Nagyízületi ultrahang vizsgálat

Nagyízületi ultrahang vizsgálat

Az ízületek ultrahangvizsgálata során nem a csontokat, hanem az ízületeket körülvevő lágyszövetet vizsgáljuk. A csontot fedő porc, a szalagok, ínak, izmok nagyon jól ábrázolhatók. Szakadás, folyadék felszaporodás, porcsérülés jól kimutatható. A vizsgálat előnye az mri-vel szemben, hogy dinamikus vizsgálatot lehet végezni, azaz az ízületeket mozgás közben is szemügyre vehetjük.

Az adott ízületet alkotó szalagok, izmok, porcok, ínak állapotának megítélésére használható vizsgálómódszer az ultrahang. Felismerhetők a szalagszakadások, ínsérülések, ciszták, egyéb elváltozások. Alkalmazható ízületi fájdalom, duzzanat, sérülés esetén, megállapítható, hogy a problémát gyulladás, kopás, meszesedés, egyéb kóros elváltozás okozza-e.

Mit és hogyan vizsgálunk?

Ízületi felszín, tok, kóros folyadék, gyulladás színes duplex vizsgálata, izom, ínak állapota, teljes vagy részleges szakadás, porckorong sérülés, stabilitási zavarok, artéria és véna áramlás, idegek vizsgálata, dinamikus módon, 0,5 mm felbontású fejjel. Pyriformis szindróma kizárása, alsó háti szakaszon porckorong vizsgálat, felső részen facetták vizsgálata, színes dopplerrel.

Az ízületi ultrahang az ultrahanggal végzett vizsgálatnak egy speciális formája, mely során lehetőség van egyrészt csontos képletek, másrészt az ízületek, szalagok,íntapadások, nyáktömlők, ízületi belhártya ábrázolására is. Az ultrahang készülékek segítségével egyre kisebb struktúrák vizsgálata is lehetséges. A vizsgálat nem jár semmilyen plusz sugárterheléssel.Jól vizsgálhatók a térd ízületben a meniscusok melyek a túlsúly miatt illetve sportolásnál leggyakrabban sérülnek.

Az ultrahangos vizsgálatnak nagy előnye, hogy az egészségre ártalmatlan, szinte bármikor megismételhető.


Comments for this post are closed.