Tel: +36-1/786-3045 | +36-30/336-5161

Email: [email protected]

1089 Budapest, Benyovszky Móric utca 10.

(a pesti klinikai negyedben, a Nagyvárad tértől három percre)


Ultrahang vizsgálat

Ultrahang_vizsgalat01

Az ultrahang-vizsgálati a módszer kiváló lehetőséget biztosít a fogamzás idejének optimális megtervezésében is.

A nőgyógyászati ultrahang vizsgálat során információt kapunk a méh és petefészkek helyzetéről, nagyságáról, szerkezetéről és ezek kóros elváltozásairól, jól követhető a petefészek működése, a méhnyálkahártya hormonális változásai. Pontosan megállapítható hogy van- e peteérés, és hogy mikorra várható a tüszőrepedés, ezért a módszer kiváló lehetőséget biztosít a fogamzás idejének optimális megtervezésében is.

Szakorvos: Dr. Belics Zoran

A nőgyógyászati ultrahang vizsgálat bármely korban végezhető. 50 éves kor fölött mindkét nemnél javasolt rendszeres hasi-kismedencei ultrahang, és a nyaki erek ultrahang vizsgálata. Az ultrahangnak biológiailag káros hatása nincs, a kezelés alatt használt gélnek nincsenek mellékhatásai, és semmilyen fájdalommal nem jár.

A hüvelyi ultrahang vizsgálatot a fehérnemű levételét követően háton fekve, felhúzott, ellazított lábak mellett végezzük. A vizsgálófejre zselét és egy steril óvszert húzunk minden esetben, hogy a fertőzést megakadályozzuk. A vizsgálófej végének a mérete a pénisz méretének felel meg, ezért alap esetben a műszer behelyezése nem okoz problémát. Itt is meg kell jegyezni, hogy minél jobban lazít a páciens annál könnyebb a vizsgálat. A fej mozgatásával a teljes kismedence nagy biztonsággal áttekinthető. Érzékenység csak betegség esetén szokott fellépni, ezt mindig jelezni, kell, mert segíthet a diagnózis felállításában.

A hasi nőgyógyászati ultrahang viszont sok esetben kiegészítheti a hüvelyi ultrahangot. Ha hasi ultrahangot végzünk, segít, ha a húgyhólyag telt, ezért vizsgálat előtt nem célszerű pisilni. A hasi ultrahangot háton fekvő helyzetben, nyújtott lábakkal végezzük. Egy zselés anyaggal kenjük be a hasat, amely javítja a képminőséget, és a vizsgálófejet a hason mozgathatva egy képernyőn válnak láthatóvá a belső szervek.

Ultrahanggal vizsgálható a méh, a petefészkek, a petevezetékek, a húgyhólyag, a hasüreg legmélyebb területe, a belek egy része és a vesék is. Így lehetőség van számos nőgyógyászati betegség kizárására illetve megerősítésére. Többek között peteérés, mióma, méhtest, polip, petefészek ciszta, petefészek daganat illetve bizonyos gyulladásos betegségek mellett akár a terhesség korai megállapítására is mód van.

Az ultrahang során 1-2 mm pontossággal lemérhetőek a szervek, sőt fénykép is nyomtatható, így később a látott eltérést össze lehet hasonlítani.

Bejelentkezés

Hónap témája

 • Ne szégyellje, kúrálja!

  9 hónap ago

  Korábban írtunk részletesebben a vizelet inkontinenciáról. A cikkből is kiderült, hogy bár Magyarországon is a népesség jelentős része küzd vizelettartartási problémákkal, mégis közülük csak minden tizedik fordul ...

  Bővebben
 • Ultrahang vizsgálatok a korszerű orvosi diagnosztikában

  3 év ago

  Az ultrahang vizsgálat ma már az alapvizsgálatok közé tartozik, semmilyen kellemetlenséget, vagy kockázatot nem jelent a páciens számára, nem jár sugárterheléssel sem, ezért szükség esetén többször is ...

  Bővebben
 • Új CT és mammográfiai készülék a kistarcsai Flór Ferenc kórházban

  3 év ago

  Az orvosi diagnosztika fejlődésének egyik leglátványosabb, legfontosabb és legdrágább területe a képalkotó technológia. A pontosság mellett a gyorsaság és a kommunikációs üzenetek rögzítése, valamint továbbítása kulcsfontosságú értékei ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés