Önismeret és karaktererősségek

Önismeret és karaktererősségek

Az önismeret rögös útján üléseim és csoportjaim nagyon fontos eleme az egyéni erősségek feltérképezése és fejlesztése. Ehhez a pozitív pszichológia módszereit is segítségül hívhatjuk, melynek középpontjában a pozitív érzelmek, az ember életének jobbá tétele és a szubjektív jóllét növelése szerepel. Ahhoz, hogy ezeket elérjük, segítségünkre lehetnek a karaktererősségek. De mit is jelent ez pontosan és mi a célja?

A pozitív pszichológián belül az egyéni erősségeket úgy definiáljuk, mint beépített képességeinket bizonyos gondolkodási, érzés-és viselkedésmódokhoz. Mindannyian rendelkezünk sajátos jellemerősségekkel, melyek a pozitív pszichológia hat alap erényeihez kapcsolódnak. Az ülések és csoportok folyamán segítek felismerni, hogy mely területen vagyunk erősebbek és mely területen vagyunk gyengébbek, hogy ezeket kihasználva egy teljesebb életet élhessünk.

Erősségeink és gyengeségeink felismerésével és megfelelő hasznosításával a mindennapi életben számos pozitív hatást tapasztalhatunk: megnövekedett életkedv és motiváció, a célok elérésének megnövekedett valószínűsége, magasabb önbizalom, nagyobb elkötelezettség és produktivitás.

Ezek az erősségek a világ összes kultúrájában és történelmében megjelennek, valamint mindegyik erősség jelen van mindegyikünkben, csak más szinten. Most összegyűjtöttük ezeket - ha van kedve, gondolja végig, mi a legerősebb és melyiken érdemes fejleszteni még.

  • karaktererősségek: kreativitás, kíváncsiság, a tanulás szeretete, nyitottság, perspektíva, hitelesség, bátorság, kitartás, lelkesedés, kedvesség, szeretet, társadalmi intelligencia, méltányosság, vezetőképesség, csapatmunka, megbocsátás, szerénység/alázat, óvatosság, önszabályozás, szépség és a kiválóság megbecsülése, hála, remény, humor, vallásosság/spiritualitás.

Online bejelentkezés felnőtteknek

Comments for this post are closed.

Láss úgy mint egy sas!

A Látás Hónapja októberben megemlékezésre kerülő kampány, amelynek célja a szem egészségének és a látás fontosságának …

Nehezített orrlégzés, nem múló orrdugulás? Biztos megoldás!

Elhúzódó orrdugulás, gyakori orrfolyás és orrvérzés, nehezített orrlégzés, orrpolip, arcüreggyulladás, deviált …

Bőrünk amelyben élünk!

A bőrgyulladás egy gyakori bőrbetegség, amely számos különböző típusban jelentkezhet. A leggyakoribb típusok közé …

Fogyás és akupunktúra

Az akupunktúra több ezer éves keleti gyógyászati módszer, amely a test energiavonalainak, a meridiánoknak stimulálásával …

Moxa vagy köpölyözés?

A moxaterápia és a köpölyözés a hagyományos kínai orvoslás (TCM) két ősi terápiája. Mindkettő a test energiaáramlását, …

Hasi és kismedence ultrahangvizsgálat

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat nagyon sokféle információt nyújthat az érintett szervekről. Az orvos megfigyelheti …