A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigy fontos szervünk. A pajzsmirigy megbetegedései (alul vagy túlműködése, megnagyobbodása) komoly egészségügyi problémákat eredményezhetnek.

Pajzsmirigy megbetegedések

Egyre több pajzsmirigy beteget szűrnek ki – mondta Dr. Szintyné Dr. Szőczei Beáta endokrinológus. A betegség nőknél gyakrabban előfordul és furcsa mód az egyre fiatalabb korosztályokra jellemző a probléma. Többnyire változókorú hölgyeknél diagnosztizálják, de megnőtt a terhesség alatt kialakult pajzsmirigybetegségek száma is. A gyakoriság okára nincs konkrét magyarázat.

A pajzsmirigy szabályozza a jód, a fehérje és zsír anyagcserét. A pajzsmirigy fontos szervünk, mivel szervezetünkben valóban nagyon komoly problémákat okoz, ha túl, vagy alul működik.

A pajzsmirigy számos hormon-termelő (belső elválasztású) mirigyünk egyike, mely a pajzsmirigy-hormonokat termeli, és juttatja a véráramba A pajzsmirigy-hormonok a szervezet összes sejtjének aktivitását szabályozzák, a sejtek oxigénfelvételét segítik elő.

  • A pajzsmirigy alulműködésének tünetei: fokozott hízékonyság, kardiális (szívvel kapcsolatos) probléma, alvászavar.
  • A pajzsmirigy túlműködésének tünetei: fogyás, fokozott izzadás, nyugtalanság, hasmenés.

Mely tünetekkel forduljunk orvoshoz?

pajzsmirigy megbetegedesei2

A betegség kezdetén a beteg sokszor nem is érzékeli a problémát, mivel a betegség nem okoz kifejezett panaszokat. A pajzsmirigy problémákat jelezheti a fokozott idegesség és szívdobogás, alvásproblémák. A betegség valójában egy orvosi vizsgálat során kiszűrhető. A továbbiakban endokrinológiai vizsgálatok során állítják fel a pontos kórképet.

Vérvétellel egy úgynevezett TSH-t, azaz tireoidea-stimuláló hormont szűrnek. Ez a hormon nem a pajzsmirigy hormonja. A TSH az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődő hormon, mely szabályozza magát a pajzsmirigyet. A pajzsmirigy egy un. neuroendokrin (idegi és hormonális) szabályozás alatt áll. Ez az egyetlen hormon gyakorlatilag, melyet a háziorvos is szűrhet, ezért a pajzsmirigy problémák valamelyest már az alapellátás szintjén is szűrhetőek.

Van-e hormonális kezelése kívül más megoldás?

Egész szervezetünket a neuroendokrin rendszer, tehát hormonok szabályozzák. Laikusok számára már maga a hormon szó rossz érzést vált ki, holott ha nincs a szervezetünkben, az valóban nagy problémát jelent. A betegséget többnyire hormonokkal lehet kezelni, amitől nem kell megijedni, ugyanis az orvos azt pótolja, ami hiányzik a szervezet normál működéséhez.

Természetesen, ha a pajzsmirigy megbetegedéseket nézzük, akkor nem csupán túl és alulműködésről lehet szó. Van, amikor a pajzsmirigy megnő, ekkor akár gyógyszeres kezeléssel is gyógyítható a betegség.

Forrás: napidoktor.hu

A Benyovszky Orvosi Központban lehetőség van endokrinológiai kivizsgálásra, vérvételre és pajzsmirigy ultrahangra.

bejelentkezes

Comments for this post are closed.

Átfogó endokrinológiai kivizsgálás

Miért fontos? A szervezet egyensúlyát biztosító rendszer nagyon összetett, hiszen idegrendszeri és endokrin komponense …

Már gyermekkorban is

A pajzsmirigy rendellenes működése már gyermekkorban is okozhat tüneteket. A hormontermelésért az agyalapi mirigy, …

Segítség a felborult hormonháztartáshoz!

Ízelítőiül néhány tünet ami többnyire a felborult hormonháztartásuknak köszönhetjük.

A szexuális életre is hatással van a pajzsmirigyzavar!

A pajzsmirigy az egész szervezet működésére hatással van, így számtalan problémát okozhat. Sokan nem tudják, de …

Mikor forduljunk endokrinológus szakorvoshoz?

Az endokrinológia a belső elválasztású hormontermelő szervek működésével, problémáival és gyógyításával …

Nagyízületi ultrahang vizsgálat

Az ízületek ultrahangvizsgálata során nem a csontokat, hanem az ízületeket körülvevő lágyszövetet vizsgáljuk. …