Mire jó az ultrahang?

Mire jó az ultrahang?

Az ultrahangos vizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes, és azonnal kimutatja a gyanús elváltozásokat, betegségekre utaló tüneteket. Semmilyen kellemetlenséget vagy kockázatot nem jelent a páciens számára, a vizsgálat nem jár sugárterheléssel sem, ezért szükség esetén többször is ismételhető. Ez egy olyan alapvizsgálat, melyet az orvosok a képalkotó módszerek közül általában elsőként alkalmaznak. Többféle ultrahang vizsgálatot különböztetünk meg. Mindegyik mást mutat meg, és különböző betegségek gyanúja esetén más-más ultrahang elvégzése ajánlott. Nézzünk most meg ezek közül párat!

Hasi ultrahang: A hasi ultrahang vizsgálat az egyik leggyakrabban végzett ultrahang vizsgálat. A hasi ultrahang vizsgálat segítségével a hasi, valamint a kismedencei szerveket lehet megvizsgálni, ezen belül is elsősorban az epehólyagot, a hasnyálmirigyet, valamint a lépet és a veséket. A kismedencében a húgyhólyag állapotáról kaphat képet az orvos az ultrahang vizsgálat segítségével, de emellett nőknél a petefészket, a méhet, férfiaknál pedig a prosztatát is ellenőrizni lehet. A hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálat elsősorban azokat a megbetegedéseket képes kiszűrni, melyek az itt elhelyezkedő szervek méretét, formáját befolyásolják. Szintén láthatók az ultrahang segítségével kövek, a vesék gyulladásos megbetegedései, valamint bizonyos rosszindulatú elváltozások is. Végül de nem utolsó sorban pedig terhesség esetén is szükséges az ultrahang vizsgálat.

Pajzsmirigy ultrahang: Minden olyan esetben ajánlott az ultrahang, ha felmerül a pajzsmirigy elváltozásának gyanúja. Pajzsmirigy alul működés (hypothyreosis) esetén elégtelen a pajzsmirigy hormonok termelődése. A betegség súlyosságtól függően a tünetek is változóak, de igen szerteágazóak, mivel szinte az összes szervre hatással van. A pajzsmirigy alul működés a lelassult anyagcserében a legszembetűnőbb. Ilyen tünetek a gyengeség és fáradékonyság, az indokolatlannak tűnő hízás, hajhullás, hangulatingadozás, alacsony pulzus. Ennek ellenkezője a pajzsmirigy túlműködés (más néven hipertireózis), ahol túl sok hormont termel a pajzsmirigy. A pajzsmirigy túlműködés okai lehetnek a pajzsmirigy gyulladása, a pajzsmirigy autoimmun betegsége. A túlműködés jellemző tünetei a pajzsmirigy megnagyobbodás, szapora szívverés, emelkedett vérnyomás, alvászavar, nyugtalanság. Indokolt lehet a vizsgálat akkor is, ha a családjában korábban már előfordult pajzsmirigybetegség. Azokban az esetekben is javasoljuk Önnek a vizsgálatot, ha bármiféle tapintható elváltozást érzékel a nyaki nyirokcsomói tájékán.

Emlő ultrahang: Az emlőultrahang vizsgálat Minden húsz év feletti hölgy számára javasolható. Előfordulhat, hogy az otthoni önvizsgálat során saját magunk is kitapintunk egy már jelenlévő csomót, esetleg a nőgyógyászunknál járva történik meg ugyanez. További, behatóbb vizsgálatok nélkül viszont nem feltétlenül derül ki, hogy jó- avagy rosszindulatú-e az elváltozás. Ezért nagyon fontos, hogy ha a tapintásos vizsgálat bármilyen elváltozást mutat, akkor jelentkezzünk be a pontosabb eredményt adó emlő ultrahangos vizsgálatra.

Amennyiben Önnek is ultrahang vizsgálatra van szüksége, látogasson el a Benyovszky Orvosi központba és tudja meg, hogy az Ön egészsége is rendben van e.

 

Hívás: +36-1-786-3045

Comments for this post are closed.

A mobiltelefonozás káros következményei a gyerekeknél

Jelentősen megnőtt a gyermekek okostelefon használata. A nemzetközi tanulmányokat a hazai tapasztalatok is megerősítik: …

Tudta, hogy most van a látás hónapja?

Világszintű felmérések alapján az emberek több mint 50%-ának lenne szüksége valamilyen látás korrekcióra, ezzel …

Óraátállítás 2022

Egy nemzetközi felmérés alapján, aki 40-45 éves koráig belenyugszik abba, hogy nem alszik jól vagy eleget, az élethossza …

Ortopédia gyermekeknek

Hány éves korban és milyen ortopédiai problémák jelentkezhetnek gyermekünknél? Három-négyéves kor körül rendszeresen …

Mikor kell sebészhez fordulni?

Bármely testtájat érintheti olyan betegség, ami miatt szükség van egy invazív beavatkozásra. Éppen ezért, a sebészetnek …

Kiből lehet alvásbajnok?

Felnőtt életkorban az egészséges emberek alvásigénye hét-kilenc óra éjszakánként - a nemzetközi tudományos ajánlások …