Nyakunkon a tél

Nyakunkon a tél

A téli időszak  beköszöntével az embernek hamar elege lesz a szürke, természetes fénymentes időszakból. Világítótestek sokaságát égetjük, ám hosszú távon a mesterséges világításnak káros következményei is lehetnek a szervezetre. Rövidebb nappalok, esős, borongós idő. Ez okozza, hogy télen sokkal kevesebb napfény jut a szervezetünkbe, mint egyébként.

2

Az eredménye lehangoltság, fáradtság: nehezebben kelünk ki az ágyból reggelente, kényszeredetten kezdünk el dolgozni is. A szervezetben az ébrenlét során méreganyagok halmozódnak fel, amiktől az alvás során szabadul meg a szervezet. Éppen ezért nagyon fontos a melatonin, az agyunkban lévő tobozmirigy által termelt anyag, ami elősegíti a mély alvást. Ha a természetes napfényt mesterséges fényforrásokra cseréljük, a szervezetünkben felborul a melatonin termelés, s ha sorozatosan nem alusszuk ki magunkat, ez a szervezet kimerüléséhez vezet.

Ismerjük fel a depresszió jeleit! A fény hiánya azonban nem csak fáradékonyságot és lehangoltságot eredményezhet, hanem az arra hajlamosoknál, akár szezonális depresszióit is okozhat. A téli depresszió jellemzői: lehangoltság, koncentráció hiány, bágyadtság, szexuális aktivitás hiánya, idegesség, megnövekedett étvágy, tompa végtagfájdalom, elzárkózás a külvilágtól. A mesterséges megvilágítás jóval kevesebb fényerővel bír, mint a természetes. Éppen ezért, ha kisüt a nap, rögtön el kell húzni a függönyöket a nagy ablakok előtt, hogy a lakás, vagy az iroda begyűjtse a fényt.

Fontos, hogy a hideg ellenére is kimozduljunk és minél több időt töltsünk a szabadban, hosszú sétákat tegyünk a feltöltődés érdekében. Ha odafigyelünk az étrendünkre, megfelelő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot viszünk be a szervezetünkbe, enyhíthetjük a panaszokat. A kedélyállapotunk javításában pedig nagy szerepe van a szerotoninnak is, sőt hiánya közrejátszik a depresszió kialakulásában. Pótolhatjuk, ha sok banánt, paradicsomot, diót eszünk.

(Forrás: webbeteg.hu)

Alvásgyógyászatunkon és pszichiátriánkon nagy szakértelemmel állunk az Ön szolgálatára egészsége megőrzése érdekében, így bármilyen depresszióra gyanús jelet, vagy alvászavart tapasztal, keressen minket bizalommal. Kényelmes és gyors online bejelentkezéshez kattintson az alábbi “bejelentkezem” gombra.

Comments for this post are closed.