Pár tipp a kellemes ünnepekért!

Pár tipp a kellemes ünnepekért!

December az ünneplés, a szeretet, a meghittség hónapja. Vagy december a stressz, a túlhajszoltság és a veszekedések hónapja? Az ünnepek és a rájuk való készülés sokszor a legrosszabbat hozza ki az emberből, nem csak lelkileg, de fizikailag is. Lentebb megosztunk pár tippet, hogyan minimalizálhatjuk az ünnepi stresszt.

2Az ajándékok beszerzése, a karácsonyi menü összeállítása, elkészítése, a rokonlátogatás megszervezése, a lakás kitakarítása rengeteg stresszel jár, amit az is tetéz, hogy az év vége általában a munkahelyeken is nagy hajtással jár. Ha előre tervezünk, és néhány tanácsot igyekszünk betartani, kisebb eséllyel alakulnak majd ki konfliktusok a fa alatt.

Az amerikai Mayo Klinika szakemberei azt tanácsolják, hogy tanuljuk meg felismerni azokat a főbb tényezőket, amelyek az ilyenkor jellemző problémákért felelősek, így azok könnyebben elkerülhetők.

Kétségtelen, hogy a karácsonyi feszültségeket többnyire mi magunk okozzuk egymásnak. A szeretteinkkel, hozzátartozóinkkal való viszonyunk máskor sem feltétlenül konfliktusmentes, de az ünnepek alatt, amikor a megszokottnál többet vagyunk együtt, a meglévő ellentétek még inkább kiéleződhetnek. Az érem másik oldala ugyanakkor az, hogy magányosan tölteni az ünnepeket még rosszabb, és a karácsony sok egyedülálló ember számára az év legszomorúbb időszakát jelenti.

A másik legfőbb konfliktusforrás a pénz. Az ajándékok, az ünnepi ételek és az utazás mindenképpen plusz kiadást jelentenek, sokan pedig hajlamosak túlköltekezni, ami azt jelenti, hogy nem csak decemberben lesz min aggódniuk, de az utána következő hónapokban is.

A harmadik fő stresszfaktor a fizikai kimerültség: a sok elintéznivaló és a vendégeskedés még a karácsony legodaadóbb híveit is képes kifacsarni. A stressz és a fáradtság legjobb ellenszere az alvás és a testmozgás, ilyenkor viszont ezekre van a legkevésbé idő. Mindennek tetejében a kimerültség az immunrendszerre is kihat, utat engedve a betegségeknek.

Íme pár jó tanács:

Legyen realista!
A karácsonynak nem kell minden áron tökéletesnek lennie, vagy pont olyannak, mint a korábbi években. Az emberek és a családok változnak, velük együtt pedig a szokások is, ezért nem kell minden áron ragaszkodni a bevált rituálékhoz. Néhányat persze érdemes megtartani, de újakat is lehet kezdeményezni.

Tegye félre az ellentéteket!
Próbálja meg elfogadni a családtagjait a hibáikkal együtt, és félretenni a sérelmeket. Azt is próbája meg elfogadni, ha a többiek kiborulnak, ha valami félresikerül – valószínűleg csak a karácsonyi stressz az oka.

Ne költekezzen túl!
Az ajándékvásárlás előtt számolja ki, mennyi pénzt költhet, és mindenképp ragaszkodjon ehhez. Ne próbáljon meg másokat rengeteg ajándékkal boldoggá tenni – főleg, ha anyagilag nem teheti meg. Legyen kreatív, és próbáljon ki más lehetőségeket. A legjobb döntés, ha saját kézzel készít ajándékokat a szeretteinek, ezeknek nagyobb az eszmei értéke, és van egy különleges varázsa az ilyen jellegű ajándékozásnak.

Tervezzen előre!
Határozza meg előre, mely napokat szánja vásárlásra, sütésre-főzésre, vagy takarításra. Tervezze meg az ünnepi menüt és írjon bevásárlólistát, így elkerülheti, hogy az utolsó pillanatban derüljön ki, ha valami hiányzik. Szervezzen segítséget is az előkészületekhez.

Tanuljon meg nemet mondani!
Ha olyan programra, munkára mond igent, amire valójában nemet szeretne, csak bosszús lesz. Mérlegeljen, hogy mire mondhat nemet, és mit utasíthat vissza: a túlórázást nem biztos, hogy megúszhatja, de a céges karácsonyi bulit már igen. Ha valami nem várt esemény jön közbe, a teendői közül húzzon ki valami kevésbé fontosat – például süteménysütés helyett vegyen kész édességet –, hogy ne csússzon ki az időből.

Ne mondjon le az egészséges szokásokról!
Karácsonykor sokan hajlamosak az evés terén túlzásokba esni, később pedig azon stresszelni magukat, hogy meghíztak. Ha van rá lehetőség, ilyenkor is érdemes folytatni a szokásos testedzést, ha pedig nincs, rendszeresen mozogni, például együtt sétálni a családdal. Mielőtt vendégségbe menne, egyen otthon valami egészségesebbet, hogy ne legyen éhes és ne tömje magát tele. A lehetőségekhez mérten próbáljon meg eleget aludni!

Szánjon időt magára is!
Főleg a kisgyerekes szülőket tudja nagyon leterhelni az időszak, de már az is segítséget jelenthet, ha csak negyed órát egyedül tud tölteni. Tegyen egy sétát, vegyen egy nagy fürdőt, hallgasson zenét! A lényeg, hogy olyan elfoglaltságot találjon, ami segít kitisztítani a fejét, és csökkenteni a stresszt.

Merjen szakszerű segítséget kérni, ha szükséges!
Ha minden erőfeszítés ellenére hosszabb időn át lehangoltnak, reményvesztettnek érzi magát, szorong, nem képes aludni, ingerlékeny és úgy érzi, nem képes ellátni a napi teendőket, érdemes szakemberhez fordulni.

(Forrás: vital.hu)

Mit lehet tenni, ha elfáradt a testünk, szomorúvá válik lelkünk, és egyre inkább úgy érezzük: csak legyen már vége ennek a rémálomnak! Miért történik mindez velünk? Ha már régóta szomorúnak érzi magát, ha már régen nevetett igazán, vagy ha csak szeretne egy problémát valakivel megbeszélni – keressen bennünket, kérjen időpontot Dr. Szabó Gyöngyi doktornőhöz.

Bejelentkezés

 

Comments for this post are closed.

Láss úgy mint egy sas!

A Látás Hónapja októberben megemlékezésre kerülő kampány, amelynek célja a szem egészségének és a látás fontosságának …

Nehezített orrlégzés, nem múló orrdugulás? Biztos megoldás!

Elhúzódó orrdugulás, gyakori orrfolyás és orrvérzés, nehezített orrlégzés, orrpolip, arcüreggyulladás, deviált …

Bőrünk amelyben élünk!

A bőrgyulladás egy gyakori bőrbetegség, amely számos különböző típusban jelentkezhet. A leggyakoribb típusok közé …

Fogyás és akupunktúra

Az akupunktúra több ezer éves keleti gyógyászati módszer, amely a test energiavonalainak, a meridiánoknak stimulálásával …

Moxa vagy köpölyözés?

A moxaterápia és a köpölyözés a hagyományos kínai orvoslás (TCM) két ősi terápiája. Mindkettő a test energiaáramlását, …

Hasi és kismedence ultrahangvizsgálat

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat nagyon sokféle információt nyújthat az érintett szervekről. Az orvos megfigyelheti …