Tel: +36-1/786-3045 | +36-30/336-5161

Email: [email protected]

1089 Budapest, Benyovszky Móric utca 10.

(a pesti klinikai negyedben, a Nagyvárad tértől három percre)


Reumatológia

A reumatológia az a klinikai tudományág, ami a mozgásszervek különböző betegségeivel foglalkozik, és azoknak elsősorban a konzervatív gyógyításával.

A reumatológiai betegségek a mozgásszerveknek a fájdalommal és funkciózavarával járó megbetegedései (nem organikus), de figyelembe kell venni a többi szerv és szervrendszer hasonló tüneteket okozó elváltozásait és mindig az egész embert vizsgálva kell tevékenykednünk.

A Benyovszky Orvosi központ reumatológiai szakrendelés célja, hogy a csont és ízületi megbetegedések, porckopások, nagy- és kisízületi fájdalmak és gyulladások, gerincbántalmak, csontritkulásos betegségeket kezelje.

Szakorvosunk: Dr. László Márta, reumatológus, balneoterápia szakorvos

Milyen panaszokkal kereshetik fel a reumatológiai szakrendelést?

 • gerincpanaszok (nyak-, hát-, derékfájdalom, gerincferdülés, lumbágó, porckorongsérv)
 • végtagfájdalmak („befagyott váll”, teniszkönyök, golfkönyök, ínhüvelygyulladás, kalapácsujj, bütyök fájdalom és gyulladás, Achilles-ín gyulladás, sarokfájdalmak, sarkantyú),
 • ízületi porckopás (arthrosis)
 • ízületi gyulladások (köszvény, sokízületi gyulladás vagy PCP ill.”reuma”, pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás „ kolbászujj”)
 • csontritkulás (osteroporosis) okozta panaszok

Szükség esetén betegeink panaszainak tisztázására rendelőnkben lehetőség van UH vizsgálatok elvégzésére is.

Bejelentkezés

Hogyan készüljön a páciens a vizsgálatra?

A vizsgálathoz szükségesek a korábbi leletek, vizsgálati eredmények, ezért ezeket feltétlenül hozza magával! (nem csak a reumásat)

Holisztikus reumatológiai szakorvosi vizsgálat

Az orvosi vizsgálat célja, hogy a mozgásszervi panasz hátterében kiderítse nem csak a fizikális okot, hanem felmérje a stressz, az életmód, a személy egyéni test- és lelki alkatából adódó komponenseket és ezek teljes ismeretében tegyen megfelelő terápiás javaslatokat a panaszok megszüntetésére.

A klasszikus elemek itt sem kerülhetők el. Továbbá itt fontossá válik: milyen személyiségű, milyen a lelki alkata, milyen meghatározó események voltak az életében az utolsó félévben vagy a panaszok kialakulását megelőzően, mennyi életében a stressz, hogyan küzd meg vele. Hogyan lehetnek ezek a dolgok a panaszaival összefüggésben.

reumatologia

Jön a vizsgálat fehérneműre vetkőzve (mert csak így látható az egész test terhelése): álló helyzetben a testtartást, statikai terhelést, a gerinc és felső végtag mozgásait vizsgálom, megnézem a járást. Fekvő helyzetben az alsó végtag mozgásait, reflexeket, izomerőt, érzészavart vizsgálom. A vizsgálat alkalmával kifejezetten fókuszálunk a fájdalmas területre és a mozgásláncban vele együttműködő területekre, hogy a probléma oka pontosan kideríthető és felmérhető legyen.

A vizsgálat és leletek alapján átbeszéljük, mi lehet a problémája és arra a megoldás. Ha a pontosabb diagnózis érdekében szükséges további vizsgálatok elvégzése a fizikális okok felderítésében, akkor megbeszéljük, melyik vizsgálatra miért van szüksége és miben segít minket a vizsgálat eredménye. Ha a panaszok hátterében komponensként jelen van a stressz és annak következményei, milyen lehetőségei vannak annak csökkentésére, rövid- és hosszú távú kezelésére. Ha szükséges receptet írok fel vagy erős fájdalmak esetén már a rendelőben alkalmazunk az állapotnak megfelelő terápiát, ami fájdalom csökkenést eredményez és igyekszünk a hosszú távú megoldások kialakításának is a felépítésére.” hangsúlyozza Dr. László Márta

A reumatológiai szakorvosi vizsgálaton belül lehetőség van:

Végül a vizitről kap egy összefoglaló leletet.

Vizsgálati díjak 

Bejelentkezés

Kedves Olvasó! Cikkeinket szakemberek, orvosok, gyógyítók és újságírók készítik, azok tájékoztató, ismeretterjesztő jellegűek. A szerzők törekednek a tárgyszerű, hiteles megfogalmazásokra, a terjedelmi korlátok azonban behatárolják az információk mennyiségét, és ezért nem tudnak kimerítő választ adni sok olyan kérdésre, amelyek esetleg felvetődhetnek az olvasóban. Főképpen nem pótolhatják a szakemberekkel való közvetlen kommunikációt, amelyre ezúton is felhívjuk a figyelmet. Ha szükséges, keresse a személyes találkozást, kezdeményezzen közvetlen beszélgetést az orvossal, a szakemberrel: egészségügyi panaszát, kérdéseit mindig beszélje meg velük.

Hónap témája

 • Ne szégyellje, kúrálja!

  9 hónap ago

  Korábban írtunk részletesebben a vizelet inkontinenciáról. A cikkből is kiderült, hogy bár Magyarországon is a népesség jelentős része küzd vizelettartartási problémákkal, mégis közülük csak minden tizedik fordul ...

  Bővebben
 • Ultrahang vizsgálatok a korszerű orvosi diagnosztikában

  3 év ago

  Az ultrahang vizsgálat ma már az alapvizsgálatok közé tartozik, semmilyen kellemetlenséget, vagy kockázatot nem jelent a páciens számára, nem jár sugárterheléssel sem, ezért szükség esetén többször is ...

  Bővebben
 • Új CT és mammográfiai készülék a kistarcsai Flór Ferenc kórházban

  3 év ago

  Az orvosi diagnosztika fejlődésének egyik leglátványosabb, legfontosabb és legdrágább területe a képalkotó technológia. A pontosság mellett a gyorsaság és a kommunikációs üzenetek rögzítése, valamint továbbítása kulcsfontosságú értékei ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés