Szemünk védelme

Szemünk védelme

Ahogy tavasszal ébredezik a természet, úgy szaporodnak azok a ház körüli teendők, melyek bár értéket teremtenek, kellemesek vagy hasznosak, de fokozottan hajlamosítanak szemsérülésre vagy szemfertőzésre.

Tavaszi nagytakarítás :

Az egyszerű portalanításon túl előkerülhetnek erősen maró hatású vegyszerek is, melyek gőze is szemirritációt okoz, szembe jutása pedig akár súlyos szemsérülést.

Tisztasági festés, meszelés hasonló veszélyt rejt. Gyakran gyermekek esnek áldozatul ártalmatlannak tűnő háztartási szereknek, az esetek felében szülői felügyelet ellenére is.

Minden esetben igaz, hogy a legjobb kezelés a megelőzés, vagyis kemikáliák használatakor védőfelszerelés beszerzése és annak viselése javasolt. Mivel már kevesebb, mint 5 perc alatt is tartós, látást veszélyeztető károsodás léphet fel, fontos a vegyszer azonnali kimosása, eltávolítása. Súlyos maródásnál mentőt kel hívni, de annak kiérkezéséig folytatni kell a kimosást, mely történhet fiziológiás oldattal vagy csapvízzel lehetőleg feltárt szemrés mellett. Minden esetben meg kell őrizni a vegyszer címkéjét, hogy a pontos összetétel ismeret legyen az ellátó orvos számára. Maródás hatására a szem irritált, vörös, fájdalmas, könnyező. Súlyosságától függően homályos látást, szaruhártya duzzanatot, fertőzést, hegképződést, glaukómát, vagy akár látásvesztést eredményez. Kisebb felszíni maródáskor a szemfelszín hámsérülése miatt lokális antibiotikum cseppek adása javallt, kiterjedtebb esetekben fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentő kezelés indokolt.

Kerti munkák :

Permetezéskor a rovarirtó-szerek, műtrágyák szemmel érintkezve komoly szemfelszín-károsodást okozhatnak. Nem kivételek a biogazdaságok sem, ahol például csalánlevél áztatásával nyernek rovarirtásra alkalmas oldatot, mely a szembe fröccsenve szintén irritáló hatású. Kerti munkák során földdel szennyezett kézzel vagy növényi részekkel, faággal történt sérüléskor kórokozók juthatnak a szemrésbe, melyek eliminálására már nem képes a szemfelszín saját védekezőrendszere. A talajszemcsékben található ásványi anyagok bénítják a gazdaszervezet védekezőképességét, így a fertőzés kialakulásának az esélye nagyobb. Leginkább Gramm-negatív enterococcusok, ritkábban gombák vagy protozoák okoznak így infekciót. Az azonnali kimosás után fertőtlenítő szemcseppek vagy széles spektrumú antibiotikumos szemcseppek használata javasolt. Ugyan nem baktériumok, de az agyagos talajban gyakori kis spórások ( Microporodia ) közvetlenül a szembe kerülve szintén súlyos fertőzést válthatnak ki. Fedetlen állati ürülékkel szennyezett homokozóban a gyerekek Toxocaraval vagy Toxoplasma gondii-vel fertőződhetnek meg, melyek szövődménye súlyos a látást veszélyeztető szemgyulladás.

Strandon, uszodában :

A kötőhártya-gyulladás okozta kellemetlenségek megkeseríthetik a nyaralást. Bakteriális fertőzés általában néhány nap lokális antibiotikum kezelés mellett nyomtalanul gyógyul. Érdemes olyan tartósítószermentes formulát választani, melyet elegendő naponta háromszor cseppenteni. Az un. uszoda conjuctivitist Chlamydia oculogentitális fertőzés okozza általában egy hét inkubációs idő eltelte után. A szemhéjduzzanat és gennyes váladék mellett folliculus képződés , papillák, preauricularis nyirokcsomó-duzzanat, illetve általános tünetként urethritis, cervicitis, prostatitis léphet fel.

Lokálisan  erythromycin vagy 4. generációs fluorokinolon csepp szisztémásan tetracyclin, sulfonamid, erythromycin adása jön szóba. Korai kezeléssel a szövődmények elkerülhetőek. Vírusos conjuctivitisek általában enyhe lefolyásúak, spontán gyógyulnak. Amennyiben a bakteriális felülfertőződés egyértelmű jelét látjuk, lokálisan antibiotikum cseppel gyorsíthatjuk a lefolyást.

  forrás : Magyar családorvosok lapja

Bejelentkezés
Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Nemi betegség?!

A szó jelentéséről Az STD egy angol betűszó, ami a “Sexually Transmitted Diseases”, vagyis “szexuális úton …

Laborvizsgálat – Kinek?Miért?Hogyan?

A beteg számára a “legegyszerűbb” vizsgálatok közé tartoznak a laboratóriumi vizsgálatok, elsősorban …

Mire jó az ultrahang?

Az ultrahangos vizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes, és azonnal …

Szívprobléma?

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a halálesetek több mint felét. A megelőzés, és az időbeni …

Vitaminhiány?!

Mire jók a vitaminok? Elsősorban azt kell tisztáznunk, hogy miért van szükség vitaminok fogyasztására. Nos azért, …

Ingyenszemüveg az éles látásért – segítség mélyszegénységben élő gyerekeknek

„Andriska biztosan meggyógyul majd!” – mondta boldogan Zólyomi Tímea gyermekszemész orvos, amikor a próbakeretet …