Gyermekultrahang

Az ultrahang az egyik legnagyobb jelentőségű képalkotó eljárás amit a gyermekgyógyászatban is használunk. Segítségével a belső szervek anatómiailag és funkcionálisan, működésük közben is vizsgálhatjuk. Sérülések – akut hasfájások – amelyek hátterében súlyos vagy akut ellátást igénylő kórképek állhatnak, mint például a vakbélgyulladás, bélcsavarodás, bélösszecsúszás, nyirokcsomó – gyulladás, jól diagnosztizálhatók hasi ultrahang segítségével.

Szakértő kezekben rendkívül gyors, hatékony és pontos vizsgáló módszernek számít, amelynek nincs káros hatása még a fejlődő szervezetre sem, ennek köszönhetően bármilyen életkorban elvégezhető. További előnye, hogy az ultrahang vizsgálat teljesen fájdalommentes. Az ultrahang segítségével a legtöbb lágyszövet vizsgálható.

Kiválóan alkalmas a pajzsmirigy, emlők, szív, máj, lép, hasnyálmirigy, vesék, húgyutak, méh és petefészek, herék valamint a nagyerek vizsgálatára.

Segítségével képet kaphatunk továbbá a belek állapotáról, valamint az izületek, izmok, ínszalagok eltéréseit is láthatóvá tudjuk tenni. Egy éves kor alatt a kutacson keresztül még az agy vizsgálatára is lehetőség nyílik.

 


Ultrahang vizsgálatok gyermekkorban.

1., Panaszmentes csecsemők

Az első fontos vizsgálat, a csecsemő hat hetes korában elvégezhető szűrő jellegű has, csípő és koponya ultrahang vizsgálat. Ezekkel a vizsgálatokkal számos olyan elváltozásra derülhet fény, melyek a csecsemőnek még nem okoznak panaszt, többek között a vese veleszületett rendellenességeit, vagy például a csípőizület éretlenségét, melynek csípőficam lehet a következménye. A fejletlen csípőízület a megfelelő ortopédiai szakorvosi segítséggel korrigálható, de nagyon fontos az idejében felállított diagnózis.

Koponya ultrahang addig végezhető, amíg nyitott a kutacs a csecsemő koponyáján. A kutacson keresztül végzett koponya ultrahangos vizsgálatot leginkább a koraszülöttek esetében alkalmazzuk, akiknél a születés körüli időszak gyakoribb szövődménye lehet az agyvérzés.  A koponya ultrahang a koponyán belüli vérzések és egyéb eltérések kimutatására valamint nyomon követésére szolgáló diagnosztikai eljárás.

Bizonyos elváltozások, fejlődési rendellenességek esetén elegendő az állapot követése ultrahanggal, de előfordulnak olyan esetek is amelyek további kezelést igényelnek.

2., Panaszos csecsemők és gyermekek.

A koponya ultrahang ebben az esetben is csak akkor végezhető, ha még nyitott a gyermek kutacsa. A csípőkkel kapcsolatos panasz esetén a vizsgálat nem az esetleges ficamot hanem azt kell, hogy kiderítse, hogy van-e a csípőízületben kóros folyadék. Hasi ultrahang vizsgálatot a panasztól függően végezzük.  

 

FONTOS INFORMÁCIÓK SZÜLŐKNEK!!

A nagyobb gyermekeknek a hasi ultrahang vizsgálathoz szükséges éhgyomorral és közepesen telt húgyhólyaggal érkezniük! Az éhgyomor annyit jelent, hogy a gyermek a vizsgálat előtt már 4-5 órával nem eszik. Étkezéskor az epehólyagból az epe kiürül a patkóbél felé. Az üres epehólyagot nehéz megvizsgálni, esetleges epe kövességről ilyenkor nem mindig lehet nyilatkozni. A másik fontos szempont pedig az, hogy étkezés során a gyermek általában sok levegőt nyel, a mi a vizsgálat nagyban nehezíti, csökkenti hatékonyságát. Vizet ihat a gyermek, sőt, ajánlott is inni vizsgálat előtt, azonban csak tiszta vizet igyon, mivel a tej, kávé és egyéb ízesített italok fogyasztása szintén csökkenthetik a vizsgálat hatékonyságát.  

A közepesen telt húgyhólyag úgy érhető el, hogy a vizsgálat előtt két órával a gyermek már nem pisil, amennyiben nem tudja visszatartani a vizeletét, akkor nyugodtan ürítse ki, és a vizsgálat előtt 1 – 1,5 órával fogyasszon 2 – 4 deciliter folyadékot ( buborékmentes víz vagy tea ).

Kismedencei vizsgálatra érdemes telt húgyhólyaggal érkezni, mivel rajta keresztül lehet megfelelően vizsgálni a kismedencében lévő szerveket : a méhet, petefészket, prosztatát.

( A csecsemőszűrésre mindez nem vonatkozik )Mikor érdemes gyermekünket ultrahang vizsgálatra vinni?

Mindenképpen javasolt a gyermek vizsgálata, amennyiben a fent felsorolt szervek bármelyikében működészavar gyanítható. Feltétlenül szükséges ezen kívül minden hasi trauma után is elvégezni, a belső szervek sérüléseinek kizárására . Bizonytalan hasi panaszok, hasfájás esetén szintén érdemes első eszközös vizsgálatnak választani. Fontos továbbá kiemelni, hogy általános szűrővizsgálat részeként nagy szerepet tölthet be gyermekeink egészségének megőrzése érdekében.

Bejelentkezés

Szakorvos

Rendelés időpont

Árak

Vizsgálat Ár
1 Csecsemő komplex ultrahang szűrés 25.000Ft
2 Hasi ultrahang 19.000Ft
3 Emlő ultrahang 17.000Ft
4 Pajzsmirigy ultrahang 17.000Ft
5 Nyakierek ultrahang 19.000Ft

Nemi betegség?!

A szó jelentéséről Az STD egy angol betűszó, ami a “Sexually Transmitted Diseases”, vagyis “szexuális úton …

Laborvizsgálat – Kinek?Miért?Hogyan?

A beteg számára a “legegyszerűbb” vizsgálatok közé tartoznak a laboratóriumi vizsgálatok, elsősorban …

Mire jó az ultrahang?

Az ultrahangos vizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes, és azonnal …

Szívprobléma?

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a halálesetek több mint felét. A megelőzés, és az időbeni …

Vitaminhiány?!

Mire jók a vitaminok? Elsősorban azt kell tisztáznunk, hogy miért van szükség vitaminok fogyasztására. Nos azért, …

Ingyenszemüveg az éles látásért – segítség mélyszegénységben élő gyerekeknek

„Andriska biztosan meggyógyul majd!” – mondta boldogan Zólyomi Tímea gyermekszemész orvos, amikor a próbakeretet …