Proktológia

  • Mivel foglalkozik a proktológia?

A proktológia az általános sebészetnek, a végbél betegségeinek vizsgálatára és kezelésére szakosodott területe. Egyebek mellett ezen a szakrendelésen vizsgálják és kezelik az aranyérbetegséget, és az aranyér szövődményeit, a végbél környezetének gyulladásos folyamatait, jó és rosszindulatú daganatait, s a béltraktus alsó szakaszának, a végbélnek a különféle elváltozásait.

A tünetei közismertek, szúró, fájdalmas érzés üléskor vagy székeléskor, véres széklet is megjelenhet. Az aranyér kialakulásához elsősorban életmódbeli tényezők járulnak hozzá. Ilyen például az ülőmunka (rossz minőségű széken) és a nehéz, erőlködő székelés, amelyre a rostban és folyadékban szegény táplálkozás hajlamosít. A tályogok és sipolyok elsősorban fájdalommal, nehezen vagy egyáltalán nem gyógyuló sebekkel és váladékozással jelentkezhetnek. A végbél mind jóindulatú, mind rosszindulatú daganatos elváltozásai is igen gyakorinak mondhatók. Mint minden rosszindulatú daganatos betegség esetén, a gyógyulás itt is a korai felismerés és kezelés esetén a legvalószínűbb.

A végbél betegségei közé tartoznak például a külső és belső aranyerek – az 50 év feletti felnőttek mintegy ~40%-át érinti – és a sokáig panaszmentes végbélrák, mely az egyik leggyakoribb halálos kimenetelű betegség a daganatos megbetegedések között. Ezen kívül a proktológia a végbél különböző gyulladásos folyamataival, a jó- és rosszindulatú elváltozásokkal és a végbélrepedés vizsgálatával, kezelésével is foglalkozik.

 

  • Egy proktológiai vizsgálat menete dióhéjban

Elöször a szakorvos kikérdezi a korábbi ismert betegségeiről, gyógyszereiről, korábbi műtétjeiről, aktuális panaszairól. Sajnos a vizsgálandó területet szabad szemmel nehéz megvizsgálni, emiatt lehetséges, hogy egy kis kéziműszer behelyezése lesz szükséges A teljes körű szakorvosi vizsgálathoz hozzátartozik az ujjal történő betapintás is. Ezek a vizsgálatok gyakran rossz hírnek örvendenek, de ha a beteg ellazulással segíti a folyamatot, szinte teljesen fájdalommentesek, legfeljebb kellemetlenségnek nevezhetők. A szakorvos természetesen igyekszik minél kevesebb kényelmetlenséget okozni.

 

Az aranyér kezelése házilag szigorúan tilos anélkül, hogy szakember, azaz proktológus szakorvos látta volna! Az aranyér kezelése a betegség súlyosságától függ. A tünetmentes aranyerek rendszerint nem igényelnek kezelést, de a harmad-, negyedfokú aranyérben előbb-utóbb súlyos fájdalommal járó gyulladás alakul ki. Jobb ezt elkerülni, és mielőbb proktológushoz fordulni, ha az aranyér tüneteit észleli önmagán! Végbélrepedés esetén a fájdalom szinte elviselhetetlenül erős lehet. Lehet égő, szúró, görcsös, kisugárzó (nemi szervekbe, alsó végtagba). Jellegzetes tünete a végbélrepedéssel járó fájdalomnak, hogy tartós, akár egész nap, egyik székeléstől a következőig eltarthat. A fájdalom csökkentésére a betegek sok hashajtót vesznek be. Ez igaz, hogy lazítja a székletet, de a gyakori székürítés a hámosodást hátráltatja, nem beszélve a maró, égő, csípő fájdalomról. A végbélrepedéses vérzés mindig friss piros, mennyisége változó: spriccelő vérzéstől, a WC- papírt éppen csak elszínezőig.

 


A végbélrepedés kezelését, csakúgy mint minden más proktológiai megbetegedést, mindig bízzuk proktológus szakorvosra!

Szakorvosok: Dr. Tiba Imre, Dr. Gamal Eldin Mohamed, Dr. Sipos Péter Ph.D, Dr. Brenda Zsolt , Dr. Pellicer Francisco


Online bejelentkezés felnőtteknekÁrak

Vizsgálat Ár
1 Teljes proktológiai szakorvosi végbélvizsgálat – Status-rectális vizsgálat – Anoscopia – Végbélrák megelőző állapotok szűrése – Étkezési tanácsadás 24 990 Ft
2 Rectoscopia 25 000 Ft
3 Kontroll 2 hónapnál nem régebbi betegek varratszedés sebkezelés 16 500 Ft
4 Proktológiai kisműtét-trombotizált aranyér-caruncula eltávolítása 35 000 Ft
5 1 db. vírusszemölcs-condyloma eltávolítása 18 000 Ft
6 2-5 db. vírusszemölcs-condyloma eltávolítás 35 000 Ft
7 5-10 db. vírusszemölcs-condyloma eltávolítása 45 000 Ft
8 10 db felett vírusszemölcs-condyloma eltávolítása ár megbeszélés szerint
9 Tályogmegnyitás helyi érzéstelenítésben+konzultáció 35 000 Ft
10 Egyéb proktológiai kisműtét helyi érzéstelenítésben 25 000 Ft
11 Idegentest eltávolítása 35 000 Ft
12 Receptírás 5 000 Ft
13 Sclerotizáló injekciós kezelés ( mindhárom irány ) 30 000 Ft

Szakorvos

Rendelés időpont


Dr. Tiba Imre
Bizonytalan ideig szünetel!
Dr. Gamal Eldin Mohamed
Hétfő: 15.00 – 18.00
Dr. sipos Péter Ph.D
Szerda: 16.00 – 19.00
Dr. Brenda Zsolt
Csütörtök: 15.00 – 18.00
Dr. Pellicer Francisco
Kedd: 9.00 – 14.00
Péntek: 11.00 – 18.00

Angiológiai vizsgálat fontossága!

Az angiológia, azaz az érbelgyógyászat, az erekkel és az azokkal kapcsolatos patológiás elváltozásokkal foglalkozik. …

Ki mondta, hogy az élet nem lehet hosszabb?

Csak rajtunk múlik, hogy mennyire figyelünk oda testi és szellemi jólétünkre . A 3 D orvosi térdiagnosztikai egészségfelmérés …

Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás, a szem kötőhártyáját érintő gyulladásos folyamatok összefoglaló neve. A kötőhártya …

Árpa és szaruhártya gyulladás

Az olyan betegségek, mint a kötőhártya-gyulladás, az árpa és a szemhéj gyulladása jóval gyakoribbak, mint gondolnánk, …

Az aranyérbetegség tünetei

Az aranyér a végbélnyílás nyálkahártyája alatt elhelyezkedő vénás fonatból alakul ki. Az aranyeres csomók a …

SARS-CoV-2 IgG antitest vizsgálat!

A COVID-19 megbetegedés megelőzésére használt oltások is különböznek abban, hogy milyen ellenanyag-választ képesek …