Kínai gyógyászat

Kinaigyogyaszat_Altalanos_tajekoztato
akupresszúra

A hagyományos kínai gyógyászat napjainkban világszerte terjedő módszer, több ezer éves tapasztalattal, egyben önálló akadémiai tradíció is. Lényege: a betegségek megelőzése, az egészség megőrzése – szemlélete holisztikus, figyelme nem az egyes feltételezett betegségre, hanem az egész személyiségre, a test és a lélek egyensúlyára irányul. A diagnosztika mindenekelőtt az érzékszervek útján szerzett ismeretekre és a tapasztalatokra épít.

Szakértők: Zhang Jia Hui, Cheng Liang és Wei Guihua, Ruan LiHua

Megfigyelik például a páciensarcát, a testét, a bőrét, a haját, a szemét, a járását; meghallgatják a légzését, a beszédét, a leheletét, a szem viselkedését. Elemzik a tüneteket, az előzményeket, az életmód körülményeket. Olyan területeket is érint a hagyományos kínai diagnosztika, amilyeneket a nyugati orvoslás kevésbé. Ilyen a például a nyelv-, és a pulzusdiagnosztika, illetve a test meridián pontjainak a vizsgálata. Ezeket a hagyományos eljárásokat egészítik ki a modern, nyugati diagnosztikát magába foglaló vizsgálatokkal. A kezelés lehet azonnali hatású, például egy izomhúzódás, vagy fejfájás megszüntetése, krónikus betegség esetén azonban több alkalomból álló, gyakran 20-30 folyamatos kezelésre lehet szükség.

A kínai gyógyászati módszer lényege a többféle gyógyító eljárás kombinációja. Tűfóbiás embereknél például szó sem lehet a tű használatáról, számukra az akupunktúra szelídebb változata jöhet szóba.

Az akupresszúra az adott testi pontokra kifejtett hatás, több ezer éves tapasztalat alkalmazása. A kezelés általában 30-45 percig tart, heti két-három alkalomra van szükség folyamatosan a kívánt eredmény eredményéhez, erősen személyre alkalmazott módon. Mindezeket az eljárásokat gyógynövények alkalmazása teszi teljessé. Ezek kizárólag természetes szerek: tablettában, kapszulában, teakeverékben, kenőcs, tapasz stb. formában.

A kínai fitoterápia több száz éve bevált, bonyolult recepteket alkalmaz, amelyeket az ősök gondosan feljegyeztek. A készítmények alapanyagai gyógynövények, gombák, ásványi anyagok (pl. kagylóhéj), esetleg állati eredetű hatóanyagok. Ma e készítmények közül sokat tabletta vagy labdacs formájában lehet kapni. A kínai fitoterápiában kellőképpen jártas orvos, ill. természetgyógyász egyénre szabott készítményt is összeállíthat. Ilyenkor az összetevőkből sűrű főzetet kell készíteni, amelyet vízzel hígítva kell elfogyasztani az utasítás szerint. E főzetek közül soknak sem az illata, sem az íze nem bizalomgerjesztő, de a nyugati hagyományokban is szerepel a “keserű orvosság” fogalma.

Bővebben itt olvashat a fitoterápiáról

Milyen betegségek esetén ajánlatos a kínai gyógyászat?

  • reumatikus problémák
  • idegrendszeri problémák (pl. migrén, szédülés, fejfájás, idegbecsípődés stb.)
  • gyomorfájás
  • menstruációs fájdalom
  • fogyasztás
  • visszér stb.
A cikk folytatása Elolvasom

Kinaigyogyaszat_Altalanos_tajekoztato02
A Kínában ismert közel háromezer gyógynövény közül a nemzetközi gyógyászatban három-négyszázat alkalmaznak.

Főként Kínában honos növények az alapanyagok, de vannak ismert európaizöldségek, gyümölcsök, gyógynövények is, mint a  fokhagyma, a dió, a méz, az ánizs, az édeskömény, a mandarinhéj, a  kamilla, a gyermekláncfű, az eperlevél stb. A Kínában ismert közel háromezer gyógynövény közül a nemzetközi gyógyászatban három-négyszázat alkalmaznak. Az Európai Unió a hagyományos növényi gyógyszerekre – alkalmazásuk régre nyúló hagyományaira tekintettel – egyszerűbb törzskönyvezési eljárást vezetett be, mint amely a többi gyógyszerre vonatkozik, egyidejűleg biztosítja a szükséges biztonságossági, hatásossági és minőségi garanciákat is. Az irányelv szerint hagyományos” növényi gyógyszereknek” azok a termékek minősülnek, amelyeket már legalább 30 éve alkalmaznak, ebből legalább 15 éve az Európai Unió területén; amelyeket egészségügyi szakember felügyelete nélküli használatra szánnak, és amelyeket nem injekcióval juttatnak a szervezetbe. Ez a kategória nem korlátozódik az európai hagyományos növényi gyógyszerekre, beletartozhatnak kínai és ajurvédikus gyógyszerek is.

Ősrégi tudomány ez, de nem lezárt: Kínában, illetve a keleti orvoslást legteljesebben befogadó Amerikában, és az elmúlt évtizedben Európában, mostantól remélhetően Magyarországon is, kutatások, tapasztalatok bővítik majd a hagyományos kínai gyógyászat és a nyugati orvoslás eredményes alkalmazását mindenekelőtt az egészség  megőrzése, és a betegségek gyógyítása terén.  

Figyelmeztetés

Étkezést követően félórán belül nem szabad masszíroztatni

Magas vérnyomás, szívbetegség, csontritkulás, terhesség esetén kérjük külön jelezni.

Nagyon sok betegség gyógyításának illetve megelőzésének az alapja az immunrendszer megerősítése, amit nagyon jó hatásfokkal végez a hagyományos kínai orvoslás. Sok-sok betegség, például migrén, ízületi fájdalom, reuma, lumbágó, allergia, asztma, depresszió, menstruációs rendellenességek, szexuális funkciózavarok kezelése is eredményes akupunktúrával. Az egészségügyi világszervezet, a WHO összeállított egy kb. száz betegségből álló listát, amelyeknél az akupunktúrát ajánlja, mivel ezeket a nyugati orvoslás csak korlátozottan tudja gyógyítani. A betegek érdekében járnak el, amikor ezeknél a betegségeknél a hagyományos kínai gyógymódokat, köztük az akupunktúrát javasolják az orvosok. A kínai orvosok ugyanígy felhasználják a nyugati orvoslás eredményeit, pl. alkalmazzák a modern diagnosztikai és képalkotó eljárásokat, a laboratóriumi és egyéb leleteket, illetve természetesen a megfelelő szakorvoshoz irányítják a beteget, ha például műtétre van szükség.

Vizsgálati díjak

 

Kedves Olvasó! Cikkeinket szakemberek, orvosok, gyógyítók és újságírók készítik, azok tájékoztató, ismeretterjesztő jellegűek. A szerzők törekednek a tárgyszerű, hiteles megfogalmazásokra, a terjedelmi korlátok azonban behatárolják az információk mennyiségét, és ezért nem tudnak kimerítő választ adni sok olyan kérdésre, amelyek esetleg felvetődhetnek az olvasóban. Főképpen nem pótolhatják a szakemberekkel való közvetlen kommunikációt, amelyre ezúton is felhívjuk a figyelmet. Ha szükséges, keresse a személyes találkozást, kezdeményezzen közvetlen beszélgetést az orvossal, a szakemberrel: egészségügyi panaszát, kérdéseit mindig beszélje meg velük.

Bejelentkezés

 

Szakorvos


Hétfő: 14:00 - 18:00
Szerda: 14:00 - 18:00
Péntek: 14:00 - 18:00
Hagyományos kínai gyógyítás (első alkalom) 12 000 Ft
További kezelések / alkalmak 8 000 Ft

Write a Comment

Alvás Világnapja – World Sleep Day Hungary 2018

Az Alvás Világnapja nemzetközi esemény, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az alvás fontosságára, az életminőség …

Legyen a szívügye

Szívünk, mint a vérkeringésünk központi szerve, egész testünket ellátja vérrel. Folyamatos működése révén …

Mit mutat meg az ultrahang?

Olyan képalkotó eljárás, amely a különféle sűrűségű szöveteken áthaladó, illetve visszaverődő hanghullámok …

Rák világnapja 2018

Magyarországon évente 70-80 ezer új rosszindulatú daganatos megbetegedést diagnosztizálnak és több mint 30 ezer beteg …

Ne üljön a problémán!

Bár nem szívesen beszélünk róla, mégis tény, hogy minden harmadik ember szenved az aranyérbetegség tüneteitől. …

Ingyenes könyv daganatos betegeknek

Országszerte ingyenesen juthatnak hozzá a betegek ahhoz a könyvhöz, amely 243 oldalon foglal össze csaknem minden tudnivalót, …