Dr. Sal István<span> belgyógyász, obezitológus, diabetológus, pszichoterapeuta</span>

Dr. Sal István belgyógyász, obezitológus, diabetológus, pszichoterapeuta

Dr. Sal István 1965-ben végezett a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán summa cum laude minősítéssel. Az akkori időknek megfelelően az álláselosztó bizottság jóvoltából a Fővárosi Bajcsy Zsilinszky úti Kórház központi laboratóriumában kezdte el orvosi pályafutását, ahol is alkalma nyílt megismerkedni egy nagy közkórházi laboratórium munkájával.

Ezt követően féléves kötelező katonai szolgálatra hívták be, amelynek jelentős részét a Központi Honvédkórház neurológiai osztályán töltötte osztályos orvosi beosztásban. Abban az időben a Honvédkórház az egészségügy csúcs-intézményének számított. A neurológiai osztályon eltöltött fél év alatt sikerült megtanulnia a belgyógyászathoz szükséges neurológiai ismereteket. A szolgálati idő leteltével dr. Németh Gyula kórházi főbelgyógyász meghívta az osztályára dolgozni. Ez óriási megtiszteltetés volt számára hiszen kezdettől belgyógyász akart lenni. 1970-ben megszerezte a belgyógyászat szakképesítést.

1978-ban kinevezték a megüresedett belgyógyászat járóbeteg rendelési  vezető főorvosi helyre, ami az előírásoknak megfelelően egyet jelentett a hivatásos állományba kerüléssel. Végső soron ennek köszönhette, hogy 1997-ben egy kormányrendelet következtében – amely kötelezően előírta az 55 év feletti hivatásos állomány nyugdíjba helyezését, rá is sor került és még néhány évet eltölthetett polgári alkalmazottként korábbi beosztásában.

A tényleges nyugdíjba vonulását követően megszervezte és elindította a XIII. kerületi diabetes rendelést a Szegedi úti rendelőintézetben. 2000-től az Újpesti Kórház I. belosztály diabetes szakambulanciára kapott lehetőséget, ahol dr. Cseh Károly főorvos – azóta már professzor – és dr. Pogátsa Gábor professzor mellett elmélyíthette diabetológiai jártasságát.  Az ott eltöltött évek után 2006-tól a Zuglói Egészségügyi Szolgálat keretében indított diabatológiai rendelést az Örs vezér téri rendelőben. 2010-től a Dunakeszi Szakrendelőben is vezetett diabetológiai rendelést.

Szakmai eredményei:

1995-ben megszerezte a pszichoterápeuta (magatartásterápeuta) szakképesítést. Ezt követően 20 éven át a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében dolgozott külső munkatársként.

1996-ban diabetológus és lipidológus képesítést szerzett, amelyet

2015-ben obezitológus és diabetológus licensz vizsgával egészített ki.

1996-ban MOTESZ pályadíjat nyert „Captoprilt szedő betegek életminőség vizsgálata” című pályázatával.

Tagja több szakmai társaságnak, rendszeresen részt vesz hazai és külföldi kongresszusokon. Az utóbbi években rendszeresen jelentek meg közleményei hazai és külföldi lapokban.

Szakrendelés 

Belgyógyászat

Diabetológia-Magatartásorvoslás

Rendelési ideje

Előzetes időpont-egyeztetés alapján, elsősorban az alábbi időpontban:

  • Kedd: 09:00 – 13:00
  • Péntek: 14:00 – 18:00

Bejelentkezés

Comments for this post are closed.

Akiknek fontos a jó alvás

A Magyar Alvás Szövetség újévi levele azokhoz, akiknek fontos a jó alvás, és ezért tudnak, szeretnének és képesek …

Az alvás és a pandémia

Számos megfigyelés és tapasztalat, amely ma már a kutatók rendelkezésére áll világszerte, arra enged következtetni, …

Terhesgondozás fontossága

A teljes körű terhesgondozás (a terhesség észlelésétől kezdve a szülésig). A terhesgondozás magában foglalja …

Szundi napközben – karantén helyzetben

A karantén miatt otthon töltött időben sokak számára teljesen megváltozott a korábban megszokott napi életritmusuk, …

Korántsem minden, amit a refluxról tudni érdemes

Napjainkban az egyik leggyakoribb nyelőcsövet érintő kórkép, amely a magyar lakosság ~30 százalékát érinti a reflux …

Alvás COVID-járvány idején

A Magyar Alvás Szövetség elmúlt hat hónapban végzett megfigyelései és tapasztalatai megerősítik a nemzetközi trendeket: …