Tel: +36-1/786-3045 | +36-30/336-5161

Email: [email protected]

1089 Budapest, Benyovszky Móric utca 10.

(a pesti klinikai negyedben, a Nagyvárad tértől három percre)


0

Védje magát a nátha ellen!

A nátha az orr nyálkahártyájának gyulladásos megbetegedése, melyet több mint kétszáz különböző vírusféleség okozhat. Éppen ez az oka, hogy az egyszer már átvészelt betegség után nem alakul ki a szervezetben immunitás az újabb fertőzéssel szemben, és ezért nincsen nátha elleni oltóanyag sem.

Ha a szervezet immunrendszere elég erős, akkor képes leküzdeni a vírusfertőzést, és így nem alakul ki maga a betegség. A test lehűlése, a stressz, a fáradtság csökkentik az immunrendszer működését és így a szervezet saját védekezőképessége is gyengül.

Így védekezzen a nátha ellen

A vírusfertőzések megelőzésére az Oscillococcinum nevű homeopátiás készítményből javasolt hetente egyszer egy tubusnyit elszopogatni. A kezelést késő ősztől egészen kora tavaszig lehet folytatni. Nagy dózisú Cvitamin szedése sokat segít, mert a szervezet saját védekezőrendszerének serkentésével lerövidíti a betegség lefolyását, és véd a szövődményektől.

Mint minden betegségben, a náthánál is, fontos a megelőzés. Kiemelendő a helyes táplálás, rendszeres levegőztetés, bő folyadék fogyasztása, feszültségmentes környezet biztosítása, alapvető higiénés szabályok betartása.

A náthás beteg kezelése

Egyszerű nátha esetén szükségtelen antibiotikum szedése, mert a betegséget okozó vírusokra nem hat, illetve a felülfertőződés sem előzhető meg vele. Azonban a feleslegesen szedett gyógyszerek a szervezet biológiai egyensúlyát komolyan megzavarhatják.

Antibiotikum szedése csak baktérium okozta szövődmények esetén szükséges. Amennyiben a nátha elhúzódik (egy hétnél tovább tart), vagy átmeneti javulás után a panaszok visszatérnek, akkor felmerül a gyanú, hogy a baktériumok már bejutottak a melléküregekbe, fülkürtbe és megkezdték vándorlásukat az alsó légutak felé. Egy francia mondás szerint a nátha az orrban kezdődik, és a tüdőben fejeződik be. Felnőtteknél a fejfájás, előrehajláskor jelentkező arcfájdalom, a fogakba sugárzó fájdalom és a rossz közérzet, szaglászavar a leggyakoribb szövődményre, az arcüreggyulladásra utalnak. Gyerekkorban a szövődmények, úgymint arcüreggyulladás, fülkürt-hurut, középfülgyulladás, orrmandula-gyulladás, légcső és hörghurut, tüdőgyulladás, esetenként bélhurut alattomosan láz és fájdalom nélkül alakulnak ki. Azonban a szülő gyanúját felkeltheti a gyermek gátolt orrlégzése mellett, a rossz közérzete, főleg éjszaka szűnni nem akaró köhögése, nagyothallása, karikás szemei, hőemelkedése és sápadtsága. Ilyen esetben elengedhetetlen a szakorvosi vizsgálat.

Orvosi központunk szakorvosa: Dr. Kovács Viktória 

Facebook Hozzászólás

Megosztás

Fontos a pihentető alvás

Következő cikk »

Hagyományos vagy holisztikus?

Hónap témája

 • Ne szégyellje, kúrálja!

  10 hónap ago

  Korábban írtunk részletesebben a vizelet inkontinenciáról. A cikkből is kiderült, hogy bár Magyarországon is a népesség jelentős része küzd vizelettartartási problémákkal, mégis közülük csak minden tizedik fordul ...

  Bővebben
 • Ultrahang vizsgálatok a korszerű orvosi diagnosztikában

  3 év ago

  Az ultrahang vizsgálat ma már az alapvizsgálatok közé tartozik, semmilyen kellemetlenséget, vagy kockázatot nem jelent a páciens számára, nem jár sugárterheléssel sem, ezért szükség esetén többször is ...

  Bővebben
 • Új CT és mammográfiai készülék a kistarcsai Flór Ferenc kórházban

  3 év ago

  Az orvosi diagnosztika fejlődésének egyik leglátványosabb, legfontosabb és legdrágább területe a képalkotó technológia. A pontosság mellett a gyorsaság és a kommunikációs üzenetek rögzítése, valamint továbbítása kulcsfontosságú értékei ...

  Bővebben
 • További cikkek

  Keresés