Mit ad a testnek a szex?

Mit ad a testnek a szex?

A rendszeres, örömteli nemi élet pozitív hatásai messze túlmutatnak a hálószoba falain. A szex serkenti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást, csillapítja a fájdalmat, karbantartja a szívet, és a hólyagproblémákra is gyógyírt jelenthet.

A kiegyensúlyozott nemi élet pozitív lelki hatásait nem kell részletezni, arról azonban ritkábban esik szó, hogy a rendszeres, örömteli – és persze biztonságos – szexnek pozitív egészségügyi vonzata is van.

Serkenti az immunrendszert

A hetente legalább egyszer vagy kétszer szexuális életet élő emberek ritkábban betegszenek meg, szervezetükben ugyanis magasabb a fertőzések, vírusok és egyéb kórokozók ellen védő antitestek szintje, mint a ritkábban szeretkezőknél – derült ki a Wilkes Egyetem szakembereinek kutatásából. Persze kizárólag a szex nem fogja megoldani az immunrendszer csúcsra járatását, ehhez nagyon fontos még a megfelelő étrend, a mozgás, a pihentető alvás és a nemi betegségek elleni védekezés is.

Segít az inkontinencia és a prosztatarák megelőzésében

Nőknél a medencefenék izmainak edzettsége fontos az inkontinencia megelőzésében. Orgazmuskor ezek az izmok összehúzódnak, így az örömteli szex csökkenti a hólyaggyengeség és az inkontinencia kialakulásának kockázatát. További pozitív hozadék, hogy a nemi élet a hüvely falát is „tornáztatja”, serkenti annak vérkeringését, rugalmasságát, és a libidóra is pozitívan hat.

A Journal of the American Medical Association szakfolyóiratban közzétett tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy férfiaknál a gyakori – havonta legalább 21 – ejakuláció (beleértve az önkielégítést, az orális szexet és a közösülést is) csökkentette a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

Csökkenti a vérnyomást és az infarktus kockázatát

Több kutatás eredménye is azt sugallja, hogy a rendszeres nemi élet vérnyomáscsökkentő hatással bír. Az egyik vizsgálat megállapította, hogy a szexuális aktus csökkenti a vérnyomás szisztolés (első szám) értékét. Önkielégítés vagy orális szex esetén viszont nem tapasztaltak hasonló jelenséget. Az örömteli nemi élet emellett a nemi hormonok (ösztrogén, tesztoszteron) szintjét is egyensúlyban tartja, és egy másik tanulmány szerint a szívinfarktus kialakulásának kockázatát akár felére is csökkentheti.

Stresszoldó, fájdalomcsillapító és az alvásban is segít

Szeretkezés után sokkal könnyebb álomba merülni, mert az ellazulásért és álmosságért is felelős prolaktin hormon szintje megemelkedik. A partner érintése oldja a stresszt és a szorongást, és serkenti a boldogsághormonok (endorfinok) termelődését is, amelyek a fájdalom tompításában is szerepet játszanak.

Testmozgásnak sem utolsó

A kiadós szeretkezés ugyan nem helyettesíti a rendszeres testedzést, de kiegészítő mozgásnak mindenképpen ideális. Komoly fogyást azért ne várjunk a szextől, de az biztos, hogy karbantartja az izmokat, feszesít, hajlékonyabbá tesz és átmozgatja a testet. (Forrás: origo.hu)

Amennyiben a biztonságos, jó szex után mégis tapasztalna problémát a fenti területek valamelyikén, szakorvosaink állnak az Ön rendelkezésére: Dr. Varga Imre holisztikus szakorvos; Prof. Dr. Répássy Dénes, urológus, címzetes egyetemi tanár; Dr. Menyhárt Orsolya belgyógyász, kardiológus; Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, alvásgyógyász

Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Az alváshiány következményei

 …. lehunyja sok szemét a ház, dunna alatt alszik a rét – aludj el szépen, kis Balázs.” Nem véletlen …

5 ok, amiért fáradtnak érzi magát

5 ok, amiért fáradtnak érzi magát, ha a reggelente sem ébred kipihenten, és napközben sem érzi túl energikusnak …

A rossz alvás árt a szépségnek!

A megfelelő alvásidő az alváskutatás egyik központi kérdése, annak ellenére, hogy az utóbbi évek vizsgálatai …

Ráébresztjük Önt a kialvatlansága veszélyeire!

Rosszul alszik? Fáradtan ébred? Horkol? – Ha egy kérdésre is igennel válaszol, akkor Ön is érintett. – …

Miért egészséges a jóalvás?

Ha betegek vagyunk, ha szeretnénk jól kinézni egy fontos eseményen, vagy csak egyszerűen szeretnénk felfrissíteni …

Rosszul alszom mit tegyek?

AZ ÁLMATLANSÁG KEZELÉSI LEHETŐSÉGEI MIÉRT FONTOS AZ ALVÁS? Az ember életének nagyjából egy harmadát tölti alvással. …