Ultrahang vizsgálat

Ultrahang_vizsgalat01
Az ultrahang-vizsgálati a módszer kiváló lehetőséget biztosít a fogamzás idejének optimális megtervezésében is.

A nőgyógyászati ultrahang vizsgálat során információt kapunk a méh és petefészkek helyzetéről, nagyságáról, szerkezetéről és ezek kóros elváltozásairól, jól követhető a petefészek működése, a méhnyálkahártya hormonális változásai. Pontosan megállapítható hogy van- e peteérés, és hogy mikorra várható a tüszőrepedés, ezért a módszer kiváló lehetőséget biztosít a fogamzás idejének optimális megtervezésében is.

Szakorvos: Dr. Belics Zoran

A nőgyógyászati ultrahang vizsgálat bármely korban végezhető. 50 éves kor fölött mindkét nemnél javasolt rendszeres hasi-kismedencei ultrahang, és a nyaki erek ultrahang vizsgálata. Az ultrahangnak biológiailag káros hatása nincs, a kezelés alatt használt gélnek nincsenek mellékhatásai, és semmilyen fájdalommal nem jár.

A hüvelyi ultrahang vizsgálatot a fehérnemű levételét követően háton fekve, felhúzott, ellazított lábak mellett végezzük. A vizsgálófejre zselét és egy steril óvszert húzunk minden esetben, hogy a fertőzést megakadályozzuk. A vizsgálófej végének a mérete a pénisz méretének felel meg, ezért alap esetben a műszer behelyezése nem okoz problémát. Itt is meg kell jegyezni, hogy minél jobban lazít a páciens annál könnyebb a vizsgálat. A fej mozgatásával a teljes kismedence nagy biztonsággal áttekinthető. Érzékenység csak betegség esetén szokott fellépni, ezt mindig jelezni, kell, mert segíthet a diagnózis felállításában.

A hasi nőgyógyászati ultrahang viszont sok esetben kiegészítheti a hüvelyi ultrahangot. Ha hasi ultrahangot végzünk, segít, ha a húgyhólyag telt, ezért vizsgálat előtt nem célszerű pisilni. A hasi ultrahangot háton fekvő helyzetben, nyújtott lábakkal végezzük. Egy zselés anyaggal kenjük be a hasat, amely javítja a képminőséget, és a vizsgálófejet a hason mozgathatva egy képernyőn válnak láthatóvá a belső szervek.

Ultrahanggal vizsgálható a méh, a petefészkek, a petevezetékek, a húgyhólyag, a hasüreg legmélyebb területe, a belek egy része és a vesék is. Így lehetőség van számos nőgyógyászati betegség kizárására illetve megerősítésére. Többek között peteérés, mióma, méhtest, polip, petefészek ciszta, petefészek daganat illetve bizonyos gyulladásos betegségek mellett akár a terhesség korai megállapítására is mód van.

Az ultrahang során 1-2 mm pontossággal lemérhetőek a szervek, sőt fénykép is nyomtatható, így később a látott eltérést össze lehet hasonlítani.

Bejelentkezés

Write a Comment

Alvás Világnapja – World Sleep Day Hungary 2018

Az Alvás Világnapja nemzetközi esemény, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az alvás fontosságára, az életminőség …

Legyen a szívügye

Szívünk, mint a vérkeringésünk központi szerve, egész testünket ellátja vérrel. Folyamatos működése révén …

Mit mutat meg az ultrahang?

Olyan képalkotó eljárás, amely a különféle sűrűségű szöveteken áthaladó, illetve visszaverődő hanghullámok …

Rák világnapja 2018

Magyarországon évente 70-80 ezer új rosszindulatú daganatos megbetegedést diagnosztizálnak és több mint 30 ezer beteg …

Ne üljön a problémán!

Bár nem szívesen beszélünk róla, mégis tény, hogy minden harmadik ember szenved az aranyérbetegség tüneteitől. …

Ingyenes könyv daganatos betegeknek

Országszerte ingyenesen juthatnak hozzá a betegek ahhoz a könyvhöz, amely 243 oldalon foglal össze csaknem minden tudnivalót, …