Melatoninról tavasszal – a nyugodt alvásért

Melatoninról tavasszal – a nyugodt alvásért

Magyarországon jószerével orvosi, mindenekelőtt alvásorvosi körökben ismerős a melatonin, amelyet éjszakai hormonnak is neveznek, és kulcsfontosságú szerepet játszik az egészségi állapotunkban. Mindeközben a fejlettebb alváskultúrájú országokban, mindenekelőtt az Egyesült Államokban, elárasztják az egészségügyi piacot a melatonin tatalmú termékek.

Ennek a – mindenekelőtt a pihentető alvásban meghatározó – hormonnak a hiánya, már kis mértékben is, jelentős zavarokat okozhat a mindennapi regenerálódásban, a nyugodt alvásban. A tavaszi fáradtság tünetei, az álmosság, az ingerlékenység, a levertség általában március közepe és április közepe között jelentkeznek. Többnyire a melegebb idő, illetve a napsütés hormonokra gyakorolt hatása okozza. Az alvási ciklust szabályzó melatonint a sötétség és fény váltakozása alapján termeli a szervezet. Télen a hosszabb éjszakák miatt több hormon keletkezik, tavasszal viszont az éjszakák rövidülésével jelentősen visszaesik a termelés.  A folyamat egyes embereknél átmeneti alvási problémákat idézhet elő.

A melatonin hormont az agyi centrum közelében található kis mirigy termeli. Ez a tobozmirigy, amely a cirkadián, a 24 órás testszabályzó óra ritmus szabályozásával működik, határozza meg az alvási szokásainkat. Mivel a hormon felszabadulását a sötétség serkenti, ha valaki megváltoztatja alvási időritmusát, vagy annak módját, és például nem sötétben alszik, bizony megvonja szervezetétől ezt az alapvető hormont, ami rossz alvást eredményez. Az úgynevezett pihentető alvás pedig elengedhetetlen a sejtjeink regenerálódásához és sok más létfontosságú folyamathoz, amely alvás közben működik bennünk. Az alvászavarban, vagy alvásbetegségekben szenvedő emberek melatonin szintje alacsony, és ez a szint az éltkor előre előrehaladtával csökken. Ismeretes az időzónák átlépésekor jelentkező jet-leg jelenség, amely a melatonin termelés zavarát okozza. A melatonin-kiegészítőkkel befolyásolható a test órája.  Általában napi 1 mg-al kezdik, amelyet azután 3 mg- ig emelnek a recept nélkül hozzáférhető országokban akár csak Magyarországon. A melatonin termelődését azonban természetes étrenddel is lehet javítani, az úgynevezett triptofánban gazdag ételek fogyasztásával. Ilyenek például: tojás tej, banán, cseresznye, zabkása, csemegekukorica, rizs, gyömbér, árpa, paradicsom. Fontos tudni:  a melatonin termelésének természetes elősegítője a napfény.

A melatonin nagyon alacsony toxicitást mutat. A leghatásosabb tényező a kezelés időtartama, nem pedig a dózisok mennyisége. Mellékhatások nem fordulhatnak elő, ha az egészséges ember három  hónapnál rövidebb ideig fogyasztja. A megfelelő melatonin-szint hozzájárul a pihentető alváshoz, az optimális álomfrekvenciához, többet és kellemeseket álmodunk. A legújabb kutatások megerősítik, hogy növeli a REM alvást az ébredés előtt; ez az időszakasz, amikor emlékezünk arra, amit álmodtunk. A melatonin nemcsak alvásban segít, hanem nagyon fontos antioxidáns is. Újabban végzett kutatások annak megerősítésére irányulnak, hogy a melatonin antioxidáns hatásai javíthatják a rákos megbetegedések hatékonyságát és csökkenthetik a mellékhatásait. Egyébként nemcsak az emberi szervezetben, hanem az állatokban és más élő szervezetekben, mint például az algákban is fontos szerepük van a mindennapi életfunkciók alakításában. (Budapesti Alvásközpont)


 

Bejelentkezés
Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Öröklődés és daganatok: génekbe kódolt kockázat?

A daganatok örökölhetőségéről, a kezelések mellékhatásaként megjelenő hányinger és fáradékonyság csökkentéséről, …

Nemzetközi projekt a látás megismerésére

A látás megismerésére magyar vezetéssel nemzetközi projekt indul Állatkísérletekkel és gépi intelligenciával …

Bűzös intim területek ?

Égő, csípő, fájdalmas vizeletürítés, állandó vizelési inger, hólyag környéki fájdalom – súlyosabb esetben …

Melatoninról tavasszal – a nyugodt alvásért

Magyarországon jószerével orvosi, mindenekelőtt alvásorvosi körökben ismerős a melatonin, amelyet éjszakai hormonnak …

Aranyér – Tabuk nélkül!

A modern kor kellemetlen vele járója a mozgásszegény életmód, az ülő munka, a gyors éttermi ételek rostszegény …

Amit az aranyérről tudni kell!

Aranyér az egyik leggyakoribb egészségügyi rendellenesség, a felnőttek közel 40% százaléka szenved tüneteitől. …