Az idegbecsípődés ugyan kellemetlen, de kezelhető, illetve elkerülhető

Az idegbecsípődés ugyan kellemetlen, de kezelhető, illetve elkerülhető

Az idegbecsípődés gyakori és kellemetlen dolog, és bárkivel megeshet. Mivel attól függően, milyen testrészt érint, gyakran korlátozza a mozgásunkat, így akár hosszabb ideig is hatással lehet a mindennapjainkra. Legfőképpen akkor, amikor a fájdalom kisugárzik, így egyáltalán nem csak az testrész érintett, ahol maga az idegbecsípődés történt: például ha a hátunkban történik, akkor a legtöbbször a csípőnk is fáj, és a lábainkban is érezzük, vagy ha a nyakunk esett áldozatul, akkor a vállunkban sem ússzuk meg a kellemetlen érzést.

Mivel az ideg irritációjáról, vagy gyulladásáról van szó, a kiváltó okok többfélék lehetnek. Általában a környező izmok feszültsége áll a háttérben, például az izommerevség vagy a beálló görcs, és ez a keményedés nyomást gyakorol a környező idegpályákra is. Ezt például kiválthatja egy rossz mozdulat sportolás közben, túlterhelés, vagy nem megfelelő edzésprogram, de a rossz testtartás és a test egyoldalú terhelése is ugyanekkora szerepet játszik. Ezek nemcsak a gerincoszlopra vannak kedvezőtlen hatással, hanem azon keresztül az izmokra is, melyekben feszültség keletkezik.

Azonban nem mindig áll izomhúzódás, vagy -merevség a háttérben, idegbecsípődést olyan komoly sérülések is okozhatnak, mint például egy csonttörés, egy komolyabb nyaki sérülés, csigolyagyulladás, vagy porckorongsérv. Ez utóbbi esetben zsibbadást érzünk a karban vagy a lábban, mivel az elcsúszott porckorong nyomja az ideget, ez pedig végigszalad az egész gerincen.

Integralt manualterapiaAz idegbecsípődéses fájdalmak kezelése természetesen mindig attól függ, mi volt a kiváltó ok. Izomfeszültségből fakadó panaszokat többnyire fájdalomcsillapítóval és izomlazítóval, masszírozással, integrált manuálterápiával lehet orvosolni. Az eset súlyosságától függően a kezelések lehetnek néhány alkalmasak, vagy néhány tabletta megoldja a problémát, de elképzelhető, hogy injekcióra is szükség lehet, amit a becsípődött ideg közelében fecskendeznek be

Nagyon hatásos még a meleggel való érintkezés, aminek következtében az izmok vérellátása javul, és a feszültség lassan feloldódik. Ezt otthon csinálhatjuk meleg vizes palack vagy melegítőpárnák segítségével, amelyeket napközben is lehet hordani anélkül, hogy zavarna. Azonban – véleményünk szerint – azon típusú idegbecsípődés esetében, amikor a kiváltó ok az izmok merevsége, a leghatékonyabb és legszakszerűbb megoldás az integrált manuálterápia. A kezelés az izmok nyújtásával, lazításával kezdődik. Csak a felkészített a testet lehet integrált manuálterápiás kezeléssel kezelni: az oldó pontokat kezelni, azaz amikor a miofaszciális lerakódások (a miofaszciális trigger pont egy kisebb izomrost szakaszra izolálódó merevség, amely csomóként érzékelhető) a nyirok keringésbe kerülnek.

De bármit is választunk majd, fontos, hogy ne kapkodjunk, ha már megvan a baj. Pár percig maradjunk abban a helyzetben, ahogy az ideg becsípődött, már ez is csökkenti a tüneteket, lélegezzünk lassan és mélyen, és figyeljünk arra, hogy a sérült testrészt csak óvatosan mozgassuk, és ne erőszakkal rángassuk dühünkben. Az izommerevség elkerülése miatt pedig gyakran csináljunk erősítő- és nyújtó gyakorlatokat. Egy ilyen edzésterv összeállítását nyugodtan kérjük gyógytornász segítségére. A legtöbb, amit még egészségesen megtehetünk, hogy figyelünk a mozgásunkra és a testtartásunkra.

Érzett már egy váratlan mozdulat és a becsípődött ideg miatt szúró, égő fájdalmat? Előzze meg a bajt, rendszeresen keresse fel masszőr szakembereinket a Benyovszky Orvosi Központban. Amennyiben derékfájással bajlódik,kérjen mielőbb időpontot reumatológus szakorvosunkhoz.

Bejelentkezés

Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Október 27-én óraátállítás!

Vasárnap óraátállítás, hajnali háromkor kettőre kell visszaállítani a mutatókat. Ez azt jelenti, hogy ugyan egy …

Mi is az az aranyér?

Még mindig egy titkolt, félelemmel övezett betegség, holott gyógyítása,kezelése manapság már olyan módszereken …

Amikor számít a méret

A prosztata méretének megváltozásából eredő panaszokkal a kór előrehaladtával egyre több férfi küzd. Sajnos …

Legyen a szívügye

A szív alapesetben 65-85-öt ver percenként, 4500-at óránként, 108 ezret naponta – nem csoda, ha néha elfárad, pihenni …

Aranyér – Tabuk nélkül!

A modern kor kellemetlen vele járója a mozgásszegény életmód, az ülő munka, a gyorséttermi ételek rostszegény …

Álomszabályozás

Milyen jó lenne, ha csak kellemes, jóérzésű, édes álmaink lennének, és a lidérces nyomasztó álmok pedig elkerülnének. …