Diabetológia

pause

Diabetologia_Altalanos_tajekoztato
2-es típusú cukorbetegség pedig a teljes lakosság 10 százalékában fordul elő.

A diabetológia az orvoslás specializációja során a belgyógyászatból illetve az endokrinológiából vált le. A gyakori együttes előfordulás, a cukorbetegséget megelőző állapotok és az anyagcsere-utak tisztázása után szorosan összekapcsolódott az elhízással. Elterjedtsége folyamatosan növekszik, a nyugati szakirodalomban már diabesity világjárványról írnak. Hazánkban hozzávetőlegesen a felnőtt lakosság tizedét érinti, figyelembe véve azt is, hogy az érintettek csaknem fele idejében nem szerez tudomást betegségéről.

Diabetológiai szakorvosunk: Dr. Sal István belgyógyász, obezitológus, diabetológus, pszichoterapeuta

A mai orvostudomány ismeretei alapján sajnos a cukorbetegség (kivételes esetektől eltekintve) vissza nem fordítható állapot, ezért fontosnak tartjuk hangsúlyozni: a diabéteszes beteg kezelése legnagyobb részt a beteg kezében van, akinek nap, mint nap döntéseket kell hoznia a kezeléssel kapcsolatban. Ezek a döntések hatással vannak egészségi állapotára, a betegség prognózisára és a szövődmények kialakulásának kockázatára. Ez a mindennapos és komplex kezelés a betegek nagy részére jelentős terhet jelent.

Sajnálatos tény, hogy a betegek egy jelentős része nem követi az önmenedzselés egy vagy több sarokkövét: a fizikai aktivitást, az egészséges táplálkozást, illetve a gyógyszer-használatot. A kutatási eredmények alapján a cukorbetegek életminősége és pszichés állapota lényegesen rosszabb, mint a nem cukorbetegeké, ami pedig a terápiás együttműködés és az egészségi állapot romlásával jár. Emellett gyakoribbak bizonyos pszichés zavarok (depresszió, szorongás, evészavar), amelyek szintén rontják az önkezelés minőségét. Fontos ezeknek a korai felismerése és kezelése, azonban a gyakorlatban a betegek csak 10%-a kap pszichológiai kezelést, annak ellenére, hogy közel 40%-uk tapasztal pszichológiai tüneteket.

Mindezek alapján nagy jelentősége van a diabetes-gondozás terén az életminőséget javító magatartás-orvoslási módszereknek, amelyek azonban ma még nem tekinthetők általánosan elfogadottnak. Azonban Orvosi Központunk neves szakorvosa számára ez a módszer szerves részét képezi munkájának.

Bejelentkezés

A szakrendelésünkön feladatunknak tekintjük:

 • a diagnózis pontosítását,
 • az esetleges kiváltó tényezők felderítését
 • az anyagcsere-helyzet rendezését,
 • az esetleges – már ekkor előforduló – szövődmények megállapítását.
 • És a LEGFONTOSABB: A biológiai paraméterek rendezése mellett a beteggel való pszichés foglalkozás, a jobb életminőség biztosítása egyenrangú kötelessége szakorvosunknak Ezt nevezzük magatartásorvoslásnak, amely a gondozás során egy életen át tartó folyamat!

Amit a cukorbetegségről tudni kell

A cukorbetegek két nagy csoportja közismert: az 1-es és a 2-es típus. A lakossági aránya 10:90

Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása genetikai alapon autoimmun betegség formájában történik. Ennek kimutatására speciális laborvizsgálatok szükségesek (inzulin-meghatározás, C-reaktiv protein, ICA, GABA). Az 1-es típusú cukorbetegség felismerése már gyerekkorban megtörténik, így annak kezelése ebben az életszakaszban megkezdődik. Kivételt képez a LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adult) és MODY (Maturity Oneset in the Young) típusú betegségek esetén.

A 2-es típusú cukorbetegség rendszerint háziorvosi vizsgálat során derül ki, csaknem minden esetben későn, mert amikor a tünetek jelentkeznek, akkor már az inzulin-termelés felére csökkent.

Ilyenkor az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében emelkedik a vérben a cukor koncentrációja, mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére. A magas vércukorszint (hiperglikémia) következtében megnő az ürített vizelet mennyisége, mert a vesék egy bizonyos cukorszint felett (általában 10 mmol/l-től) nem képesek a cukor visszatartására, a vizelettel glükóz is ürül, és az ürülő cukor vizet ragad magával. A vízvesztés pedig szomjúságérzetet okoz. Előfordul, hogy tartós fáradtság, elhúzódó sebgyógyulás, ismételten jelentkező pattanásos bőrbetegség vagy viszketés hívja fel a figyelmet a cukorbetegségre. A hiperglikémia miatt szemészeti szövődmény is kialakulhat, látászavar is jelentkezhet. Lehetséges, hogy a szemészorvos a szemfenéken észlelt jellegzetes elváltozások alapján hívja fel a diabéteszre a figyelmet. Megtartott vagy fokozott étvágy mellett a testsúly csökkenhet, mivel a glükóz nem tud beépülni a szervezetbe.

A cukorbetegség klinikai tünetei az alábbiak lehetnek:

 • Általános tünetek: fáradtság, teljesítménycsökkenés.
 • Emelkedett vérinzulinszint miatt kialakuló tünetek (a 2-es típus kezdeti fázisa): farkasétvágy, izzadás, fejfájás.
 • Magas vércukorszint (hiperglikémia) miatt jelentkező tünetek: nagy mennyiségű vizelet gyakori ürítése (polyuria), szomjúságérzet, nagy mennyiségű víz ivása (polydipsia), testsúlycsökkenés.
 • Folyadék és elektrolitháztartási zavar (homeosztázis zavara) miatt jelentkező tünetek: éjszakai vádligörcsök, látászavarok (a szemlencse víztartalmának változása miatt).
 • Bőrtünetek: viszketés (pruritus) (gyakran a nemi szervek (genitáliák) és a végbélnyílás (anus) környékén), bakteriális és gombás bőrfertőzések, vöröses arcszín (rubeosis diabetica).
 • Potencia- vagy menstruációs zavarok.

A szakrendelésen végzett vizsgálatok:

 • Általános vizsgálat, állapotfelmérés.
 • Szövődmények irányában történő vizsgálat.
 • Terápia beállítása, illetve módosítása.
 • Inzulinnal kezelt betegek gondozása, inzulin- kezelés betanítása, inzulin titrálás
 • Életmód tanácsadás-
 • BIA testösszetétel mérés
 • Inzulinadagolók (fecskendő, pen) kezelésének betanítása.
 • Vércukormérő készülékek használatának betanítása.
 • Neuropathia szűrés, hangvilla Doppler, monofilamentum.
 • Magatartásorvoslás alapelemei (TTM beosztás, motivációs interjú) és rendszeres supportív kezelés a kontrollok alkalmával-

Diabetológiai szakorvosunk munkáját segíti Dudás Ágnes dietetikus. Előzetes bejelentkezés alapján diétás tanácsadás / oktatás történik.

Bejelentkezés


Árak


Vizsgálat Ár
1 Első szakorvosi vizsgálat ( magatartás terápia ) 18 000 Ft
2 Kontroll vizsgálat 10 000 Ft
3 Belgyógyászati konzultáció 15 000 Ft
4 Testösszetétel vizsgálat 12 000 Ft
5 Szűrővizsgálat kérdőív alapján térítésmentes

Szakorvos

Rendelés időpont


Dr. Sal István
Kedd: 10.00 – 14.00
Péntek: 14.00 – 18.00

Terhesgondozási protokoll

A várandóság az egyik legcsodálatosabb időszak egy nő életében. A terhesgondozás menetét Magyarországon szakmai …

Átfogó endokrinológiai kivizsgálás

Miért fontos? A szervezet egyensúlyát biztosító rendszer nagyon összetett, hiszen idegrendszeri és endokrin komponense …

Már gyermekkorban is

A pajzsmirigy rendellenes működése már gyermekkorban is okozhat tüneteket. A hormontermelésért az agyalapi mirigy, …

Segítség a felborult hormonháztartáshoz!

Ízelítőiül néhány tünet ami többnyire a felborult hormonháztartásuknak köszönhetjük.

A szexuális életre is hatással van a pajzsmirigyzavar!

A pajzsmirigy az egész szervezet működésére hatással van, így számtalan problémát okozhat. Sokan nem tudják, de …

Mikor forduljunk endokrinológus szakorvoshoz?

Az endokrinológia a belső elválasztású hormontermelő szervek működésével, problémáival és gyógyításával …