Lézeres mandulaműtétek

A lézeres műtétek kiemelt előnyei

 • pontosabb eljárás, gyorsabb regeneráció
 • szöveti felszínben és mélységben közvetlen arra a területre lehet hatni, amelyet kezelni szeretnénk, a lézerfény csak a kóros szövetet párologtatja el
 • szinte minimális vérzés
 • a lézerrel végzett műtétek esetén kevesebb a vér, a kisebb műtétek pedig teljesen vérmentesek, ami azért lehetséges, mert a lézersugár a kisebb ereket elzárja.
 • kevésbé fájdalmas
 • kisebb a fertőzés lehetősége

Torokmandula műtét

A mandulaműtét, más néven tonsillectomia, sebészeti eljárás, amely során az emberi torokban található mandulák eltávolításra kerülnek. Ezek a mandulák apró, mandulára emlékeztető nyirokszövetek, melyek az orr és a torok hátsó részén helyezkednek el mindkét oldalon.

A mandulák fontos szerepet töltenek be az immunrendszer működésében, különösen a felső légúti fertőzések elleni védekezésben. Azonban amikor a mandulák gyakran és súlyosan gyulladnak (tonsillitisz), vagy megnagyobbodnak, légszomjat vagy más légzési nehézségeket okoznak, az orvosok dönthetnek a mandulák eltávolítása mellett.

A mandulaműtét általában altatásban történik, és lehetőség van arra is, hogy az eljárást ambulánsan végezzék, vagyis a páciens ugyanazon a napon távozhat a műtétet követően, vagy minimális kórházi tartózkodást követően.

A tonsillectomia általában orvosi indikációk alapján történik, és segíthet enyhíteni az ismétlődő mandulagyulladásokat, a krónikus torokfájást, az alvászavarokat és a légzési nehézségeket. Az eltávolított mandulák laboratóriumi vizsgálata segíthet más egészségügyi problémák kizárásában vagy az azokkal kapcsolatos diagnózis felállításában.

Mikor van szükség torokmandulaműtétre?

A torokmandula műtétet általában akkor javasolják, ha a mandulák hosszan tartó vagy ismétlődő problémákat okoznak, és súlyosan befolyásolják az egyén egészségét és életminőségét. Az orvosok alapos vizsgálatot végeznek és értékelik a tüneteket, mielőtt eldöntik, hogy szükség van-e a torokmandula műtétre. Néhány olyan eset és állapot, amelyben a tonsillectomia indokolt lehet:

 • Ismétlődő mandulagyulladás (tonsillitisz): Ha valaki gyakran tapasztal mandulagyulladást (több alkalommal egy évben), és az antibiotikumos kezelés nem hatásos, akkor fontolóra vehető a torokmandula műtét.
 • Krónikus mandulagyulladás: Ha a mandulák hosszú ideig gyulladtak és fájdalmat, kellemetlenséget, vagy nyelési nehézségeket okoznak, az orvosok megfontolhatják a műtéti beavatkozást.
 • Mandulamegnagyobbodás: Amennyiben a mandulák kórosan megnagyobbodnak, légszomjat vagy más légzési nehézségeket okozhatnak, ami indokolhatja a tonsillektómiát.
 • Alvási apnoe szindróma: Súlyos alvási apnoe esetén a megnagyobbodott mandulák a légutak elzáródásához vezethetnek, jelentős légzési problémákat okozva éjszaka. Ilyen esetekben a mandulák eltávolítása segíthet az alvásminőség javításában és az alvási apnoe tüneteinek enyhítésében.

Orrmandula műtét

Az adenotomia egy sebészeti beavatkozás, mely során az orrgaratban található garatmandulákat, más néven adenoidokat, eltávolítják. Az adenoidok apró, mandulára emlékeztető nyirokszövetek, melyek az orrgarat hátsó részén helyezkednek el, a garat mögött. Az adenoidok fontos szerepet töltenek be a gyermekkorban az immunrendszer működésében, segítve a szervezetet a kórokozók és fertőzések elleni védekezésben. Azonban néhány gyermeknél az adenoidok megnagyobbodhatnak és gyulladhatnak, ami problémákat okozhat. Az adenotomia általában gyakrabban végzik el gyermekkorban, mivel az adenoidok megnagyobbodása és gyulladása gyakori a gyermekeknél.

Az orrmandula műtétet általában altatásban végzik, és ambuláns módon is elvégezhető, ami azt jelenti, hogy a páciens a műtét után aznap, vagy minimális kórházi bent-tartózkodás után hazamehet.

Az adenotomia orvosi indikációk alapján történik, és segíthet enyhíteni az ismétlődő mandulagyulladásokat, a krónikus torokfájást, az alvászavarokat és a légzési nehézségeket. Az eltávolított mandulák laboratóriumi vizsgálata segíthet más egészségügyi problémák kizárásában vagy diagnosztizálásában.

Mikor van szükség orrmandula műtétre?

Az adenotomia, vagyis az orrmandulák eltávolítása, általában olyan esetekben válik szükségessé, amikor az adenoidok megnagyobbodása vagy gyulladása problémákat okoz a betegnél. Az alábbiakban felsoroljuk néhány olyan esetet, amikor az orvosok megfontolhatják az adenotomia elvégzését:

 • Ismétlődő felső légúti fertőzések: Ha a gyermek vagy felnőtt gyakran szenved felső légúti fertőzésekben, például torokgyulladásban vagy mandulagyulladásban, és az antibiotikumos kezelés nem hoz kielégítő eredményt, az adenoidok eltávolítása lehet egy lehetőség.
 • Ismétlődő orrmelléküreg-gyulladások: Az adenoidok megnagyobbodása hozzájárulhat az orrmelléküregek elzáródásához és a váladék pangásához, ami ismétlődő orrmelléküreg-gyulladásokhoz vezethet. Ebben az esetben az adenotomia segíthet az orrlégzés javításában és a fertőzések gyakoriságának csökkentésében.
 • Alvási apnoe: Az adenoidok megnagyobbodása vagy elhelyezkedése akadályozhatja a levegő szabad áramlását az orrgaratban és a garatban alvás közben. Ennek eredményeként légszomj és akár alvási apnoe (alvási légzési szünetek) jelentkezhetnek. Az adenotomia segíthet enyhíteni ezeket a tüneteket és javítani az alvás minőségét.
 • Nehezített orrlégzés: Az adenoidok megnagyobbodása az orrgaratban szűkítheti a légutat, ami nehezített orrlégzést és légszomjat okozhat.

Mi a műtéti eljárás menete?

Az adenotomia vagy tonsillectomia eljárása sok esetben altatásban történik, vagy  érzéstelenítéssel, hogy a legmodernebb lézersebészeti módszerrel minél kevesebb szövet maradjon hátra.

Az eljárás lépései általában a következők

 • Előkészületek: Az orvos részletesen megvizsgálja a páciens egészségi állapotát és kikérdezi a beteg orvosi előzményeit. Fontos, hogy a páciens tartsa be az orvos utasításait a műtét előtti étkezés és italfogyasztás korlátozásával kapcsolatban.
 • Altatás: A műtét altatásban történik, így a páciens nincs tudatában a beavatkozásnak.
 • Az eltávolítás: Az orvos speciális eszközökkel, mint például skalpellel, lézerrel vagy koblációs eljárással távolítja el a mandulákat. A műtét során az orvos körültekintően dolgozik, hogy minimalizálja a vérzést és az esetleges sérüléseket.
 • Vérzés és sebzés kontrollja: Az orvos gondoskodik a vérzés és a sebzés ellenőrzéséről. Szükség esetén véredényeket zár le vagy koagulál, hogy minimalizálja a vérzést.
 • Műtéti terület ápolása: A műtét után az orvos gondoskodik a műtéti terület ápolásáról, megvédi a műtéti területet, hogy segítse a gyógyulást.
 • Gyógyulási időszak: A műtét után a páciensnek figyelnie kell az orvos utasításaira, és betartania a gyógyulási időszak alatt javasolt tevékenységi korlátozásokat. A műtét utáni néhány napban várhatóan jelentkezhet enyhe fájdalom és kellemetlenség a műtéti területen.

Ultramodern lézersebészeti technológia

A lézersebészeti eljárás alkalmazásakor egy speciális orvosi lézerrel dolgoznak az érintett területen. A lézer berendezés által kibocsátott intenzív lézersugár fókuszáltan hat a szövetre, ami a szövetek melegedéséhez és elpárologtatásához vezet, így hatékonyan eltávolítja az érintett területet. Ez a módszer kizárólag a lézer energiáját alkalmazza a szövetek eltávolításához, és a legpontosabb és kevésbé invazív módszernek számít, így a felépülés is gyorsabb. Az alkalmazott technológia lehetővé teszi az orvos számára, hogy precízen és minimális szövetkárosodással távolítsa el a mandulákat.

A lézersebészeti eljárás előnyei közé tartozik

 • Precízió: A lézer energiáját használó rendszer lehetővé teszi az orvos számára a pontosabb és finomabb szövetmódosítást, így a célzott területek megfelelő korrekciója valósulhat meg.
 • Kisebb vérzés: A lézernyaláb hatására a szövetek és véredények összehúzódnak, ami véralvadást indukál, így a műtét során kevesebb vérzés tapasztalható.
 • Gyorsabb gyógyulás: Az orr sebészeti beavatkozások során a lézeres eljárás általában kevesebb szövetkárosodást okoz, ami lehetővé teszi a gyorsabb gyógyulást és visszatérést a mindennapi tevékenységekhez.
 • Kisebb hegesedés: Mivel a lézeres eljárás általában belsőleg, az orr vagy szájüregből történik, nincsenek külső vágások vagy varratok, így a hegesedés minimális.

ORRMANDULA MŰTÉT

Legmodernebb lézersebészeti eljárással

310.000 Ft -tól

GARATMANDULA MŰTÉT

Legmodernebb lézersebészeti eljárással

520.000 Ft -tól

Online bejelentkezésTeljes kardiológiai kivizsgálás szívultrahang vizsgálattal!

A kardiológiai vizsgálat a szívritmus zavarok, a szívbillentyű betegségek, a szívelégtelenség, a magas  vérnyomás …

Komplex hasi ultrahang vizsgálat gyermekek számára

A hasi ultrahang konkrétan csak az érintett régióra koncentrál, de ezzel a technológiával gyakorlatilag a gyermek …

Az alvás világnapja magyarországon – 2024

A World Sleep Day/Alvás Nemzetközi Világnapja 2024-ben március 15-e, Magyarországon a nemzeti ünnep miatt március …

Benőtt köröm – hogyan tovább?

Fájdalmas állapot, amikor a köröm oldalsó széle a bőrbe nő, gyulladást és fertőzést okozva. A benőtt köröm …

Angiológiai vizsgálat, nem csak preventív célból!

Jelenleg vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek. Sok embert nyugtalanít az a tudat, hogy …

Urológiai vizsgálati csomag ajándék D-vitamin szűréssel!

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a felnőtt magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos! A téli borongós …