Védje magát a nátha ellen!

Védje magát a nátha ellen!

A nátha az orr nyálkahártyájának gyulladásos megbetegedése, melyet több mint kétszáz különböző vírusféleség okozhat. Éppen ez az oka, hogy az egyszer már átvészelt betegség után nem alakul ki a szervezetben immunitás az újabb fertőzéssel szemben, és ezért nincsen nátha elleni oltóanyag sem.

Ha a szervezet immunrendszere elég erős, akkor képes leküzdeni a vírusfertőzést, és így nem alakul ki maga a betegség. A test lehűlése, a stressz, a fáradtság csökkentik az immunrendszer működését és így a szervezet saját védekezőképessége is gyengül.

Így védekezzen a nátha ellen

A vírusfertőzések megelőzésére az Oscillococcinum nevű homeopátiás készítményből javasolt hetente egyszer egy tubusnyit elszopogatni. A kezelést késő ősztől egészen kora tavaszig lehet folytatni. Nagy dózisú Cvitamin szedése sokat segít, mert a szervezet saját védekezőrendszerének serkentésével lerövidíti a betegség lefolyását, és véd a szövődményektől.

Mint minden betegségben, a náthánál is, fontos a megelőzés. Kiemelendő a helyes táplálás, rendszeres levegőztetés, bő folyadék fogyasztása, feszültségmentes környezet biztosítása, alapvető higiénés szabályok betartása.

A náthás beteg kezelése

Egyszerű nátha esetén szükségtelen antibiotikum szedése, mert a betegséget okozó vírusokra nem hat, illetve a felülfertőződés sem előzhető meg vele. Azonban a feleslegesen szedett gyógyszerek a szervezet biológiai egyensúlyát komolyan megzavarhatják.

Antibiotikum szedése csak baktérium okozta szövődmények esetén szükséges. Amennyiben a nátha elhúzódik (egy hétnél tovább tart), vagy átmeneti javulás után a panaszok visszatérnek, akkor felmerül a gyanú, hogy a baktériumok már bejutottak a melléküregekbe, fülkürtbe és megkezdték vándorlásukat az alsó légutak felé. Egy francia mondás szerint a nátha az orrban kezdődik, és a tüdőben fejeződik be. Felnőtteknél a fejfájás, előrehajláskor jelentkező arcfájdalom, a fogakba sugárzó fájdalom és a rossz közérzet, szaglászavar a leggyakoribb szövődményre, az arcüreggyulladásra utalnak. Gyerekkorban a szövődmények, úgymint arcüreggyulladás, fülkürt-hurut, középfülgyulladás, orrmandula-gyulladás, légcső és hörghurut, tüdőgyulladás, esetenként bélhurut alattomosan láz és fájdalom nélkül alakulnak ki. Azonban a szülő gyanúját felkeltheti a gyermek gátolt orrlégzése mellett, a rossz közérzete, főleg éjszaka szűnni nem akaró köhögése, nagyothallása, karikás szemei, hőemelkedése és sápadtsága. Ilyen esetben elengedhetetlen a szakorvosi vizsgálat.

Orvosi központunk szakorvosa: Dr. Kovács Viktória 

Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Ultrahang, a korai felismerés fontos eszköze

Sokat hangoztatott kifejezés a korai felismerés, jelentőségét viszont a legtöbben csak akkor érezzük, ha komoly műtéttől, …

Akkor is segíthet, ha a nyugati orvoslás nem tud!

Az orvosok tanácstalanul állnak a panaszai előtt? Nem tudják, hova irányítsanak tovább, milyen kezelést javasoljanak, …

Alvás Világnapja Budapesten

Magyarországon a nemzetközi alvásszervezetek partnerségével, három nappal a hivatalos világeseményt megelőzően, …

Allergia – Prick teszt

  Ne várja meg az allergia szezon kezdetét! Pihentető alvás helyett nehézlégzés, a gondtalan strandolás helyett …

Fájdalmatlan, de nem ártalmatlan!

A végbél- és az aranyér betegséget – legalábbis a kezdeti tünetek szintjén – nem a vérzés, hanem jellemzően …

Diabetológia – magatartásorvoslás

Hazánkban a cukorbetegség az összlakosság 7-8 %-át érinti, ehhez kapcsolódik az elhízás, amelynek az előfordulása …