Tel: +36-1/786-3045 | +36-30/336-5161

Email: [email protected]

1089 Budapest, Benyovszky Móric utca 10.

(a pesti klinikai negyedben, a Nagyvárad tértől három percre)


0

Miért érzünk éhséget? II. rész

Sokszor fáj a feje? Ingerlékeny? Nem tud koncentrálni? Lehet, hogy éhes? Előző cikkünkben az éhségérzet három lehetséges okát vizsgáltuk (Nem fogyaszt elég fehérjét, Nem alszik elegetTúl sok finomított szénhidrátot fogyaszt) most íme az újabb három ok, amely szintén okozhat állandó éhségérzetet.

4. Túl kevés zsiradékot fogyaszt

A zsíroknak kulcsszerepük van a jóllakottságérzet elérésében. Ez részben annak köszönhető, hogy a zsírok lassabban haladnak át az emésztőrendszeren, és mivel hosszabb idő alatt emésztjük meg őket, hosszabb ideig tartózkodnak a gyomrunkban. Ráadásul a zsírfogyasztás stimulálja egy sor olyan hormon termelődését, ami teltségérzetet okoz.

Ezért aki zsírszegényen táplálkozik, az gyakrabban éhezik meg.

Egy 270 elhízott felnőtt körében végzett vizsgálat arra jutott, hogy azok, akik zsírszegény diétát folytattak, szignifikánsan gyakrabban vágyakoztak szénhidrátokra és magas cukortartalmú ételekre, mint azok, akik szénhidrátszegény diétán voltak. Ezen túlmenően azok, akik kevés zsírt fogyasztottak, sokkal gyakrabban érezték éhesnek magukat, mint a szénhidrátszegény diétát folytatók.

Nagyon sok egészséges, magas zsírtartalmú táplálék van, amit beépíthetünk az étrendünkbe annak érdekében, hogy fokozzuk a zsírbevitelét, ilyenek például a közepes láncú trigliceridek (MTC-k) és az omega3 zsírsavak, melyek fogyasztása hatékonyan csökkenti az étvágyat.

A leggazdagabb MCT forrás a kókuszolaj, míg az omega3 zsírsavak elsősorban a zsíros halakban találhatók meg, például a lazacban, a tonhalban és a makrélában, de az MCT-khez növényi táplálékokból, például dióból vagy lenmagból is hozzájuthatunk.

További zsírban gazdag egészséges táplálék az avokádó, az olívaolaj, a tojás és s zsíros joghurt.

Összegezve: Aki nem fogyaszt elég zsírt, gyakrabban érzi magát éhesnek. Ez azért van, mert a zsírok lassítják az emésztést és fokozzák a jóllakottság érzését okozó hormonok termelődését.

5. Nem iszik elég vizet

A megfelelő hidratáltság hihetetlenül fontos az egészség szempontjából. A sok vízivás számos módon hat előnyösen az egészségünkre, beleértve az agy és a szív megfelelő működését, illetve a mozgás optimalizálását, de a bőr és az emésztőrendszer egészségesen tartásához is sok vízre van szükség. A víz “eltelít”, vagyis ha étkezés előtt vizet iszunk, az csökkentheti az étvágyunkat.

Egy vizsgálatban 14 ember, aki étkezés előtt ivott két pohár vizet, 600 kalóriával kevesebbet vett magához, mint azok, akik nem ittak vizet.

Sajnos a szomjúságot sokan éhségként érzékelik. Ezért ha úgy érzi, éhes, célszerű meginni egy-két pohár vizet, hátha kiderül, hogy valójában csak szomjas volt. Hogy biztosítsa szervezete megfelelő hidratáltságát, igyon vizet, ha szomjas. De az is fokozza a hidratáltságot, ha sok víztartalmú ételt fogyaszt, például zöldséget és gyümölcsöt.

Összegezve: Ha nem iszik elég vizet, akkor mindig éhesnek fogja érezni magát. Ez a víznek az étvágycsökkentő hatásával függ össze. Ráadásul az is előfordulhat, hogy a szomjúságát érzékeli éhségnek.

6. Kevés rostot fogyaszt

Aki nem fogyaszt elég rostot, az gyakrabban éhezik meg. A magas rosttartalmú ételek fogyasztásával könnyebb kordában tartani az étvágyat. Ugyanis a magas rosttartalmú ételek lassabban ürülnek ki a gyomorból, és lassabban emésztődnek meg, mint az alacsony rosttartalmú ételek. Ezen túlmenően a magas rostbevitel hatással van az étvágycsökkentő hormonok és a rövidláncú zsírsavak termelődésére, ami bizonyítottan fokozza a telítettség érzését.

Fontos: különböző típusú rostok léteznek, melyek közül némelyek hatékonyabbak a többinél ennek a teltségérzésnek a fenntartásában, illetve az éhségérzet csökkentésében. Számos vizsgálat igazolja, hogy a vízben oldódó rostok jobban “laktatóak”, mint a vízben nem oldódóak.

Kiváló vízben oldódó rostforrás például a zabpehely, a lenmag, az édesburgonya, a narancs és a kelbimbó.

De a rostban gazdag ételek nemcsak az éhségérzetet csökkentik, hanem más előnyös egészségre gyakorolt hatásuk is van, például csökkentik a szívinfarktus, a cukorbetegség és az elhízás kockázatát. Hogy biztosítsa a megfelelő rostbevitelt, fogyasszon rostban gazdag növényi táplálékokat, például zöldséget, gyümölcsöt, diót, olajos magvakat.

Összegezve: Ha nem fogyaszt elég rostot, akkor előfordulhat, hogy folyton éhesnek fogja érezni magát. Ez azért van, mert a rostok csökkentik az étvágyat, illetve eltelítik a gyomrot.

Miért érzünk éhséget? I. rész

Miért érzünk éhséget? III. rész 

Miért érzünk éhséget? IV. rész 

Orvosi központunk januártól új szolgáltatással bővül: diabetológiai és dietetikai tanácsadásra várjuk mindazokat, akik folyamatos éhségérzetet éreznek, vagy éppen az ünnepi étkezések következtében szeretnének jobban odafigyelni arra, mire is van szüksége szervezetüknek. 

Várjuk bejelentkezését, kérjen mielőbb időpontot diabetológiai szakorvosunkhoz, Dr. Sal Istvánhoz, illetve Dudás Ágnes dietetikus szakemberünkhöz. 

(Forrás: tenyek-tevhitek.hu, Czárán Judit fordításában Brianna Elliott: 14 Reasons Why You’re Always Hungry. )

Facebook Hozzászólás

Megosztás

Miért érzünk éhséget? I. resz

Következő cikk »

Miért érzünk éhséget? III. rész

Hónap témája

  • Ne szégyellje, kúrálja!

    11 hónap ago

    Korábban írtunk részletesebben a vizelet inkontinenciáról. A cikkből is kiderült, hogy bár Magyarországon is a népesség jelentős része küzd vizelettartartási problémákkal, mégis közülük csak minden tizedik fordul ...

    Bővebben
  • Ultrahang vizsgálatok a korszerű orvosi diagnosztikában

    3 év ago

    Az ultrahang vizsgálat ma már az alapvizsgálatok közé tartozik, semmilyen kellemetlenséget, vagy kockázatot nem jelent a páciens számára, nem jár sugárterheléssel sem, ezért szükség esetén többször is ...

    Bővebben
  • Új CT és mammográfiai készülék a kistarcsai Flór Ferenc kórházban

    3 év ago

    Az orvosi diagnosztika fejlődésének egyik leglátványosabb, legfontosabb és legdrágább területe a képalkotó technológia. A pontosság mellett a gyorsaság és a kommunikációs üzenetek rögzítése, valamint továbbítása kulcsfontosságú értékei ...

    Bővebben
  • További cikkek

    Keresés