Nyaki erek color Doppler ultrahangvizsgálat

Nyaki_erek_Color_Dopplervizsgalat02
A nyaki erek Doppler-vizsgálata egy fájdalommentes és gyors vizsgálóeljárás.

A nyaki erek color Doppler ultrahangvizsgálat során látótérbe hozhatóak a nyaki nagyerek  (a. carotis communis és ágai, valamint a. vertebrális). A Doppler eljárással az anatómiai eltérések:  az erek lefutása, tágulata, szűkületei, az ér belhártyájának vastagsága, az  érfalon kialakult felrakódások jól ábrázolhatóak.

A nyaki erek Doppler-vizsgálata egy fájdalommentes és gyors vizsgálóeljárás, amely képes az erekben áramló vér áramlási irányát és sebességét is érzékelni.

A vizsgálat során a hanyattfekvő beteg nagy nyaki ereit, az ún. arteria carotisokat vizsgálja az orvos. Mivel ezen ereken keresztül áramlik a vér az agyba, egy esetleges szűkület felismerése és időben elkezdett kezelése súlyos következményektől, pl. egy későbbi stroke-tól mentheti meg a beteget. A vizsgálat során, a hasi ultrahang hasonlóan, zselés anyaggal kenik be a beteg nyakát az erek lefutásának megfelelően.

Az erek fölött mozgatott vizsgálófej, az ún. transducer, az emberi fül számára nem hallható hanghullámokat bocsát ki, melyek az erekben áramló véralkotó elemekről visszaverődnek. A visszaverődött hanghullámokat egy számítógép elektromos jellé alakítja és egy monitoron képként megjeleníti.

A Doppler vizsgálat egy speciális fajtája a color-Doppler, mely kék és piros színek segítségével teszi még szemléletesebbé a véráramlást.


Mikor végeznek Doppler vizsgálatot?

Nyaki Doppler vagy color Doppler vizsgálatot az utóbbi időben már a komolyabb szűrések részeként is végeznek, de van néhány jellegzetes tünet vagy betegség, amelyek fennállásakor orvosa biztosan javasolni fogja egy ilyen vizsgálat elvégzését.

A vizsgálat javasolt tartós szédülés, fejfájás, egyensúlyzavarok és magas vérnyomás esetén, ill. 50 év feletti életkorban szűrő jelleggel is, továbbá minden stroke-on illetve ún. TIA-n (átmeneti agyi keringési zavar) átesett beteg esetében kötelezően elvégzendő vizsgálat. Sokat segít továbbá az olyan esetekben, amikor a beteg egyensúlyzavarra vagy tartós szédülésre panaszkodik. Nagyon gyakran ugyanis ezeket a tüneteket is a nyaki erek szűkülete és ennek következtében a nem megfelelő agyi vérellátás okozza. De azon betegek is rendszeresen részt vesznek ilyen vizsgálaton, akik már átestek egy nyaki érműtéten, és az orvos ily módon bizonyosodik meg a beavatkozás sikerességéről.

A vizsgálat nagyjából 15-20 percet vesz igénybe, a betegtől nem igényel semmilyen komolyabb előkészületet és nem fájdalmas. A vizsgálatot követően a lelet azonnal átvehető.

(Forrás: webbeteg)

Bejelentkezés

Tippek az egészséges alváshoz

Ne viccelődjünk az alvásidővel! Az Amerikai Alváskutató Társaság hivatalos ajánlása szerint a csecsemőknek, …

Az alváshiány következményei

Tudta, hogy az alváshiány következményei miatt fog egyre távolabb kerülni a céljaitól? Érdemes kevesebbet aludni, …

Aludjon jól, legyen kiegyensúlyozott.

A rosszul alvó ember nehezen szervezi meg a saját fiziológiai működésének különböző elemeit, ami lehet az evés, …

A jó alvás fontossága!

A modern napi ritmus szembemegy azzal, amire az emberi szervezet teremtve lett. A villany és az elektromos áram feltalálása …

Alvási Apnoé, a néma gyilkos!

Az Alvás Világnapja (2019. március 12.) alkalmából rendkívüli kedvezménnyel veheti igénybe alvásvizsgálatunkat, …

Alvás Világnapja – World Sleep Day Hungary 2019

Az Alvás Világnapja ( március.12 ) nemzetközi esemény, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az alvás fontosságára, …