Az ízületi ultrahang előnye

Az ízületi ultrahang előnye

Az ízületi ultrahang vizsgálat egy speciális ultrahang vizsgálat, mely segítségével fájdalommentesen feltérképezhetővé válnak az ízületeket (váll, könyök, csukló, csípő, térd, boka) körülvevő lágyszövetek, az izmok, az ínak és tapadásuk, a csontot fedő porcok és a környéki vázizmok.

A vizsgálat előnye az MRI-vel szemben, hogy dinamikus vizsgálatot lehet végezni, azaz az ízületeket mozgás közben is szemügyre tudjuk venni. A vizsgálat során láthatóvá válnak az ízületek környékén jelen lévő gyulladások, az izmok és az ínak sérülései, szakadásai, az ízületi belhártyák megvastagodása, az esetlegesen jelenlévő meszesedések, valamint a bevérzések és a folyadékgyülemek is.

Mikor javasolt: abban az esetben ha a fizikális vizsgálat, illetve a röntgen, vagy CT vizsgálat nem ad egyértelmű választ az ízületi panaszokra.

Az ízületi illetve mozgásszervi ultrahang az alábbi elváltozások diagnosztizálásában segíthet.

  • a vizsgálat az ízületek, szalagok mozgását is képes elemezni
  • sérülések egyértelmű meghatározására:szalagsérülések, izomsérülések, bevérzések
  • degeneratív (kopásos) ízületi betegségekben: ultrahang felvételen jól láthatóvá válik a csontokat borító porc elvékonyodása, az ízületi rés beszűkülése
  • az ízületen belüli idegsérülések megállapítása: például alagút szindrómák esetén segíti a diagnózist
  • a vizsgálat non-invazív, azaz nem kell hozzá tű, injekció
  • műtét utáni nyomon követésre például térdprotézisnél
  • gyulladásos ízületi betegségek azonosítása: az ízületi belhártya megvastagodása, a felgyülemlett folyadék mennyisége, a csontok felszínén jelentkező kimaródások mind gyulladásra utalnak.

Hogyan zajlik az ízületi ultrahang?

A vizsgálat ülő, vagy fekvő testhelyzetben történik, a vizsgálandó ízület elhelyezkedésének függvényében. A vizsgálat elvégzéséhez az ízület területét szabaddá kell tenni, ezt követően a vizsgálatot végző szakorvos ultrahang gélt visz fel az adott területre, ami segíti a vizsgálófej megfelelő működését. A szakorvos áttekinti az ízületet és a környező képleteket, a vizsgálat általában 15-20 percet vesz igénybe. A vizsgálat végén kézhez kapja az elkészült leletét fotóval együtt.

A vizsgálatra való felkészülés:  nem igényel előkészületet maximum annyit, hogy olyan ruhában érkezzen amit könnyen le tud venni vagy fel tud húzni az érintett területről

Online foglalás


Comments for this post are closed.