Mire jó az ultrahang?

Mire jó az ultrahang?

Az ultrahangos vizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes, és azonnal kimutatja a gyanús elváltozásokat, betegségekre utaló tüneteket. Semmilyen kellemetlenséget vagy kockázatot nem jelent a páciens számára, a vizsgálat nem jár sugárterheléssel sem, ezért szükség esetén többször is ismételhető. Ez egy olyan alapvizsgálat, melyet az orvosok a képalkotó módszerek közül általában elsőként alkalmaznak. Többféle ultrahang vizsgálatot különböztetünk meg. Mindegyik mást mutat meg, és különböző betegségek gyanúja esetén más-más ultrahang elvégzése ajánlott. Nézzünk most meg ezek közül párat!

Hasi ultrahang: A hasi ultrahang vizsgálat az egyik leggyakrabban végzett ultrahang vizsgálat. A hasi ultrahang vizsgálat segítségével a hasi, valamint a kismedencei szerveket lehet megvizsgálni, ezen belül is elsősorban az epehólyagot, a hasnyálmirigyet, valamint a lépet és a veséket. A kismedencében a húgyhólyag állapotáról kaphat képet az orvos az ultrahang vizsgálat segítségével, de emellett nőknél a petefészket, a méhet, férfiaknál pedig a prosztatát is ellenőrizni lehet. A hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálat elsősorban azokat a megbetegedéseket képes kiszűrni, melyek az itt elhelyezkedő szervek méretét, formáját befolyásolják. Szintén láthatók az ultrahang segítségével kövek, a vesék gyulladásos megbetegedései, valamint bizonyos rosszindulatú elváltozások is. Végül de nem utolsó sorban pedig terhesség esetén is szükséges az ultrahang vizsgálat.

Pajzsmirigy ultrahang: Minden olyan esetben ajánlott az ultrahang, ha felmerül a pajzsmirigy elváltozásának gyanúja. Pajzsmirigy alul működés (hypothyreosis) esetén elégtelen a pajzsmirigy hormonok termelődése. A betegség súlyosságtól függően a tünetek is változóak, de igen szerteágazóak, mivel szinte az összes szervre hatással van. A pajzsmirigy alul működés a lelassult anyagcserében a legszembetűnőbb. Ilyen tünetek a gyengeség és fáradékonyság, az indokolatlannak tűnő hízás, hajhullás, hangulatingadozás, alacsony pulzus. Ennek ellenkezője a pajzsmirigy túlműködés (más néven hipertireózis), ahol túl sok hormont termel a pajzsmirigy. A pajzsmirigy túlműködés okai lehetnek a pajzsmirigy gyulladása, a pajzsmirigy autoimmun betegsége. A túlműködés jellemző tünetei a pajzsmirigy megnagyobbodás, szapora szívverés, emelkedett vérnyomás, alvászavar, nyugtalanság. Indokolt lehet a vizsgálat akkor is, ha a családjában korábban már előfordult pajzsmirigybetegség. Azokban az esetekben is javasoljuk Önnek a vizsgálatot, ha bármiféle tapintható elváltozást érzékel a nyaki nyirokcsomói tájékán.

Emlő ultrahang: Az emlőultrahang vizsgálat Minden húsz év feletti hölgy számára javasolható. Előfordulhat, hogy az otthoni önvizsgálat során saját magunk is kitapintunk egy már jelenlévő csomót, esetleg a nőgyógyászunknál járva történik meg ugyanez. További, behatóbb vizsgálatok nélkül viszont nem feltétlenül derül ki, hogy jó- avagy rosszindulatú-e az elváltozás. Ezért nagyon fontos, hogy ha a tapintásos vizsgálat bármilyen elváltozást mutat, akkor jelentkezzünk be a pontosabb eredményt adó emlő ultrahangos vizsgálatra.

Amennyiben Önnek is ultrahang vizsgálatra van szüksége, látogasson el a Benyovszky Orvosi központba és tudja meg, hogy az Ön egészsége is rendben van e.

 

Hívás: +36-1-786-3045

Comments for this post are closed.

Pánikbetegség.

A pánikbetegség egy szorongással járó pszichés zavar, amelynek rokonbetegsége az általános szorongás, a fóbia …

Levegőt!

A COPD a krónikus obstruktív tüdőbetegség (vagy obstruktív – légzési nehezítettséggel járó – bronchitis-emphysema) …

Az ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladás autoimmun betegség, vagyis a szervezet saját sejtjeit, szöveteit támadja meg. Az ízületet védő …

Ambuláns sebészeti beavatkozások

Az ambuláns műtétek keretében olyan kisebb beavatkozásokat tudunk elvégezni amelyekhez nem szükséges altatás. A …

Anyajegy eltávolítás sebészeti magánrendelésen

Akár esztétikai, akár egészségügyi okból dönt az anyajegy eltávolítása mellett, fontos tudni, hogy a Benyovszky …

Nem dől össze a világ, a depresszió gyógyítható!

Általában több, egymástól részben független oka van lelki egészségünk látványos megrendülésének. A depresszió …