Fuss, egy egészségesebb életért!

Fuss, egy egészségesebb életért!

Manapság egyre többen hajlamosabbak vagyunk a lustálkodásra. Az ember szívesebben tölti idejét otthon- a klíma mellett- , vagy a vízparton hűsölve. Ennek következtében a fontos dolgok, mint testmozgás a háttérbe szorulnak. Azonban a lustaság elkerülése és a szervezetünk egészségének megőrzése érdekében ajánlott egy kis mozgást beiktatni unalmasabb estéinkre, de célszerűbb kitűzni célul, hogy adott nap, vagy adott héten mennyit és mikor kell, hogy mozogjunk! Az egyik legkézenfekvőbb mozgásforma, ami mindenki számára elérhető az a futás.

A Science Daily ismeretterjesztő portálon közölt amerikai kutatás szerint, a rendszeres futás kiváló hatással van az egészségünkre, továbbá csökkenti az esetleges szívproblémák miatti halálozás kockázatát.

A futás boldoggá tesz

1Amerikai kutatók egy csoportja D. C. Lee vezetésével, több mint 55 ezer 18-100 éves kor közötti felnőtt adatát elemezte 15 éven keresztül, hogy kiderítsék van-e összefüggés a rendszeres futás és a hosszabb élettartam között.

A kísérletben férfiak és nők egyaránt részt vettek. A résztvevőkkel kérdőívet töltettek ki a futási szokásaikról. A vizsgálati alanyok mindössze 24%-a válaszolta azt, hogy a futás, mint szabadidős tevékenység rendszeresen része az életüknek. A vizsgálat 15 éve alatt 3413 ember vesztette életét, közülük 1200 szív és érrendszeri megbetegedés következtében.

A rendszeres futókat összevetve a nem futókkal, a tudósok megállapították, hogy 30%-kal kisebb az esély a rendszeres futók elhalálozására, ezen felül 45%-kal kisebb volt az esély a szív és érrendszeri betegség kialakulására ezen emberek körében.

Egy hosszabb és boldogabb élet

2A kutatás szerint azok, akik rendszeresen futnak minimum 3 évvel tovább élnek, mint azok, akik nem sportolnak. Ezeket a vizsgálatokat a futás hossza, gyakorisága és sebességétől mentesen végezték. Még azon embereknél is kisebb volt a halálozás mértéke, akik hetente csak egyszer és akkor is 10 kilométernél rövidebb távot futottak. Tehát a futás hosszától és időtartamától függetlenül, maga a tevékenység végzése már kedvezően hatott az élettartamra. A rendszeresen és hosszabb távon futóknál azonban 29%-kal csökkent az elhalálozások száma, míg 51%-kal a szív és érrendszeri betegségek kialakulására való hajlam.

Mint azt a kísérlet is igazolja, azon túl, hogy a testmozgás kiváló ellenszere a depressziónak, fáradtságnak, kedvtelenségnek, sokszor kedvezőbben hat a szervezetünkre, mint bármely gyógyszer.

Magyarországon a statisztikák szerint a legtöbb elhalálozást szív és érrendszeri betegségek okozzák, ezért lenne fontos a lakosság nagy részének beiktatni a hétköznapjaiban legalább egy félórás könnyed kocogást. Azon túl, hogy a statisztikák javulnának, a futás a stressz és a szorongásos betegségek leküzdésében is segítségünkre lehet. Hiszen hangulatunk a mozgás hatására fokozatosan javul, jobb közérzettel pedig könnyebben vágunk neki a nehezebb élethelyzeteknek is.

(Forrás: lelkielet.hu)

Tudjon meg többet a szív- és érrendszeri problémákról, sőt! Kérdezzen Ön is  Dr. Svéd János – belgyógyász, kardiológus szakorvosunktól, aki 2016. 09. 12-én egy élő beszélgetés során válaszolja majd meg kérdéseit!

Tartson velünk Ön is.

KATTINTSON IDE, és tudjon meg többet interaktív egészségpercek című műsorunkról!

Amennyiben bármilyen szív-és érrendszerrel kapcsolatos kérdése, problémája van, vagy csak egy állapot felmérést szeretne kérni, az alábbi gombra kattintva azonnal tud időpont foglalni.

bejelentkezes

 

Comments for this post are closed.

Pánikbetegség.

A pánikbetegség egy szorongással járó pszichés zavar, amelynek rokonbetegsége az általános szorongás, a fóbia …

Levegőt!

A COPD a krónikus obstruktív tüdőbetegség (vagy obstruktív – légzési nehezítettséggel járó – bronchitis-emphysema) …

Az ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladás autoimmun betegség, vagyis a szervezet saját sejtjeit, szöveteit támadja meg. Az ízületet védő …

Ambuláns sebészeti beavatkozások

Az ambuláns műtétek keretében olyan kisebb beavatkozásokat tudunk elvégezni amelyekhez nem szükséges altatás. A …

Anyajegy eltávolítás sebészeti magánrendelésen

Akár esztétikai, akár egészségügyi okból dönt az anyajegy eltávolítása mellett, fontos tudni, hogy a Benyovszky …

Nem dől össze a világ, a depresszió gyógyítható!

Általában több, egymástól részben független oka van lelki egészségünk látványos megrendülésének. A depresszió …