Beszélni kell róla – STD

Beszélni kell róla – STD

A szó jelentéséről

Az STD egy angol betűszó, ami a “Sexually Transmitted Diseases”, vagyis “szexuális úton terjedő betegségek” kifejezés rövidítése, amelyet világszerte használnak az olyan fertőző betegségekre, amelyek szexuális érintkezéssel kerülnek át egyik emberről a másikra. A mozaikszó mintegy 25-30 betegség, amelyeket okozhatnak baktériumok, vírusok, gombák, vagy egysejtű élősködök. Mint például a klamídia, a nemi szervi herpesz, a gonorrhea más néven kankó vagy tripper, HIV fertőzés (AIDS), vagy a szifilisz.

Ki kaphat el STD-t?

Bárki, aki szexuális életet él, ki van téve ennek a kockázatnak! Akinek több partnere van, és soha nem használ óvszert, nyilván sokkal nagyobb esélye van arra, hogy STD-vel megfertőződik. De ez nem jelenti azt, hogy aki igyekszik megválogatni a partnereit, és nem ugrik bele azonnal bárkinek az ágyába védettséget élvezne. Az STD-k ugyanis sokszor jó ideig tünetmentesek, ezért látszólag teljesen egészséges embertől is el lehet kapni.

Mik az STD tünetei?

A szexuális érintkezés révén sokféle, változatos tünetekkel jelentkező STD adható át. Ezek lappangási ideje is eltérő: vannak, amelyek az együttlét után néhány órával már tüneteket okoznak, pl. a gonorrhoea, mások néhány nap vagy hét múlva mutatkoznak, pl. a herpesz vagy a klamídiafertőzés, míg ismét más fertőzések esetében akár hónapok is eltelhetnek a panaszok jelentkezéséig, pl. HPV okozta nemiszervi szemölcsök. Ha a nemi szerveken jelentkezik, akkor leggyakrabban kóros váladékozás, folyás, hólyagok, sebek, kiütések, növedékek, viszketés, fájdalom lép fel. Akadnak azonban olyan STD-fertőzések is, melyek a test egyéb területein kiütéssel, lázzal, nyirokcsomó-megnagyobbodással, esetleg hasmenéssel, hányással, sárgasággal járnak (pl. hepatitis, szifilisz, HIV-fertőzés).

Mi a teendő tünetek észlelésekor?

Elsőként kerülni kell a további szexuális érintkezést. Aki ugyanis STD-ben szenved, annak állapotát a szexuális aktus ronthatja, sőt elősegíti a kórokozóknak a belső nemi szervek irányába való terjedését. Emellett a fertőzött személy partnerét is kiteszi a megfertőződésnek. Lehet, hogy a tünetek csekélyek, de a probléma nem fog magától megoldódni. A panaszok folyás, vizeletcsípés, átmenetileg csökkenhetnek, vagy akár meg is szűnhetnek, de biztos lehet abban, hogy előbb-utóbb ismét jelentkeznek, mivel a fertőzés továbbra is jelen van. Mindenképpen érdemes egy STD tesztet elvégeztetni, amely során laboratóriumi vizsgálatok segítségével eldöntik, hogy melyik kórokozó idézi elő a betegséget.

Hogyan zajlik egy nemi betegség vizsgálat?

Az orvosi vizsgálaton a doktor kérdez a panaszokról, és hogy azok mióta állnak fenn. Ezután az érintett területeket megtekinti, a környéki nyirokcsomókat megtapogatja. Váladékot és – amennyiben szükséges – vért vesz, amelynek mikroszkópos, tenyésztéses vizsgálata során azonosítják be kórokozót a célzott kezelés megkezdéséhez.

Gyógyítható az STD?

A baktériumok okozta STD-fertőzések tökéletesen gyógyíthatóak. A vírusok által kiváltott STD-k közül jó néhány hosszabb távú problémát okoz, mert a sejten belül szaporodó vírusokra nagyon nehéz gyógyszerekkel hatni. Az STD szűrés alkalmával azonosított kórokozóra célzott kezelés megkezdése az első lépés a gyógyulás felé vezető úton. Ugyanilyen lényeges, hogy a kezelés utáni ellenőrző vizsgálatokat is elvégezzék, ugyanis a panaszok, tünetek enyhülése, megszűnése nem feltétlenül jelent egyet a fertőzés megszűnésével. Ezért fontos, hogy esetleg még tünetmentes, de már fertőződött partnere is Önnel tartson a vizsgálatra, és részt vegyen a kezelésben. Kezeletlen esetben ezek a betegségek szövődményekhez vezetnek. A kórokozók megbetegíthetik a belső nemi szerveket, amelyek mind a férfi mind a nő részéről kulcsfontosságúak a megtermékenyítésben, ezért a krónikus fertőzés meddőséghez vezethet.

Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Október 27-én óraátállítás!

Vasárnap óraátállítás, hajnali háromkor kettőre kell visszaállítani a mutatókat. Ez azt jelenti, hogy ugyan egy …

Mi is az az aranyér?

Még mindig egy titkolt, félelemmel övezett betegség, holott gyógyítása,kezelése manapság már olyan módszereken …

Amikor számít a méret

A prosztata méretének megváltozásából eredő panaszokkal a kór előrehaladtával egyre több férfi küzd. Sajnos …

Legyen a szívügye

A szív alapesetben 65-85-öt ver percenként, 4500-at óránként, 108 ezret naponta – nem csoda, ha néha elfárad, pihenni …

Aranyér – Tabuk nélkül!

A modern kor kellemetlen vele járója a mozgásszegény életmód, az ülő munka, a gyorséttermi ételek rostszegény …

Álomszabályozás

Milyen jó lenne, ha csak kellemes, jóérzésű, édes álmaink lennének, és a lidérces nyomasztó álmok pedig elkerülnének. …