Allergológia

Az allergia az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az emberek nagy többségének a virágpollen semmilyen gondot nem okoz, mert a légzőrendszer nyálkahártyája kivédi a támadást, addig a virágpollenre érzékeny betegből az eddig ismertetett immunreakciótól eltérő választ vált ki: allergiás tüneteket okoz. Az allergiás betegbe jutó idegen anyagot, amely kiváltja nála az allergiás reakciót, allergénnek nevezzük. Az allergén az arra érzékeny személyben egy speciális gyulladásos folyamatot indít el, melyet a hagyományos gyulladáscsökkentőkkel vagy antibiotikumokkal nem kezelhetünk.

Az allergiás betegek szervezetében – az egészségesektől eltérően – nagyobb mennyiségben észlelhetünk egy olyan sejtet, amelyet hízósejtnek nevezünk. Az allergiás beteg szervezetébe jutott allergén a hízósejtekhez kötődik. A kapcsolódás mintegy utasítás a hízósejtnek, hogy ürítse ki a rekeszek tartalmát. Miután ez megtörtént, a kibocsátott anyagok hörgőizomgörcsöt csalánkiütést, orrnyálkahártya-duzzanatot, kötőhártya-gyulladást okozhatnak. Ezt nevezzük allergiás reakciónak. Az allergiás hajlam bizonyítottan örökletes. Minél közelebbi hozzátartozó az allergiás családtag, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a betegség kialakul. Természetesen ez a modell nagyon leegyszerűsített, az életben sokkal bonyolultabb és szerteágazó reakciók alakítják a betegséget.

A leggyakoribb allergiás betegségek

 • Asztma
 • Szénanátha
 • Allergiás-kötőhártya gyulladás
 • Atópiás bőrgyulladás, ekcéma
 • Csalánkiütés, allergiás vizenyő
 • Rovarcsípés által okozott allergia
 • Gyógyszerallergiák
 • Foglalkozási allergiák, foglalkozási asztma

Kezelés

Az erre örökletesen hajlamos egyén valamikor életében – valamilyen külső vagy belső hatás miatt – érzékennyé válik egy vagy akár több anyagra, amelyek a későbbi találkozások során allergiás reakciót válthatnak ki. Ha a beteg a tavasz derekán érzékenyítődik a füvek virágporára, akkor a következő tavasszal allergiás tünetei lehetnek. Gyakran nem elegendő egyetlen gyógyszer ahhoz, hogy a beteg meggyógyuljon vagy tünetmentessé, váljon.

A gyanakvó betegnek is be kell látnia ilyenkor: kezelőorvosa azért ír fel többféle gyógyszert, hogy a többféle immunreakciót – mely felelős lehet a tünetek kialakulásáért – leblokkolja. Előfordulhat, hogy hetek, esetleg hónapok telnek el, míg az allergológus tünetmentessé tudja tenni a beteget. Ez ugyan ritkán következik be, de az öregedéssel az allergiás reakciók erőssége is csökken – idős betegnél elvétve jelentkezik allergiás tünet.

Online bejelentkezés

Milyen allergiák vannak?

Az allergiás betegségek döntő többsége krónikus, gyógyíthatatlan betegségnek tekinthetők, melyek megfelelő komplex terápiás programmal igen jól egyensúlyban tarthatók, és ezzel a beteg életminősége is közel az egészségesekéhez hasonló lehet. Mai tudásunk szerint több csoportba sorolhatjuk az allergéneket és az általuk okozott megbetegedéseket. Így beszélhetünk környezeti, tápanyag-, gyógyszer-, rovarcsípés által okozott és foglalkozási allergiáról. Ugyanezt a felosztást használhatjuk az allergének esetében is. Az allergiás betegségek tekintélyes hányadát – általában a légúti és bőrbetegségeket – a környezeti allergének okozzák.

Az allergiás betegségek legnagyobb hányadát a különböző növények virágpollenjeiben lévő fehérjék váltják ki. Mi is ez a pollen? Nem más, mint a növények hímivarsejtje, amely nélkülözhetetlen a növények szaporodásához. Ezeket a sejteket a növényről vagy a rovarok, vagy a szél szállítja el. Az allergiás beteg számára igen fontos, hogy tudja, egyes növények mikor kezdenek virágozni. Ma úgynevezett pollencsapdákat használnak arra, hogy megmérjék egy adott terület pollenkoncentrációját. A környezeti allergéneket tovább csoportosíthatjuk egész évben hatókra és szezonálisan panaszt okozókra.

 • egész évben ható allergének: háziporatka, madártoll, állati szőrök, gombaallergének
 • szezonális panaszt okozó allergének: fák virágpora, fűpollenek, gyomnövénypollenek, tavaszi virágok,
 • táplálékallergének: allergéneket a tápanyagok, tehát a különböző ételek is tartalmazhatnak. A táplálékallergia jelentőségét ma is kevesen ismerik fel, pedig az ételallergia bizony számos beteg életét megkeserítheti. Az ételallergia nagyon is létező probléma, különösen csecsemő- és gyermekkorban gyakori a megbetegedés. Milyen tápanyagok, ételek válthatnak ki allergiás reakciót? - tehéntej, szója, tyúktojás, halak

Gyakorlati tanácsok

 • Ha a pollenszezonban nem mehet magas (legalább 2-3000 méteres) hegyek közé, akkor otthon próbáljon meg óvintézkedéseket tenni. Délelőttönként, kora délután ne sétálgasson a szabadban, mert a növények reggel bocsátják ki pollenjeiket. Városokban azonban egész nap magas lehet a pollenszám, különösen akkor, ha a meleg levegő megreked. Ez az egyik magyarázat arra, hogy a városokban miért van több allergiás panaszokkal küszködő ember, mint vidéken.
 • Amellett, hogy a telken kiirtják a gyomokat, nem árt, ha az allergiás beteg hozzátartozói hetente nyírják a füvet, ezzel is meggátolva a füvek virágzását. Ebben az időszakban ne tervezzünk kirándulásokat a szabadba, a szülők ne engedjék allergiás gyermeküket a fűben hemperegni vagy letépkedni a növényeket. Eső után ki lehet menni a szabadba, mivel a csapadék lemossa a talajra a polleneket. Amikor hazamegyünk, mossuk meg az arcunkat, kezünket, mert a pollenek ráragadnak a bőrre, szemöldökre, szempillára. Ha a beteg nem kényes, mossa át az orrát is tiszta vízzel, így az orrnyálkahártyáról is eltávolíthatja a polleneket. A ruhát jobb lecserélni, és egy nem allergiás személlyel leporoltatni a lakáson kívül, vagy egyszerűen csak kimosni.
 • A napszemüveg, szemüveg viselése szeles időben megakadályozza a pollenek bejutását a kötőhártyára.
 • A pollenallergiás beteg ne egyen mézet, virágporkészítményeket, propoliszt. Különösen óvakodjon a gyógyteáktól, mert – mint már említettem – súlyos tüneteket is okozhatnak. Végezetül, ha a családban pollenallergiás beteg van, célszerű a szabadságot abban az időszakban kivenni, amikor a beteg tünetei várhatóan kiújulnak, és ha van rá mód, vagy a tengerpartra, vagy a hegyekbe utazni. Azoknak a betegeknek, akik csak a pollenre érzékenyek, jót tehet a barlangi levegő, de a penészgombára allergiásoknak kifejezetten ártalmas is lehet.


Tavaszi melanoma szűrés – készítse fel bőrét a nyárra

A melanoma a bőrben található, fekete-barna festékanyagot termelő sejtek rosszindulatú daganata, a bőrrák pedig a …

Komplex kardiológiai kivizsgálás szívultrahang vizsgálattal!

A kardiológiai vizsgálat a szívritmus zavarok, a szívbillentyű betegségek, a szívelégtelenség, a magas  vérnyomás …

Komplex hasi ultrahang vizsgálat gyermekek számára

A hasi ultrahang konkrétan csak az érintett régióra koncentrál, de ezzel a technológiával gyakorlatilag a gyermek …

Az alvás világnapja magyarországon – 2024

A World Sleep Day/Alvás Nemzetközi Világnapja 2024-ben március 15-e, Magyarországon a nemzeti ünnep miatt március …

Benőtt köröm – hogyan tovább?

Fájdalmas állapot, amikor a köröm oldalsó széle a bőrbe nő, gyulladást és fertőzést okozva. A benőtt köröm …

Angiológiai vizsgálat, nem csak preventív célból!

Jelenleg vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek. Sok embert nyugtalanít az a tudat, hogy …