A rettegett pikkelysömör

A rettegett pikkelysömör

Talán nincs is olyan ember, akinek a családjában vagy ismeretségi körében ne volna valaki pikkelysömörös. A betegség 15-35 éves korban bármikor kialakulhat, nőknél és férfiaknál ugyanolyan arányban fordul elő. Világszerte átlagosan a népesség 3 százalékát érinti, körülbelül 100-125 millió embert. A pszoriázisnak is nevezett betegség viszkető, fájdalmas bőrirritációt okoz, leggyakrabban a könyökön, térden, fejbőrön jelenik meg. Többféle kezeléssel is csak enyhíteni lehet, véglegesen meggyógyítani egyelőre nem.

A betegségben szenvedők bőrsejtjei túl gyorsan termelődnek és felhalmozódnak, ami pikkelyes, viszkető, vörös foltokat eredményezhet. A betegség kialakulása és lefolyása egyénenként eltérő lehet. A pikkelysömörnek több típusa ismert, és az érintett területek mérete és elhelyezkedése is változó lehet.

A pikkelysömör nem fertőző, és nem gyógyítható, de kezelhető. A kezelési lehetőségek közé tartoznak a kenőcsök, krémek, fényterápia és szisztémás gyógyszerek. A kezelés célja a tünetek enyhítése, a bőr állapotának javítása és a beteg életminőségének javítása.

A pikkelysömör kezelése legjobban egy bőrgyógyász felügyelete mellett történik, aki segít megtalálni a legmegfelelőbb kezelést az egyénre szabva. A bőrgyógyász feladata a betegség diagnosztizálása, a tünetek és a betegség súlyosságának felmérése, valamint a megfelelő kezelési terv kidolgozása.

Online bejelentkezés

A pikkelysömör kezelése során fontos, hogy a betegség okait is feltárjuk. A bőrgyógyász segít megérteni a betegség okait, a lehetséges kiváltó tényezőket és az életmódbeli változásokat, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében. A stressz, az alkoholfogyasztás, az elhízás, a dohányzás, az életmód és a környezeti hatások mind hozzájárulhatnak a betegség súlyosbodásához, ezért fontos ezekre is odafigyelni.

A pikkelysömör kezelése során a bőrgyógyászok általában kombinált terápiát alkalmaznak, azaz több kezelési módszert együttesen használnak. A kenőcsök és krémek használata mellett gyakran alkalmazzák a fényterápiát is, amely során ultraibolya fénnyel kezelik az érintett területeket. A szisztémás gyógyszerek alkalmazása csak súlyosabb esetekben javasolt, és ezeket szigorúan a bőrgyógyász felügyelete mellett kell alkalmazni.


Comments for this post are closed.