Tel: +36-1/786-3045 | +36-30/336-5161

Email: [email protected]

1089 Budapest, Benyovszky Móric utca 10.

(a pesti klinikai negyedben, a Nagyvárad tértől három percre)


0

Color Doppler vizsgálat kismamáknak!

A várandós édesanyák esetében kiemelten fontos rendszeresen ellenőriztetni a szív-és érrendszer állapotát. A saját, illetve a terhességhez kötődő rizikófaktorok felismerése kiemelt fontosságú! Az alsó végtagi erek állapotának felmérésében, diagnózis felállításában kulcsszerepet kap a – fájdalommentes és igen megbízható – Color Doppler ultrahangos vizsgálat, amely a Benyovszky Orvosi Központban igénybe vehető.

A vizsgálatot végző szakorvosunk:  Dr. Menyhárt Orsolya, belgyógyász, kardiológus

Foglalja le mielőbb időpontján, mert most kedvezményesen áron veheti igénybe a vizsgálatot!

A vizsgálat díja 18.000 Ft. helyett mindössze 8.990 Ft.

Napjainkban jelentősen nőtt a keringési panaszos betegek száma. Nincs ez másként a kismamák körében sem, hiszen a nők szívének munkája fokozódik – ahogy a magzat növekszik, úgy juttat több vért a méhbe. A terhesség végén a méh vérellátása a nők keringő vértérfogatának egyötödét teszi ki. A terhesség során a szív által megmozgatott vér mennyisége (a perctérfogat) 30-50%-kal nő. Ezzel párhuzamosan emelkedik a normális nyugalmi szívfrekvencia 70/percről 80-90/percre. Terheléskor a perctérfogat és a szívfrekvencia jobban emelkedik, mint nem terhes állapotban. A vajúdás alatt a perctérfogat további 10%-kal emelkedik, majd szülés után először gyorsan, aztán fokozatosan csökken. 6 héttel a szülés után eléri a terhesség előtti szintet.

Mivel a szív munkája fokozott, szívzörejek és ritmuszavarok is megjelenhetnek. Néha a terhes nő megérzi a ritmuszavart. Ezek az elváltozások normálisak terhesség alatt, a gyakrabban jelentkező szívritmuszavarok azonban kezelést igényelnek.

A kedvezményes akció ideje: 2017. december 21.

Kardiológus szakorvosunk pár perc alatt szívultrahang vizsgálattal kideríti a ritmuszavarok, szívzörejek okát. Kérjen mielőbb időpontot, ne várjon tovább! 

A növekvő méh akadályozza az alsó végtagok és a medence irányából a vér visszaáramlását a szívbe. Ennek eredményeként főként a lábakon duzzadás, vizenyő (ödéma) jelentkezik. Visszerek általában a lábakon és a hüvelybemenet környékén (a szeméremtesten) alakulnak ki, néha kellemetlen érzést okoznak.

Terhesség ideje alatt:

 • a veleszületett hajlam
 • a mozgásszegény életmód,
 • az esetleges megváltozott táplálkozás,
 • a vaspótlás okozta székrekedés,
 • a növekvő magzat miatti súlygyarapodás,
 • hormonális változások

mind-mind olyan faktorok, amelyek a perifériás vénás rendszer romlását okozzák. Ennek következménye, hogy nagyobb a trombózis-készség, gyakoribb az alsó végtagok visszérgyulladása.


 Jó tanács kismamáknak az elfáradt, vizesedő lábak kezelésére:

A derékban és lábakon laza ruhák viselete kényelmesebb, és nem akadályozza a vérkeringést sem. Gumiharisnya viselése, gyakori pihenés és a lábak megemelése, vagy a bal oldalon fekvés csökkenti a lábduzzadást és javítja a visszerek okozta panaszokat. A visszerek terhesség után visszafejlődnek.

Alsó végtagi visszeres panaszok esetén kerülni kell a huzamosabb ideig egy helyben történő állást. Hosszabb ülés esetén javasolt a lábak felpolcolása és a szoros altesti ruházat kerülése.

Facebook Hozzászólás

Megosztás

Hagyományos vagy holisztikus?

Következő cikk »

2020-ra a fő halálok: stroke!

Hónap témája

 • Ne szégyellje, kúrálja!

  10 hónap ago

  Korábban írtunk részletesebben a vizelet inkontinenciáról. A cikkből is kiderült, hogy bár Magyarországon is a népesség jelentős része küzd vizelettartartási problémákkal, mégis közülük csak minden tizedik fordul ...

  Bővebben
 • Ultrahang vizsgálatok a korszerű orvosi diagnosztikában

  3 év ago

  Az ultrahang vizsgálat ma már az alapvizsgálatok közé tartozik, semmilyen kellemetlenséget, vagy kockázatot nem jelent a páciens számára, nem jár sugárterheléssel sem, ezért szükség esetén többször is ...

  Bővebben
 • Új CT és mammográfiai készülék a kistarcsai Flór Ferenc kórházban

  3 év ago

  Az orvosi diagnosztika fejlődésének egyik leglátványosabb, legfontosabb és legdrágább területe a képalkotó technológia. A pontosság mellett a gyorsaság és a kommunikációs üzenetek rögzítése, valamint továbbítása kulcsfontosságú értékei ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés