Önismeret és karaktererősségek

Önismeret és karaktererősségek

Az önismeret rögös útján üléseim és csoportjaim nagyon fontos eleme az egyéni erősségek feltérképezése és fejlesztése. Ehhez a pozitív pszichológia módszereit is segítségül hívhatjuk, melynek középpontjában a pozitív érzelmek, az ember életének jobbá tétele és a szubjektív jóllét növelése szerepel. Ahhoz, hogy ezeket elérjük, segítségünkre lehetnek a karaktererősségek. De mit is jelent ez pontosan és mi a célja?

A pozitív pszichológián belül az egyéni erősségeket úgy definiáljuk, mint beépített képességeinket bizonyos gondolkodási, érzés-és viselkedésmódokhoz. Mindannyian rendelkezünk sajátos jellemerősségekkel, melyek a pozitív pszichológia hat alap erényeihez kapcsolódnak. Az ülések és csoportok folyamán segítek felismerni, hogy mely területen vagyunk erősebbek és mely területen vagyunk gyengébbek, hogy ezeket kihasználva egy teljesebb életet élhessünk.

Erősségeink és gyengeségeink felismerésével és megfelelő hasznosításával a mindennapi életben számos pozitív hatást tapasztalhatunk: megnövekedett életkedv és motiváció, a célok elérésének megnövekedett valószínűsége, magasabb önbizalom, nagyobb elkötelezettség és produktivitás.

Ezek az erősségek a világ összes kultúrájában és történelmében megjelennek, valamint mindegyik erősség jelen van mindegyikünkben, csak más szinten. Most összegyűjtöttük ezeket - ha van kedve, gondolja végig, mi a legerősebb és melyiken érdemes fejleszteni még.

  • karaktererősségek: kreativitás, kíváncsiság, a tanulás szeretete, nyitottság, perspektíva, hitelesség, bátorság, kitartás, lelkesedés, kedvesség, szeretet, társadalmi intelligencia, méltányosság, vezetőképesség, csapatmunka, megbocsátás, szerénység/alázat, óvatosság, önszabályozás, szépség és a kiválóság megbecsülése, hála, remény, humor, vallásosság/spiritualitás.

Online bejelentkezés felnőtteknek

Comments for this post are closed.

Kiből lehet alvásbajnok?

Felnőtt életkorban az egészséges emberek alvásigénye hét-kilenc óra éjszakánként - a nemzetközi tudományos ajánlások …

Édes álmok – keserű éjszakák

Az alvás és a táplálkozás összefüggéseinek felismerése az életmód kutatások új területe. A tudományos megközelítések …

Eltolódott a fiatalok alvásideje, komoly egészségügyi következményei lehetnek

A Magyar Alvás Szövetség elnöke felhívta rá a figyelmet, hogy egyre súlyosabb problémát jelent a fiatalok körében …

Önismeret és karaktererősségek

Az önismeret rögös útján üléseim és csoportjaim nagyon fontos eleme az egyéni erősségek feltérképezése és …

Nyári alváshiány következményei a gyerekeknél

A nyári időszak számos kisgyermek életében a korábban megszokott alvási ritmus megváltozásával jár. Azok a 6-12 …

Elengedhetetlen fontosságú vérvétel

Szeretne egy átfogó laborvizsgálatot de hétköznap nem tud időt szakitani rá? A  Benyovszky Orvosi Központban szombaton …