Lézeres orrkagyló-orrmeléküreg műtétek

A lézeres műtétek kiemelt előnyei

  • pontosabb eljárás, gyorsabb regeneráció
  • szöveti felszínben és mélységben közvetlen arra a területre lehet hatni, amelyet kezelni szeretnénk, a lézerfény csak a kóros szövetet párologtatja el
  • szinte minimális vérzés
  • a lézerrel végzett műtétek esetén kevesebb a vér, a kisebb műtétek pedig teljesen vérmentesek, ami azért lehetséges, mert a lézersugár a kisebb ereket elzárja.
  • kevésbé fájdalmas
  • kisebb a fertőzés lehetősége


Orrkagyló műtét

Az orrkagyló megnagyobbodása gyakran előforduló, kellemetlen állapot. Az allergiás reakciók és az orrspray-k hosszú távú használata, ismertebb nevén az orrspray-függőség, a gyakori kiváltó tényezők közé tartoznak. Ezekben az esetekben gyakran tapasztalható az orrkagyló lágy szöveteinek megnagyobbodása, melyek tele vannak vérrel és erekkel.

Emellett vannak olyan gyógyszerek is, amelyek a nasopharynx megnagyobbodását okozhatják, jellemző ez a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekre, amelyeket a magas vérnyomás kezelésére alkalmaznak. Az állandóan megnagyobbodott orrkagyló kellemetlen tüneteket okozhat, mint például a rossz orrlégzés, a horkolás és a fáradtság, mivel az alvás közbeni oxigénhiány miatt kevesebb oxigén jut a szervezetbe.

Az oxigénhiány okozta fáradtság napközbeni kimerültséget, teljesítmény vesztést és alvászavarokat is eredményezhet. Ha ezeket tapasztalja, érdemes konzultálni képzett egészségügyi szakemberrel, aki teljes körű értékelést végez a nasopharynx megnagyobbodása okainak a meghatározására, és ajánlásokat ad az állapot kezelésére.

Fontos tudni, hogy az orrkagyló megnagyobbodása kellemetlenséget okozhat, de általában nem jelent súlyos egészségügyi problémát. Azonban minden szükséges lépést meg kell tenni az egészség és a jólét megőrzése érdekében. Minél hamarabb kap kezelést, annál nagyobb az esélye annak, hogy elkerülje a további szövődményeket.

Mikor van szükség orrkagylóműtétre?

A műtétet javasolják azoknak a pácienseknek, akiknél nem hatásosak a konzervatív kezelések, például a szteroidos orrspray használata, és hosszú távú orrlégzési panaszokkal küzdenek. Ezekben az esetekben az alsó orrkagyló duzzanata állhat fenn vagy játszhat szerepet az orrlégzést akadályozó és fenntartó okok között, mint például az orrsövény ferdesége vagy az orrpolipok.

A műtét célja az orrlégzés javítása és az orrlégzési zavarok másodlagos következményeinek kezelése. Ezek közé tartoznak a tartós felső- és alsó légúti fertőzések, az orrmelléküreg-gyulladások, a krónikus torok- és garatproblémák, a fülkürt működési zavarai, az akut és krónikus középfülgyulladások, a fejfájás, a horkolás, valamint az alvászavarok, például az obstruktív alvási apnoe szindróma (OSAS).

Mi a műtéti eljárás menete?

Az alsó orrkagyló kisebbítő műtét során az alsó orrkagyló méretét csökkentik,  amely az orrlégzés gátolását okozza. Ez a gyakran mindössze 15-30 perces, egyszerű eljárás a legkorszerűbb lézersebészeti technikákat alkalmazva az alsó orrkagyló részleges eltávolítására, így az orrlégzés azonnali javulást hoz a beteg életében - már a műtét után. Általában helyi érzéstelenítést alkalmaznak, de altatásban is elvégezhető. A műtét után a betegnek néhány nap pihenésre és gyógyulásra lehet szüksége, de az orrlégzés azonnal érezhetően javul.

A lézeres orrkagyló kisebbítés ambuláns ellátásban történik, vagyis egynapos sebészetként alkalmazzák, nem igényel kórházi benntartózkodást. A műtét előtt minden esetben ajánlott fül-orr-gégészeti vizit, ahol műszeres vizsgálatot végeznek a szervi eltérések igazolásáért. A betegnek fontos magával vinnie korábbi zárójelentéseit, a  gyógyszerei listáját, vitaminokat és egyéb táplálékkiegészítőket, valamint tájékoztatnia kell az orvost korábbi egészségügyi problémáiról, betegségeiről, gyógyszerérzékenységről és allergiáiról.

Orrmelléküreg műtét

A lézeres orrmelléküreg-műtét és a FESS (Functional Endoscopic Sinus Surgery) a krónikus sinusitis kezelésének két leggyakoribb módja. Ezeket az eljárásokat gyakran együttesen alkalmazzák, és azokat a tüneteket célozzák meg, mint például a gyakori gyulladásos panaszok, az orr elzáródása, az arcüregi fájdalom és a fejfájás. A lézeres orrmelléküreg-műtét célja, hogy megnyissa az elzáródott orrjáratokat, csökkentse a gyulladást és javítsa az orr légzését. Ehhez  kis kézi lézert alkalmaznak, amely apró bemetszéseket hoz létre a sinus üregek falán. Ezek a bemetszések segítik az elzáródások eltávolítását és az átjárók megnyitását, ami lehetővé teszi a könnyebb légáramlást és a váladék elvezetését.

A FESS műtét során endoszkópot vezetnek be az orron keresztül az orrüregekbe. Ez az eszköz segít az elzáródások vagy akadályok azonosításában és eltávolításában az átjárókban. Emellett az orrsövény módosítására is használják, amely segít csökkenteni az orr elzáródását és javítja a légzést. Ha ezeket az eljárásokat együttesen alkalmazzák, jelentős javulást tapasztalhat az életminőségben. Enyhítik a tüneteket, megkönnyítik a légzést, és csökkentik a gyógyszerek szükségességét.

Mikor van szükség orrmelléküreg műtétre?

A beavatkozás fontolóra vehető, ha a konzervatív kezelések, például a gyógyszeres terápia, az orrmosás vagy az orrpermetezés nem vezettek javuláshoz a beteg állapotában. A lézeres orrmelléküreg és FESS műtét akkor javasolt, ha a páciensnek állandó orrdugulása van, illetve folyamatos fejfájást, alvási zavarokat, halláscsökkenést, halláskárosodást, orrvérzést vagy orrdugulást tapasztal, amelyek megnehezítik mindennapi tevékenységeit, és kedvezőtlen hatással vannak az éjszakai pihenésre, ezáltal rontva a páciens életminőségét.

Mi a műtéti eljárás menete?

A lézeres orrüreg-műtét minimálisan invazív eljárás, amely lézersugárt alkalmaz a szövetek gyengéd eltávolítására az orrmelléküregekből. A lézersugár célzottan hat a torlódást okozó szövetekre. Ez a műtéti módszer jóval kevésbé terhelő a beteg számára, mint a hagyományos eljárások, és gyakran rövidebb rehabilitációs időt igényel.

A FESS (Functional Endoscopic Sinus Surgery) műtét során a sebész vagy nyitott vagy laparoszkópos módszerrel végez műtétet, célja az orrmelléküregek megtisztítása a polipoktól és más túlzott növekedésektől, így javítva az orr-légzést és megszüntetve a fájdalmat, fejfájást és egyéb tüneteket. Az eljárás általában ambuláns keretek között, helyi érzéstelenítésben (vagy altatásban) történik, így nem igényel kórházi benntartózkodást. 

Ultramodern lézersebészeti technológia

A lézersebészeti eljárás alkalmazásakor egy speciális orvosi lézerrel dolgoznak az érintett területen. A lézer berendezés által kibocsátott intenzív lézersugár fókuszáltan hat a szövetre, ami a szövetek melegedéséhez és elpárologtatásához vezet, így hatékonyan eltávolítja az érintett területet. Ez a módszer kizárólag a lézer energiáját alkalmazza a szövetek eltávolításához, és a legpontosabb és kevésbé invazív módszernek számít, így a felépülés is gyorsabb. Az alkalmazott technológia lehetővé teszi az orvos számára, hogy precízen és minimális szövetkárosodással távolítsa el a mandulákat.

A lézersebészeti eljárás előnyei közé tartozik

  • Precízió: A lézer energiáját használó rendszer lehetővé teszi az orvos számára a pontosabb és finomabb szövetmódosítást, így a célzott területek megfelelő korrekciója valósulhat meg.
  • Kisebb vérzés: A lézernyaláb hatására a szövetek és véredények összehúzódnak, ami véralvadást indukál, így a műtét során kevesebb vérzés tapasztalható.
  • Gyorsabb gyógyulás: Az orr sebészeti beavatkozások során a lézeres eljárás általában kevesebb szövetkárosodást okoz, ami lehetővé teszi a gyorsabb gyógyulást és visszatérést a mindennapi tevékenységekhez.
  • Kisebb hegesedés: Mivel a lézeres eljárás általában belsőleg, az orr vagy szájüregből történik, nincsenek külső vágások vagy varratok, így a hegesedés minimális.

LÉZERES ORRKAGYLÓ MŰTÉT

Legmodernebb lézersebészeti eljárással

240.000 Ft -tól

LÉZERES ORRMELLÉKÜREG MŰTÉT

Legmodernebb lézersebészeti eljárással

350.000 Ft -tól


Online bejelentkezés felnőtteknekA cellulit masszázs 4 előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

Mely esetekben indokolt a petevezeték átjárhatósági vizsgálat?

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat (Hycosy) számos esetben indokolt lehet, különösen akkor, ha meddőségi problémák …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …