Mire jó az ultrahang?

Mire jó az ultrahang?

Az ultrahangos vizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes, és azonnal kimutatja a gyanús elváltozásokat, betegségekre utaló tüneteket. Semmilyen kellemetlenséget vagy kockázatot nem jelent a páciens számára, a vizsgálat nem jár sugárterheléssel sem, ezért szükség esetén többször is ismételhető. Ez egy olyan alapvizsgálat, melyet az orvosok a képalkotó módszerek közül általában elsőként alkalmaznak. Többféle ultrahang vizsgálatot különböztetünk meg. Mindegyik mást mutat meg, és különböző betegségek gyanúja esetén más-más ultrahang elvégzése ajánlott. Nézzünk most meg ezek közül párat!

Hasi ultrahang: A hasi ultrahang vizsgálat az egyik leggyakrabban végzett ultrahang vizsgálat. A hasi ultrahang vizsgálat segítségével a hasi, valamint a kismedencei szerveket lehet megvizsgálni, ezen belül is elsősorban az epehólyagot, a hasnyálmirigyet, valamint a lépet és a veséket. A kismedencében a húgyhólyag állapotáról kaphat képet az orvos az ultrahang vizsgálat segítségével, de emellett nőknél a petefészket, a méhet, férfiaknál pedig a prosztatát is ellenőrizni lehet. A hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálat elsősorban azokat a megbetegedéseket képes kiszűrni, melyek az itt elhelyezkedő szervek méretét, formáját befolyásolják. Szintén láthatók az ultrahang segítségével kövek, a vesék gyulladásos megbetegedései, valamint bizonyos rosszindulatú elváltozások is. Végül de nem utolsó sorban pedig terhesség esetén is szükséges az ultrahang vizsgálat.

Pajzsmirigy ultrahang: Minden olyan esetben ajánlott az ultrahang, ha felmerül a pajzsmirigy elváltozásának gyanúja. Pajzsmirigy alul működés (hypothyreosis) esetén elégtelen a pajzsmirigy hormonok termelődése. A betegség súlyosságtól függően a tünetek is változóak, de igen szerteágazóak, mivel szinte az összes szervre hatással van. A pajzsmirigy alul működés a lelassult anyagcserében a legszembetűnőbb. Ilyen tünetek a gyengeség és fáradékonyság, az indokolatlannak tűnő hízás, hajhullás, hangulatingadozás, alacsony pulzus. Ennek ellenkezője a pajzsmirigy túlműködés (más néven hipertireózis), ahol túl sok hormont termel a pajzsmirigy. A pajzsmirigy túlműködés okai lehetnek a pajzsmirigy gyulladása, a pajzsmirigy autoimmun betegsége. A túlműködés jellemző tünetei a pajzsmirigy megnagyobbodás, szapora szívverés, emelkedett vérnyomás, alvászavar, nyugtalanság. Indokolt lehet a vizsgálat akkor is, ha a családjában korábban már előfordult pajzsmirigybetegség. Azokban az esetekben is javasoljuk Önnek a vizsgálatot, ha bármiféle tapintható elváltozást érzékel a nyaki nyirokcsomói tájékán.

Emlő ultrahang: Az emlőultrahang vizsgálat Minden húsz év feletti hölgy számára javasolható. Előfordulhat, hogy az otthoni önvizsgálat során saját magunk is kitapintunk egy már jelenlévő csomót, esetleg a nőgyógyászunknál járva történik meg ugyanez. További, behatóbb vizsgálatok nélkül viszont nem feltétlenül derül ki, hogy jó- avagy rosszindulatú-e az elváltozás. Ezért nagyon fontos, hogy ha a tapintásos vizsgálat bármilyen elváltozást mutat, akkor jelentkezzünk be a pontosabb eredményt adó emlő ultrahangos vizsgálatra.

Amennyiben Önnek is ultrahang vizsgálatra van szüksége, látogasson el a Benyovszky Orvosi központba és tudja meg, hogy az Ön egészsége is rendben van e.

Most kedvezményesen 12.900 Ft régiónként az ultrahang vizsgálat. 

 

Bejelentkezés

Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Óraátállításról, alvásról otthoni karanténban

Március 29-én hajnali 2 órakor 3 órára kell előre állítani az órákat. Az óraátállítás kérdése a korábbi …

Koronavírus – 2020

Tisztelt Pácienseink! A kialakult egészségügyi és járványügyi helyzetre való tekintettel munkatársaink és az Önök …

WSD 2020/és az Alvás éve program Magyarországon

MAGYAR ALVÁS SZÖVETSÉG ÜZENETE Ezúton is megköszönjük mindazok munkáját, akiknek fontos az alvás “ügye” …

Koronavírus

Kórokozó: A 2019 végén Vuhanban kialakult tüdőgyulladás-járvány hátterében álló egy újonnan kialakult, a …

Prosztata probémák

A férfiak húgy-ivarrendszeri problémái között vezető helyet foglalnak el a prosztata betegségei. A leggyakrabban …

Pajzsmirigy problémák okozta meddőség

A meddőség és a pajzsmirigyműködés között szoros kapcsolat áll fent. Sokszor magát a meddőséget pajzsmirigy problémák …