Lézeres horkolásgátló műtét (horkolás, apnoé kezelése)

Lézeres horkolásgátló műtét (horkolás, apnoé kezelése)

A horkolásgátló műtét egy olyan eljárás, amelyet azoknál az embereknél alkalmaznak, akik súlyos horkolással és alvási apnoéval küzdenek. A horkolás és az alvási apnoe olyan állapotok, amikor az alsó légutakban lévő szövetek akadályozzák a normális légzést alvás közben.

A horkolásgátló műtétek célja a légutak tágítása és a horkolás okozta légzési problémák enyhítése. A konkrét műtéti eljárás és technika attól függ, hogy melyik része az orr- és garatüregnek okozza a problémát. 

Néhány gyakori horkolásgátló műtét

  • UPPP (uvulopalatopharyngoplastika): Ez a műtét a leggyakrabban alkalmazott horkolásgátló eljárás. A műtét során eltávolítják az úgynevezett lágy szájpadot, az uvulát és néha a garat hátsó falát is.
  • Lézeres tonsillotomia: Ha a mandulák okozzák a horkolást, akkor lézeres tonsillotomiát végezhetnek. Ez a módszer a mandulák kisebbítését vagy eltávolítását jelenti.
  • Pillérimplantáció: Ez a módszer vékony, hálós anyagok (pillérek) behelyezését jelenti a garat oldalsó falába, hogy megtartsák és támogassák az alsó légutakat.
  • Rágóizom műtét: Ha a horkolás oka a rágóizmok túlzott ellazulása, akkor ezeket a izmokat részlegesen megvágják vagy rögzítik a helyzetükben.

A műtét előtt alapos orvosi vizsgálatra van szükség, és a megfelelő eljárást az orvos határozza meg a beteg egyedi helyzetét figyelembe véve.


A lézeres horkolásgátló műtét egy speciális eljárás, amelyet azoknál az embereknél alkalmaznak, akik horkolással és légzési nehézségekkel küzdenek alvás közben. Ez a műtét a garatban található szövetek megerősítését vagy eltávolítását célozza meg a lézer energiájának segítségével. 

A LAUPP (laser-assisted uvulopalatoplasty) műtétet a horkolás és az alvási apnoe enyhítésére alkalmazzák. A műtét során a lézer energiáját használják fel a lágy szájpad és az uvula (mandzsetta alakú szövet a szájpad hátsó részén) átalakítására vagy eltávolítására. Ez a műtét célja a garatban található szűkítő szövetek megszüntetése vagy csökkentése, ami a horkolást és az alvási apnoe tüneteit okozza.

A LAUPP műtét általában helyi érzéstelenítésben végezhető. A lézer pontosan és precízen formálja vagy eltávolítja a lágy szájpadot és az uvulát, minimalizálva a környező szövetek károsodását. Az eljárás gyors lehet, és a betegek általában rövid időn belül felépülnek.

Fontos előzetesen konzultálni egy szakemberrel, aki segít eldönteni, hogy a LAUPP műtét a megfelelő megoldás-e az adott esetben. Ez a műtét egy népszerű lézeres eljárás a horkolás kezelésére, de mindig ajánlott alapos orvosi konzultáció és értékelés a beavatkozás megfelelőségének meghatározásához.

A műtét után általában rövid időt kell a felépülésre fordítani, és a betegek tapasztalhatnak enyhülést a horkolás és az alvási apnoe tüneteiben. 


Online bejelentkezésComments for this post are closed.

Moxa vagy köpölyözés?

A moxaterápia és a köpölyözés a hagyományos kínai orvoslás (TCM) két ősi terápiája. Mindkettő a test energiaáramlását, …

Hasi és kismedence ultrahangvizsgálat

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat nagyon sokféle információt nyújthat az érintett szervekről. Az orvos megfigyelheti …

Szívultrahang Teljes Kardiológiával

A kardiológiai szűrés rendkívül fontos mindkét nem esetén, mert segít azonosítani az esetleges szívproblémákat, …

Prosztata – amikor számít a méret

A prosztata méretének megváltozásából eredő panaszokkal a kór előrehaladtával egyre több férfi küzd. Sajnos …

Mesterséges intelligencia a jó alvásért

Az életmódhoz kapcsolódó mesterséges intelligencia alkalmazások egyre szélesebb körben...

Duzzanat, fájdalom, ülési nehézség? Van megoldás!

Azoknak, akik aranyérrel vagy más végbél- és végbél körüli problémákkal küzdenek, vagy egészségmegőrzés és …