Beszélni kell róla – STD

Beszélni kell róla – STD

A szó jelentéséről

Az STD egy angol betűszó, ami a “Sexually Transmitted Diseases”, vagyis “szexuális úton terjedő betegségek” kifejezés rövidítése, amelyet világszerte használnak az olyan fertőző betegségekre, amelyek szexuális érintkezéssel kerülnek át egyik emberről a másikra. A mozaikszó mintegy 25-30 betegség, amelyeket okozhatnak baktériumok, vírusok, gombák, vagy egysejtű élősködök. Mint például a klamídia, a nemi szervi herpesz, a gonorrhea más néven kankó vagy tripper, HIV fertőzés (AIDS), vagy a szifilisz.

Ki kaphat el STD-t?

Bárki, aki szexuális életet él, ki van téve ennek a kockázatnak! Akinek több partnere van, és soha nem használ óvszert, nyilván sokkal nagyobb esélye van arra, hogy STD-vel megfertőződik. De ez nem jelenti azt, hogy aki igyekszik megválogatni a partnereit, és nem ugrik bele azonnal bárkinek az ágyába védettséget élvezne. Az STD-k ugyanis sokszor jó ideig tünetmentesek, ezért látszólag teljesen egészséges embertől is el lehet kapni.

Mik az STD tünetei?

A szexuális érintkezés révén sokféle, változatos tünetekkel jelentkező STD adható át. Ezek lappangási ideje is eltérő: vannak, amelyek az együttlét után néhány órával már tüneteket okoznak, pl. a gonorrhoea, mások néhány nap vagy hét múlva mutatkoznak, pl. a herpesz vagy a klamídiafertőzés, míg ismét más fertőzések esetében akár hónapok is eltelhetnek a panaszok jelentkezéséig, pl. HPV okozta nemiszervi szemölcsök. Ha a nemi szerveken jelentkezik, akkor leggyakrabban kóros váladékozás, folyás, hólyagok, sebek, kiütések, növedékek, viszketés, fájdalom lép fel. Akadnak azonban olyan STD-fertőzések is, melyek a test egyéb területein kiütéssel, lázzal, nyirokcsomó-megnagyobbodással, esetleg hasmenéssel, hányással, sárgasággal járnak (pl. hepatitis, szifilisz, HIV-fertőzés).

Mi a teendő tünetek észlelésekor?

Elsőként kerülni kell a további szexuális érintkezést. Aki ugyanis STD-ben szenved, annak állapotát a szexuális aktus ronthatja, sőt elősegíti a kórokozóknak a belső nemi szervek irányába való terjedését. Emellett a fertőzött személy partnerét is kiteszi a megfertőződésnek. Lehet, hogy a tünetek csekélyek, de a probléma nem fog magától megoldódni. A panaszok folyás, vizeletcsípés, átmenetileg csökkenhetnek, vagy akár meg is szűnhetnek, de biztos lehet abban, hogy előbb-utóbb ismét jelentkeznek, mivel a fertőzés továbbra is jelen van. Mindenképpen érdemes egy STD tesztet elvégeztetni, amely során laboratóriumi vizsgálatok segítségével eldöntik, hogy melyik kórokozó idézi elő a betegséget.

Hogyan zajlik egy nemi betegség vizsgálat?

Az orvosi vizsgálaton a doktor kérdez a panaszokról, és hogy azok mióta állnak fenn. Ezután az érintett területeket megtekinti, a környéki nyirokcsomókat megtapogatja. Váladékot és – amennyiben szükséges – vért vesz, amelynek mikroszkópos, tenyésztéses vizsgálata során azonosítják be kórokozót a célzott kezelés megkezdéséhez.

Gyógyítható az STD?

A baktériumok okozta STD-fertőzések tökéletesen gyógyíthatóak. A vírusok által kiváltott STD-k közül jó néhány hosszabb távú problémát okoz, mert a sejten belül szaporodó vírusokra nagyon nehéz gyógyszerekkel hatni. Az STD szűrés alkalmával azonosított kórokozóra célzott kezelés megkezdése az első lépés a gyógyulás felé vezető úton. Ugyanilyen lényeges, hogy a kezelés utáni ellenőrző vizsgálatokat is elvégezzék, ugyanis a panaszok, tünetek enyhülése, megszűnése nem feltétlenül jelent egyet a fertőzés megszűnésével. Ezért fontos, hogy esetleg még tünetmentes, de már fertőződött partnere is Önnel tartson a vizsgálatra, és részt vegyen a kezelésben. Kezeletlen esetben ezek a betegségek szövődményekhez vezetnek. A kórokozók megbetegíthetik a belső nemi szerveket, amelyek mind a férfi mind a nő részéről kulcsfontosságúak a megtermékenyítésben, ezért a krónikus fertőzés meddőséghez vezethet.

Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Az alváson nem érdemes spórolni

Az alvásgörbe mikrostruktúrája segítségével úgy lehet azonosítani egy embert, mint az ujjlenyomata alapján, mindenkinek …

Az alacsony vérnyomás veszélyei

Az elterjedt vélekedés szerint minél alacsonyabb valakinek a vérnyomása, annál jobb. Ez azonban csak részben igaz. …

Laborvizsgálat – Kinek?Miért?Hogyan?

A beteg számára a “legegyszerűbb” vizsgálatok közé tartoznak a laboratóriumi vizsgálatok, elsősorban …

Alvást segítő okos alkalmazások – E-egészség a mindennapokban

Nagy elmaradásai vannak a hazai egészségügynek a new média eszközök gyógyításban való felhasználása területein. …

Nemi herpesz – Megelőzés vagy kezelés?

A nemi betegségek tekintetében az ember megtesz minden tőle telhetőt, hogy védekezzen ellenük. Azonban azt is érdemes …

Veszélyes szúnyogok Magyarországon

Az utóbbi időben három invazív csípőszúnyog faj jelent meg: a zebraszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai …