeres problémákkal.
 • Fokozott hasüregi nyomás – terhesség, szülés, cipekedés, székelési zavarok szintén hozzájárulnak az aranyér kialakulásához.
 • Ahogyan a civilizációs ártalmak – túlsúly, mozgáshiány, rostszegény táplálkozás, egészségtelen életmód szintén.
 • Vannak olyan foglalkozások, amelyek szinte törvényszerűen aranyeres gondokhoz vezetnek (pl.: hivatásos gépjárművezető (busz, kamion, taxi, stb.), fizikai terhet emelő munkakörökben (raktáros, árufeltöltő, útépítő, stb.).
 • Vannak sportok, hobbik, amelyeknél szintén fokozott tudatosságot igényelnek a megelőzésre fordított erőfeszítések (pl.: súlyemelés, atlétika)

Az aranyérbetegség stádiumai

Kezelés nélkül az aranyérbetegség állapota előrehaladottabb stádiumba jut. Súlyosság alapján négy fokozatot különböztetünk meg. Az első három stádiumban a betegség általában műtét nélkül is kiválóan kezelhető, fájdalom nélkül, ambuláns módon. Ennek legfőbb feltétele az, hogy aranyeres panaszaival mihamarabb keressen fel minket!

Közelítőleg beazonosíthatja aranyérbetegsége stádiumát az alábbiak alapján:

 1. stádium mérsékelten megnagyobbodott, vérzékeny csomó, kifordulás nélkül
 2. stádium kiforduló, de spontán visszahúzódó csomó vérzéssel
 3. stádium kiforduló, spontán vissza nem húzódó, kézzel visszahelyezhető, vérzékeny, nedvedző csomó
 4. stádium állandóan kifordult állapotban levő, vissza nem helyezhető aranyér

Miután beazonosítottuk, hogy milyen stádiumú a betegség, többnyire ambuláns kezelési megoldásokat alkalmazunk. Célunk a teljes, tartós gyógyulás, a normális napi tevékenység mellett történő, minimális megterhelést jelentő kezelés.


Megosztás

Civilizációs népbetegség az aranyér

Következő cikk »

Ne köszönje magának!

Hónap témája

 • Ne szégyellje, kúrálja!

  9 hónap ago

  Korábban írtunk részletesebben a vizelet inkontinenciáról. A cikkből is kiderült, hogy bár Magyarországon is a népesség jelentős része küzd vizelettartartási problémákkal, mégis közülük csak minden tizedik fordul ...

  Bővebben
 • Ultrahang vizsgálatok a korszerű orvosi diagnosztikában

  3 év ago

  Az ultrahang vizsgálat ma már az alapvizsgálatok közé tartozik, semmilyen kellemetlenséget, vagy kockázatot nem jelent a páciens számára, nem jár sugárterheléssel sem, ezért szükség esetén többször is ...

  Bővebben
 • Új CT és mammográfiai készülék a kistarcsai Flór Ferenc kórházban

  3 év ago

  Az orvosi diagnosztika fejlődésének egyik leglátványosabb, legfontosabb és legdrágább területe a képalkotó technológia. A pontosság mellett a gyorsaság és a kommunikációs üzenetek rögzítése, valamint továbbítása kulcsfontosságú értékei ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés