Tavaszi anyajegyszűrés – lejárt akció

Tavaszi anyajegyszűrés – lejárt akció

Évről évre növekszik hazánkban is a  melanomában megbetegedettek száma. Mint tudjuk ez az egyik legagresszívebb daganatos betegség.

A növekvő számot legfőképpen a napsugárzás egyre veszélyesebbé válásának, a fokozott szolárium használatának és a nyaralási szokások megváltozásának tudhatjuk be. A prevenció a legfontosabb mivel hamarosan indul a nyaralások időszaka, ilyenkor  bőrünket éri a legtöbb megpróbáltatás. A nyári napsütésre érdemes alapos anyajegyvizsgálattal felkészülni. A testünkön kialakuló anyajegyek, vagyis a jóindulatú, pigmentált bőrelváltozások a normál bőrfelületen is érzékenyebbek az UV-sugárzásra. 

Prevenció de hogyan?

  • Használjunk magas faktorszámú napozószereket!
  • Aki veszélyeztetett, még fényvédővel se napozzon, csak árnyékban tartózkodjon.
  • Ne vigyük túlzásba a napozást, kerüljük a napégéseket!
  • A gyermekeket fokozottan védjük a leégéstől!
  • A déli órákban semmiképpen se menjünk a napra.
  • Rendszeresen vegyünk részt szűrővizsgálatokon!

Ismerni kell, hogy vannak e rizikótényezők a családban, mert az anyajegy vagy a családi halmozódás a hajlamra utalhat. Figyeljük amennyiben vannak új elváltozások a bőrünkön, vagy ha valamilyen régi szemölcs, anyajegy növekszik, szabálytalan alakúvá válik, hámlik, megváltozik a színe, formája vagy vérzik, ne halogassuk azonnal forduljunk szakorvoshoz!

Online bejelentkezés

Mi történik a bőrgyógyászati vizsgálat során?

Anamnézis felvétel - amikor részletesen átbeszéljük a tüneteket, elsősorban a bőrre vonatkozókat majd a családi anamnézisre is kiterjedhet a vizsgálat illetve a korábbi betegségekre.Amennyiben vannak korábbi dokumentumai vagy laborleleteink, azokat is hozzuk magunkkal.

Fizikai vizsgálat - a problémától függően, nem csak az érintett terület kerül vizsgálatra, hanem esetenként az egész testfelszín is. Anyajegyvizsgálat esetén szinte az egész testfelszín részletes vizsgálatát végezzük egy speciális eszköz segítségével, a dermatoszkóppal

Terápia beállítása, megbeszélése a bőrgyógyász szakorvossal.

Az anyajegyek vizsgálata során a bőrgyógyász szakorvos teljes testünkön megvizsgálja az anyajegyeket. Ez azt jelenti, hogy az anyajegyvizsgálat olyan testtájakra is kiterjed (hát, hajlatok, talp, nemi szervek környéke), amelyeket mi magunk is csak ritkán vizsgálunk meg tüzetesen.


Comments for this post are closed.