Obezitológia

Az obezitológia = elhízástudomány. A súlyfelesleggel rendelkező emberek számának járványos méreteket öltő növekedése jelenleg az egyik legnagyobb népegészségügyi probléma a társadalom, a gazdaság és az egészségügyi ellátórendszer számára. Sajnos ez a gyerekeket is érinti.

Az obezitológia a túlsúlyos, elhízott betegek anyagcsere állapotának felmérésével, az elhízás okainak kivizsgálásával és ezek ismeretében a túlsúly korrekciójára irányuló kezeléssel segíti a túlsúlyos betegek testtömegindexének helyreállítását.

Az elhízás vagy orvosi nyelven obezitás a fejlett országokban egyre több embert érint.  Magyarország lakosságának csaknem kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Hatvanöt év felett a hazai lakosság esetén a hasi elhízás a férfiak több, mint 55%-át, a nők majdnem 80%-át érinti. Bár a specializálódás a gyermekgyógyászat területét is elérte, még számos olyan kérdés van, amit az általános gyermekgyógyászat komplex módon, mindig egyénileg a különböző alapszakok összevetésével tud megoldani. Bizonyos életkorokra más és más betegségek, panaszok jellemzők. Néhány panaszt csak a különböző szakágak egységes ismerete tud orvosolni.

Mivel a WHO az elhízást hosszan fennálló, kiújulásra hajlamos betegséggé nyilvánította, túlsúlyos/elhízott emberekkel nemcsak az utcákon, szűkebb vagy tágabb környezetünkben, hanem egyre növekvő számban az orvosi rendelőkben és kórházi osztályokon is találkozhatunk. Ráadásul az elhízással több, mint 50 féle betegség is kapcsolatba hozható, így az elhízottak egy része nemcsak egy, hanem többféle betegséggel is rendelkezik. Az egyre sürgetőbb kihívás vezetett egy új orvostudományi szakterület, az obezitológia kialakulásához.

Mit takar az obezitológia fogalma?

Az obezitológia egy összetett, több szakterületet átölelő tudományág, amely arra irányul, hogy felmérje a túlsúlyos, elhízott emberek anyagcsereállapotát, megállapítsa az elhízást kiváltó oki tényezőket, ezek alapján pedig meghatározza azt az egyénre szabott terápiát, amivel a túlsúly korrigálható.

Sajnos ma statisztikai tény, hogy minden 4. gyermek túlsúlyos. Azonban emögött a tényszerű megállapítás mögött sokkal több kóros állapot, rizikófaktor áll, mint azt gondolnánk. A kóros egészségi állapotok azonban annál inkább jelen vannak, már egészen fiatal életkorban is. A szakirodalomból ismert tény ugyanis, hogy pusztán a túlsúlyos állapot okozhat már kora gyermekkorban is magas vérnyomást, megzavart szénhidrát anyagcserét, inzulin rezisztenciát, alvási apnoe szindrómát, D-vitamin hiányt, kóros serdülést, önértékelési és pszichés zavarokat és még sorolhatnánk. Ezen szövődmények kialakulása pedig nemcsak az életminőséget, hanem az életkilátásokat, a várható élettartamot is befolyásolja.

  • a túlsúly tényének és mértékének pontos megállapítása és megoldása
  • az elhízást kiváltó okok felderítése
  • a túlsúllyal összefüggő kórképek diagnosztizálása és kezelése céljából
  • az eddig kipróbált fogyókúra (kúrák) eredménytelensége esetén
  • gyógyszeres kezelés, gasztroenterológiai, sebészeti beavatkozás szükségességének szakmai elbírálása miatt
  • más betegségek hátterében felmerülő elhízással kapcsolatos kérdések esetén (pl. magasvérnyomás betegség, magas vérzsír értékek, PCO szindróma, izületi-gerinc problémák, reflux betegség, alvási apnoe szindróma, potenciazavar, depresszió)
  • a családban több esetben előforduló testsúlytöbblet kialakulásának megelőzése
  • az egészség megőrzése érdekében állapotfelmérés, tervezett diéta átbeszélése céljából.

Mi történik a rendelésen?

Az obezitológiai rendelésen a szokásos anamnézisfelvétel mellett alapvető a tápláltsági állapot meghatározása (testösszetétel, testkörfogatok, például derék, csípő, valamint a bőrredő vastagság mérése) és az előzetesen vezetett táplálkozási és mozgásnapló elemzése. Ezt követően a beteg alapanyagcseréjét figyelembe véve alakítjuk ki az egyénre szabott diétát (cukorbetegek esetében is), mely révén a beteg a felesleges zsírszövetét égeti el, izomtömeg veszteség nélkül és a rettegett jojóeffektus sem lép fel.

A tartós fogyáshoz nem szigorú fogyókúra kell, hanem hosszú távon is fenntartható életmódváltás és a belső egyensúly kialakítása.

A kontrollvizsgálatoknak kiemelt jelentősége van a túlsúly kezelésébe, mivel ezek során lehet megbizonyosodni arról, hogy hogyan halad az életmódváltás, fellépett-e valamilyen panasz a diéta vagy a gyógyszeres kezelés kezdete óta.  A kontrollvizsgálatok pszichológiai szempontból is komoly szerepet töltenek be az állandó motivácó, a megfelelő pszichés támogatás biztosítása céljából.


Online bejelentkezés felnőtteknekTeljes kardiológiai kivizsgálás szívultrahang vizsgálattal!

A kardiológiai vizsgálat a szívritmus zavarok, a szívbillentyű betegségek, a szívelégtelenség, a magas  vérnyomás …

Komplex hasi ultrahang vizsgálat gyermekek számára

A hasi ultrahang konkrétan csak az érintett régióra koncentrál, de ezzel a technológiával gyakorlatilag a gyermek …

Az alvás világnapja magyarországon – 2024

A World Sleep Day/Alvás Nemzetközi Világnapja 2024-ben március 15-e, Magyarországon a nemzeti ünnep miatt március …

Benőtt köröm – hogyan tovább?

Fájdalmas állapot, amikor a köröm oldalsó széle a bőrbe nő, gyulladást és fertőzést okozva. A benőtt köröm …

Angiológiai vizsgálat, nem csak preventív célból!

Jelenleg vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek. Sok embert nyugtalanít az a tudat, hogy …

Urológiai vizsgálati csomag ajándék D-vitamin szűréssel!

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a felnőtt magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos! A téli borongós …