Nefrológia

nefrológia
Nefrológia

Magyarországon 50-60 ezer primer vesebeteget tartanak nyilván, rajtuk kívül 3 millió magasvérnyomás-betegségben szenvedőt, illetve több mint egymillió cukorbeteget fenyeget a betegség kialakulása. A művesekezelésre szorulók száma évente 6 százalékkal növekszik, ma összesen több mint 10 ezren szorulnak rendszeresen dialízisre, illetve esnek át szervátültetésen.

Nefrológus szakorvos: Dr. Pethő Ákos

A közel félmillió vesebeteg jelentős része nem is tud a betegségéről és nem fordul orvoshoz. A vesebetegségek első jelei jóval azelőtt jelentkezhetnek, mielőtt betegnek éreznénk magunkat. Ha a vese működése lelassul, akkor a testben méreganyagok halmozódnak fel, az ásványi anyagok egyensúlya felbomlik, valamint bizonyos hormonok szintjei is megváltoznak. A korai stádiumban mindez fájdalom és tünetmentes, a vesebetegség súlyosbodásával később fáradtság, zavarodottság, gyengeség, vizenyősödés és légszomj jelentkezhetnek. Korai beavatkozás késleltetheti, vagy megelőzheti a művesekezelés és veseátültetés szükségességét. Ezért nagyon fontos, hogy tudjuk, fennáll-e a vesebetegség lehetősége nálunk. Különösen fontos nephrológushoz fordulni vesebetegségre hajlamosító rizikófaktorok megléte esetén, mint cukorbetegség, magas vérnyomás, vesebetegség előfordulása a családban, bizonyos immunológiai betegségek, vizeleteltérések, vagy ha olyan gyógyszert szedünk, melynek mellékhatásai között a vese károsítása is szerepel.

 DializisHa valakinek mindkét veséje megbetegszik, és a vesefunkció csupán a normálisnak 5 százaléka, akkor az életben maradás orvosi beavatkozás nélkül lehetetlenné válik, mivel a vesék működését mesterségesen kell pótolni. Az előrehaladott krónikus veseelégtelenséget végstádiumú veseelégtelenség néven is ismerik.

Jó tudni, hogy egyetlen egészséges vesével is jól lehet élni, ezért engedélyezik az élődonoros veseátültetést is, mivel egyetlen jól működő szerv is képes elvégezni a vér szűrését és egyes belső elválasztású hormonok előállítását.

Mivel a vese elégtelen működése szinte valamennyi szerv, szervrendszer működését befolyásolja, ezért megfelelő kezelés nélkül ez a beteg halálához vezet.

A veseelégtelenség korai felismerése kiemelt fontosságú, mert a korai terápia megelőzheti a vesekárosodás további romlását, illetve lassíthatja a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulását.

Azoknál, akik valamilyen kockázati csoportba tartoznak (leginkább a magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedők sorolhatók ide) a rendszeres szűrésnek kiemelt jelentősége van, akár egy gyors vizeletvizsgálat során is kimutatható a vesekárosodás lehetősége!

Bővebben a veseelégtelenségről

Vizsgálati díj

Bejelentkezés

 

Szakorvos


Csütörtök: 16:30 - 18:00
Első orvosi vizsgálat: 17 000 Ft
Kontroll: 10 000 Ft

Alvás Világnapja – World Sleep Day Hungary 2018

Az Alvás Világnapja nemzetközi esemény, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az alvás fontosságára, az életminőség …

Legyen a szívügye

Szívünk, mint a vérkeringésünk központi szerve, egész testünket ellátja vérrel. Folyamatos működése révén …

Mit mutat meg az ultrahang?

Olyan képalkotó eljárás, amely a különféle sűrűségű szöveteken áthaladó, illetve visszaverődő hanghullámok …

Rák világnapja 2018

Magyarországon évente 70-80 ezer új rosszindulatú daganatos megbetegedést diagnosztizálnak és több mint 30 ezer beteg …

Ne üljön a problémán!

Bár nem szívesen beszélünk róla, mégis tény, hogy minden harmadik ember szenved az aranyérbetegség tüneteitől. …

Ingyenes könyv daganatos betegeknek

Országszerte ingyenesen juthatnak hozzá a betegek ahhoz a könyvhöz, amely 243 oldalon foglal össze csaknem minden tudnivalót, …