Alvásterápia

Alvaszavar_kezelese_alvasterpia
Alvásterápia – kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlott

Az alvásterápia lényege egy 90 perces bioritmus  megismerése és az elalváskapuk jelentkezésére való tudatos felkészülés, ami révén lehetővé válik az elalváskapun keresztül észrevétlenül átcsúszni az alvás állapotába. Ez az alvászavar kezelésének egyik lehetséges módszere.

Alvászavarban – az alvásproblémák min. 70%-a – szenvedő betegek számára egy 6-10 alkalomból álló terápiás tréning elvégzése a legideálisabb, amit akár ,,alvástanfolyamnak” is nevezhetünk, mert a kezelések során a betegek ,,megtanulják”, hogyan tudják magukat elaltatni akár este, vagy éjszakai felébredésnél.

Ezen kívül, a terápia során olyan életkészségeket fognak elsajátítani, amik nagymértékben hozzájárulnak az éjszakai nyugodt alváshoz.

Nagyon fontosnak tartjuk a tanulhatóság és taníthatóság tényét hangsúlyozni, mert ezáltal válik a terápia mindenki számára hozzáférhetővé, aki az altató tabletták szedésének könnyű, de nem teljesen veszélytelen útja helyett hajlandó egy kis időt és fáradtságot áldozni arra, hogy olyan tudást sajátítson el, aminek révén a jó alvás újra a mindennapok gondtalan élménye lesz.

Bejelentkezés

A terápia a legmodernebb alváskutatási és pszichológiai tudományos eredményeken alapul: a chronobiológusok megfigyeltek egy kb. 90 percenként ismétlődő bioritmust, azaz a nyugalom-aktivitás ciklikus váltakozásának alapritmusát, ami éjszaka az alvásunkat szabályozza és a különböző alvásfázisok, majd az ébredés beindításáért felelős, míg napközben általa az éber állapot különböző aspektusai erősödnek, illetve gyengülnek.

A ciklusok végén egy ,,kapu” nyílik meg, amin keresztül éber állapotból – ha az alváskésztetésünk nagy, azaz ha elég fáradtak vagyunk – átléphetünk az alvás állapotába, alvásból pedig – ha alváskésztetésünk már nincs, azaz kipihentük magunkat – derűsen, frissen, üdén felébredhetünk.

A Benyovszky Orvosi Központban végzett terápia célja ennek a bioritmusnak a megismerése és az elalváskapuk jelentkezésére való tudatos felkészülés, ami révén lehetővé válik az elalváskapun keresztül észrevétlenül átcsúszni az alvás állapotába.

Az alvászavar kezelésre jelentkező betegek ezt fogják megtanulni a tréningen, ami során egy körültekintő felmérést követően egyrészt az alvási rituálé kialakítását, másrészt egy speciális gyakorlatsort tanulnak meg, ami megkönnyíti az elalvást.

Az alvászavar kezelése során további olyan életkészségek sajátíthatók el, amelyek a tudatos, nyugodt, egészséges életvezetés, és ezáltal a nyugodt alvásnak a zálogát jelentik, a speciális gyakorlatsor pedig „mellékhatásként” a memóriát fogja nagyon hatékonyan fejleszteni.

Vizsgálati díj

Bejelentkezés

 

Kedves Olvasó! Cikkeinket szakemberek, orvosok, gyógyítók és újságírók készítik, azok tájékoztató, ismeretterjesztő jellegűek. A szerzők törekednek a tárgyszerű, hiteles megfogalmazásokra, a terjedelmi korlátok azonban behatárolják az információk mennyiségét, és ezért nem tudnak kimerítő választ adni sok olyan kérdésre, amelyek esetleg felvetődhetnek az olvasóban. Főképpen nem pótolhatják a szakemberekkel való közvetlen kommunikációt, amelyre ezúton is felhívjuk a figyelmet. Ha szükséges, keresse a személyes találkozást, kezdeményezzen közvetlen beszélgetést az orvossal, a szakemberrel: egészségügyi panaszát, kérdéseit mindig beszélje meg velük.

Angiológiai vizsgálat fontossága!

Az angiológia, azaz az érbelgyógyászat, az erekkel és az azokkal kapcsolatos patológiás elváltozásokkal foglalkozik. …

Ki mondta, hogy az élet nem lehet hosszabb?

Csak rajtunk múlik, hogy mennyire figyelünk oda testi és szellemi jólétünkre . A 3 D orvosi térdiagnosztikai egészségfelmérés …

Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás, a szem kötőhártyáját érintő gyulladásos folyamatok összefoglaló neve. A kötőhártya …

Árpa és szaruhártya gyulladás

Az olyan betegségek, mint a kötőhártya-gyulladás, az árpa és a szemhéj gyulladása jóval gyakoribbak, mint gondolnánk, …

Az aranyérbetegség tünetei

Az aranyér a végbélnyílás nyálkahártyája alatt elhelyezkedő vénás fonatból alakul ki. Az aranyeres csomók a …

SARS-CoV-2 IgG antitest vizsgálat!

A COVID-19 megbetegedés megelőzésére használt oltások is különböznek abban, hogy milyen ellenanyag-választ képesek …