Lézeres orrpolip-orrsövény műtétek

A lézeres műtétek kiemelt előnyei

 • pontosabb eljárás, gyorsabb regeneráció
 • szöveti felszínben és mélységben közvetlen arra a területre lehet hatni, amelyet kezelni szeretnénk, a lézerfény csak a kóros szövetet párologtatja el
 • szinte minimális vérzés
 • a lézerrel végzett műtétek esetén kevesebb a vér, a kisebb műtétek pedig teljesen vérmentesek, ami azért lehetséges, mert a lézersugár a kisebb ereket elzárja.
 • kevésbé fájdalmas
 • kisebb a fertőzés lehetősége


Orrpolip műtét

Az orrpolipok kialakulásának pontos okaii még nem teljesen ismerik, feltételezhető azonban,  az orrnyálkahártya sejtjei megnövekedésének  és eltömődésének szerepe lehet ebben. A többnyire fájdalommentes kinövések, duzzanatok az orr vagy az orrmelléküreg nyálkahártyáján jelennek meg. Kapcsolatban állhatnak örökletes eredetű  gyulladásos betegségekkel, mint például az asztma vagy a ciklikus orrpolyposis. Az orrpolipok kialakulásának köze lehet  a pollenekkel, a és egyéb irritáló anyagokkal való érintkezés, valamint bizonyos gyógyszerek is. Ismeretes, hogy  akiknek több orrpolipja van, nagyobb a kockázata az újabbak kialakulásának.

Az orrpolip tünetei közé tartozhatnak

 • Csökkent orrlégzés
 • Ismétlődő orrfolyás
 • Nehéz légzés az orron keresztül
 • Szaglásvesztés
 • Orrdugulás
 • Fejfájás
 • Hangzavar
 • Hányinger
 • Fülzúgás
 • Szem körüli duzzanat

A lézeres orrpolip műtét (polypectomia) az orrpolipok eltávolítására szolgáló eljárás. Általában fájdalommentes duzzanatok, kinövések, amelyek az orr vagy az orrmelléküreg nyálkahártyáján jelennek meg. Annak ellenére, hogy az orrpolipok kialakulásának pontos okai még nem teljesen ismertek, feltételezhető, hogy bizonyos okok miatt az orrnyálkahártya sejtjei megnövekednek és eltömődnek. Megállapításának legjobb módja a szakember fizikális vizsgálata, aki kérhet CT-vizsgálatot vagy MRI-t is, hogy részletesebben megvizsgálja az orrjáratokat és az orrmelléküregeket. Egyes esetekben szükség lehet az or endoszkópiára a háttér okok meghatározása és a polipok eltávolítása érdekében.

Az orrpolipok kezelése a kiváltó októl függ. Krónikus gyulladás vagy fertőzés esetén antibiotikumokat javasolnak, allergia esetén az allergének pontos meghatározása és gyógyszeres kezelés a javasolt. Ha strukturális problémákat okoznak a polipok, a műtétet lehet javasolt.  megoldására. Mindenképpen fontos a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés  a tünetek csökkentése és az életminőség javítása érdekében. Ha a fenti tünetek metek bármelyikét tapasztalja, feltétlenül konzultáljon orvosával a megfelelő diagnosztikai és kezelési tervről.

Mikor van szükség orrpolipműtétre?

A FESS műtét, más néven Funkcionális Endoszkópos Sinus Műtét, az orrmelléküregbe eső betegségek, például orrpolipok, orrdugulás, sinusitis, és ritkább esetben asztmával összefüggő orrmelléküreg megbetegedések esetén alkalmazott eljárás, ha ezek nem reagálnak a konzervatív kezelésekre. Az eljárás célja az orr légzésének javítása,  a betegség tüneteinek csökkentése. Az orvos szkmai mérlegelésének a következménye, hogy a Funkcionális Endoszkópos Sinus Műtét a legmegfelelőbb kezelési lehetőség-e a beteg számára. Ennek megítéléséhez  figyelembe vszi a beteg általános egészségi állapotát, a betegség súlyosságát és az egyéb kockázati tényezőket.

Mi a műtéti eljárás menete?

Az Endoszkópos Orrmelléküreg Műtét (FESS) egy olyan eljárás, amely során endoszkóp alkalmazásával jutnak el   az orrmelléküreghez, abból a célból, hogy segítsék az orr és a sinusok légzését, ezzel  csökkentsék a tüneteket. A műtét alkalmával orvos az endoszkópot (optikai eszköz) használ, amely lehetővé teszi, hogy belső nézetet kapjon az orrmelléküregből. A műveletet általában helyi érzéstelenítéssel végzik, de lehet altatásban is. Az endoszkópos orrmelléküreg műtét során eltávolítják az orrpolipokat, megtisztítják a sinusokat a gyulladt nyálkahártyától, és megnyitják a sinusok csatornáit, amelynek eredményeként javul a légzés. Előfordulhat, hogy korrigálni szükséges  az orr anatómiáját a légzés további javítása érdekében.

Az eljárás általában egy-két  óráig tart, akár  ambuláns alapon is elvégezhető, nincs szükség kórházi benntartózkodásra. Minden esetben előzetes fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges az eltérések azonosítására. Ehhez a betegnek át kell nyújtani a korábbi orvosi dokumentációit, a gyógyszerei listáját, és tájékoztatni kell  a korábbi betegségeiről és allergiáiról.

Orrsövény műtét

Az orrsövény műtét során az orr belső szerkezetének, az orrsövénynek a korrekcióját végzi el a szakember.  Az orrsövény a porc- és csontszerkezet, amely két részre választja el az orrüreget. Ha az orrsövény elmozdul vagy görbül (orrsövény ferdülés), különféle problémák jelentkezhetnek,  mint például  ismétlődő orrmelléküreg-gyulladások, orrvérzések vagy alvászavarok, az orrlégzés nehézségei,

Az orrsövény műtét során a sebész rutinszerű beavatkozást végez az elmozdult, görbült vagy torz orrsövény korrigálására. A beavatkozás belülről, az orrüregből történik, így nem marad látható külső heg. Az orvos az elváltozást okozó porc- vagy csontdarabokat eltávolítja vagy korrigálja, majd az orrsövényt átformálja, hogy a levegő az orrüregen keresztül újra szabadon áramolhasson . Az orrsövény műtétet általában altatásban vagy helyi érzéstelenítésben végzik, és az eljárás időtartama és bonyolultsága attól függ, hogy milyen mértékű korrekcióra van szükség.

A deformált orrsövény tünetei

A ferde vagy elmozdult orrsövény számos kellemetlen tünetet okozhat, melyek befolyásolhatják az orrlégzést és az életminőséget. Néhány gyakori tünet, melyeket egy ilyen deformáció kiválthat::

 • Nehéz vagy gátolt orrlégzés:  leggyakoribb jelenség, mely a ferde vagy elmozdult orrsövény miatt kialakul. Korlátozhatja az orrüreg levegő áramlását, sőt akár teljesen elzárhatja azt.
 • Orrdugulás: gyakran előfordul az egyik vagy mindkét orrlyukban, időszakosan vagy állandóan, a ferdült orrsövény miatt.
 • Ismétlődő orrmelléküreg-gyulladások: a ferde orrsövény miatt az orrmelléküregek elzáródhatnak, a váladék pangásához vezethetnek, ez megnöveli az ismétlődő orrmelléküreg-gyulladások kockázatát.
 • Alvászavarok: a nehezen lélegezhető orr miatt az  alvás minősége romolhat, ez  horkoláshoz, folyamatos felébredéshez, légszomjhoz és alvási légzési szünetekhez vezethet.
 • Fejfájás: Az orrlégzés nehézsége növeli a fejfájás esélyét, különösen az orr és az arc területén.
 • Orrvérzés: A ferde orrsövény az orrnyálkahártya sérüléséhez és irritációjához vezethet, következménye: orrvérzés.
 • Szaglásproblémák: Az orrlégzés nehézségei csökkenthetik vagy torzíthatják a szaglást.

Mikor van szükség orrsövény műtétre?

Ha hosszú ideje tapasztal orrlégzési problémákat, amelyeket az orrsövény ferdesége vagy más tényezők, például megnagyobbodott orrkagylók vagy orrpolipok okoznak, akkor ajánlott lehet az orrsövény műtét . A cél a jobb orrlégzés biztosítása és az orrlégzési nehézségek másodlagos következményeinek a kezelése. Ezek közé tartoznak a tartós felső és alsó légúti fertőzések, orrmelléküreg gyulladás, krónikus torok- és garat problémák, a fülkürt működési zavarai, akut és krónikus középfülgyulladások, fejfájás, horkolás és alvászavarok, mint például az obstruktív alvási apnoe szindróma.

Mi a műtéti eljárás menete?

Az orrsövény műtétet általában altatásban vagy helyi érzéstelenítésben végzik, attól függően, hogy milyen mértékű beavatkozásra van szükség. Az orvos az orrnyílásokon keresztül fér hozzá az orrsövényhez, külső vágások vagy hegek nélkül.

A műtét során az orvos eltávolítja vagy módosítja az elmozdult vagy ferde porc- és csontdarabokat, amelyek gátolhatják az orrlégzést. Az orrsövényt újra igazítják és kiegyenesítik annak érdekében, hogy megfelelő légáramlást és orrüregi nyitást biztosítsanak. Ezenkívül más korrekciós eljárásokat is végezhetnek, mint például az orrkagylók méretének csökkentése vagy az orrüregi torlódás egyéb okainak kezelése. A műtét időtartama általában egy-két óra, bonyolultságától függően. A gyógyulási idő néhány hét, közben a páciensnek be kell tartania az orvos utasításait a posztoperatív kezelés, a sebgyógyulás és a korlátozások tekintetében.

Az orrsövény műtét eredményeként az orrlégzés javulhat, és az orrlégzéssel kapcsolatos tünetek, mint például az orrdugulás vagy az ismétlődő orrmelléküreg-gyulladások csökkenhetnek. Megjegyzendő: az orrsövény műtét csak akkor javasolt, ha az orrlégzési nehézségek hátterében az orrsövény deformitása áll. Ezért előzetes konzultációra és orvosi véleményre van szükség, mielőtt döntést hozunk az orrsövény műtét elvégzéséről.

Ultramodern lézersebészeti technológia

A lézersebészeti eljárás alkalmazásakor egy speciális orvosi lézerrel dolgoznak az érintett területen. A lézer berendezés által kibocsátott intenzív lézersugár fókuszáltan hat a szövetre, ami a szövetek melegedéséhez és elpárologtatásához vezet, így hatékonyan eltávolítja az érintett területet. Ez a módszer kizárólag a lézer energiáját alkalmazza a szövetek eltávolításához, és a legpontosabb és kevésbé invazív módszernek számít, így a felépülés is gyorsabb. Az alkalmazott technológia lehetővé teszi az orvos számára, hogy precízen és minimális szövetkárosodással távolítsa el a mandulákat.

A lézersebészeti eljárás előnyei közé tartozik

 • Precízió: A lézer energiáját használó rendszer lehetővé teszi az orvos számára a pontosabb és finomabb szövetmódosítást, így a célzott területek megfelelő korrekciója valósulhat meg.
 • Kisebb vérzés: A lézernyaláb hatására a szövetek és véredények összehúzódnak, ami véralvadást indukál, így a műtét során kevesebb vérzés tapasztalható.
 • Gyorsabb gyógyulás: Az orr sebészeti beavatkozások során a lézeres eljárás általában kevesebb szövetkárosodást okoz, ami lehetővé teszi a gyorsabb gyógyulást és visszatérést a mindennapi tevékenységekhez.
 • Kisebb hegesedés: Mivel a lézeres eljárás általában belsőleg, az orr vagy szájüregből történik, nincsenek külső vágások vagy varratok, így a hegesedés minimális.

LÉZERES ORRPOLIP - FESS MŰTÉT

Legmodernebb lézersebészeti eljárással

340.000 Ft -tól

LÉZERES ORRSÖVÉNY MŰTÉT

Legmodernebb lézersebészeti eljárással

340.000 Ft -tól


Online bejelentkezés felnőtteknekA scleroterápia folyamata

A vénás betegségek érsebészeti kezelése számos módszert foglal magában, amelyek célja a vénás keringési problémák …

A cellulit masszázs négy előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …