Gyermek ultrahang

Gyermek ultrahang

Az ultrahang az egyik legnagyobb jelentőségű képalkotó eljárás amit a gyermekgyógyászatban is használunk. Segítségével a belső szervek anatómiailag és funkcionálisan, működésük közben is vizsgálhatjuk. Sérülések - akut hasfájások - amelyek hátterében súlyos vagy akut ellátást igénylő kórképek állhatnak, mint például a vakbélgyulladás, bélcsavarodás, bélösszecsúszás, nyirokcsomó - gyulladás, jól diagnosztizálhatók hasi ultrahang segítségével.

Szakértő kezekben rendkívül gyors, hatékony és pontos vizsgáló módszernek számít, amelynek nincs káros hatása még a fejlődő szervezetre sem, ennek köszönhetően bármilyen életkorban elvégezhető. További előnye, hogy az ultrahang vizsgálat teljesen fájdalommentes. Az ultrahang segítségével a legtöbb lágyszövet vizsgálható.

Kiválóan alkalmas a pajzsmirigy, emlők, szív, máj, lép, hasnyálmirigy, vesék, húgyutak, méh és petefészek, herék valamint a nagyerek vizsgálatára.

Segítségével képet kaphatunk továbbá a belek állapotáról, valamint az izületek, izmok, ínszalagok eltéréseit is láthatóvá tudjuk tenni. Egy éves kor alatt a kutacson keresztül még az agy vizsgálatára is lehetőség nyílik.


Ultrahang vizsgálatok gyermekkorban.

1., Panaszmentes csecsemők

Az első fontos vizsgálat, a csecsemő hat hetes korában elvégezhető szűrő jellegű has, csípő és koponya ultrahang vizsgálat. Ezekkel a vizsgálatokkal számos olyan elváltozásra derülhet fény, melyek a csecsemőnek még nem okoznak panaszt, többek között a vese veleszületett rendellenességeit, vagy például a csípőizület éretlenségét, melynek csípőficam lehet a következménye. A fejletlen csípőízület a megfelelő ortopédiai szakorvosi segítséggel korrigálható, de nagyon fontos az idejében felállított diagnózis.

Koponya ultrahang addig végezhető, amíg nyitott a kutacs a csecsemő koponyáján. A kutacson keresztül végzett koponya ultrahangos vizsgálatot leginkább a koraszülöttek esetében alkalmazzuk, akiknél a születés körüli időszak gyakoribb szövődménye lehet az agyvérzés.  A koponya ultrahang a koponyán belüli vérzések és egyéb eltérések kimutatására valamint nyomon követésére szolgáló diagnosztikai eljárás.

Bizonyos elváltozások, fejlődési rendellenességek esetén elegendő az állapot követése ultrahanggal, de előfordulnak olyan esetek is amelyek további kezelést igényelnek.

2., Panaszos csecsemők és gyermekek.

A koponya ultrahang ebben az esetben is csak akkor végezhető, ha még nyitott a gyermek kutacsa. A csípőkkel kapcsolatos panasz esetén a vizsgálat nem az esetleges ficamot hanem azt kell, hogy kiderítse, hogy van-e a csípőízületben kóros folyadék. Hasi ultrahang vizsgálatot a panasztól függően végezzük.  

FONTOS INFORMÁCIÓK SZÜLŐKNEK!!

A nagyobb gyermekeknek a hasi ultrahang vizsgálathoz szükséges éhgyomorral és közepesen telt húgyhólyaggal érkezniük! Az éhgyomor annyit jelent, hogy a gyermek a vizsgálat előtt már 4-5 órával nem eszik. Étkezéskor az epehólyagból az epe kiürül a patkóbél felé. Az üres epehólyagot nehéz megvizsgálni, esetleges epe kövességről ilyenkor nem mindig lehet nyilatkozni. A másik fontos szempont pedig az, hogy étkezés során a gyermek általában sok levegőt nyel, a mi a vizsgálat nagyban nehezíti, csökkenti hatékonyságát. Vizet ihat a gyermek, sőt, ajánlott is inni vizsgálat előtt, azonban csak tiszta vizet igyon, mivel a tej, kávé és egyéb ízesített italok fogyasztása szintén csökkenthetik a vizsgálat hatékonyságát.  

A közepesen telt húgyhólyag úgy érhető el, hogy a vizsgálat előtt két órával a gyermek már nem pisil, amennyiben nem tudja visszatartani a vizeletét, akkor nyugodtan ürítse ki, és a vizsgálat előtt 1 - 1,5 órával fogyasszon 2 - 4 deciliter folyadékot ( buborékmentes víz vagy tea ).

Kismedencei vizsgálatra érdemes telt húgyhólyaggal érkezni, mivel rajta keresztül lehet megfelelően vizsgálni a kismedencében lévő szerveket : a méhet, petefészket, prosztatát.

( A csecsemőszűrésre mindez nem vonatkozik )


Mikor érdemes gyermekünket ultrahang vizsgálatra vinni?

Mindenképpen javasolt a gyermek vizsgálata, amennyiben a fent felsorolt szervek bármelyikében működészavar gyanítható. Feltétlenül szükséges ezen kívül minden hasi trauma után is elvégezni, a belső szervek sérüléseinek kizárására . Bizonytalan hasi panaszok, hasfájás esetén szintén érdemes első eszközös vizsgálatnak választani. Fontos továbbá kiemelni, hogy általános szűrővizsgálat részeként nagy szerepet tölthet be gyermekeink egészségének megőrzése érdekében.

Online bejelentkezésComments for this post are closed.

Láss úgy mint egy sas!

A Látás Hónapja októberben megemlékezésre kerülő kampány, amelynek célja a szem egészségének és a látás fontosságának …

Nehezített orrlégzés, nem múló orrdugulás? Biztos megoldás!

Elhúzódó orrdugulás, gyakori orrfolyás és orrvérzés, nehezített orrlégzés, orrpolip, arcüreggyulladás, deviált …

Bőrünk amelyben élünk!

A bőrgyulladás egy gyakori bőrbetegség, amely számos különböző típusban jelentkezhet. A leggyakoribb típusok közé …

Fogyás és akupunktúra

Az akupunktúra több ezer éves keleti gyógyászati módszer, amely a test energiavonalainak, a meridiánoknak stimulálásával …

Moxa vagy köpölyözés?

A moxaterápia és a köpölyözés a hagyományos kínai orvoslás (TCM) két ősi terápiája. Mindkettő a test energiaáramlását, …

Hasi és kismedence ultrahangvizsgálat

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat nagyon sokféle információt nyújthat az érintett szervekről. Az orvos megfigyelheti …