Reumatológia

A reumatológia az a klinikai tudományág, ami a mozgásszervek különböző betegségeivel foglalkozik, és azoknak elsősorban a konzervatív gyógyításával.

A reumatológiai betegségek a mozgásszerveknek a fájdalommal és funkciózavarával járó megbetegedései (nem organikus), de figyelembe kell venni a többi szerv és szervrendszer hasonló tüneteket okozó elváltozásait és mindig az egész embert vizsgálva kell tevékenykednünk.

A Benyovszky Orvosi központ reumatológiai szakrendelés célja, hogy a csont és ízületi megbetegedések, porckopások, nagy- és kisízületi fájdalmak és gyulladások, gerincbántalmak, csontritkulásos betegségeket kezelje.

Szakorvosunk: Dr. László Márta, reumatológus, balneoterápia szakorvos

Milyen panaszokkal kereshetik fel a reumatológiai szakrendelést?

  • gerincpanaszok (nyak-, hát-, derékfájdalom, gerincferdülés, lumbágó, porckorongsérv)
  • végtagfájdalmak („befagyott váll”, teniszkönyök, golfkönyök, ínhüvelygyulladás, kalapácsujj, bütyök fájdalom és gyulladás, Achilles-ín gyulladás, sarokfájdalmak, sarkantyú),
  • ízületi porckopás (arthrosis)
  • ízületi gyulladások (köszvény, sokízületi gyulladás vagy PCP ill.”reuma”, pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás „ kolbászujj”)
  • csontritkulás (osteroporosis) okozta panaszok

Szükség esetén betegeink panaszainak tisztázására rendelőnkben lehetőség van UH vizsgálatok elvégzésére is.

Bejelentkezés

Hogyan készüljön a páciens a vizsgálatra?

A vizsgálathoz szükségesek a korábbi leletek, vizsgálati eredmények, ezért ezeket feltétlenül hozza magával! (nem csak a reumásat)

Holisztikus reumatológiai szakorvosi vizsgálat

Az orvosi vizsgálat célja, hogy a mozgásszervi panasz hátterében kiderítse nem csak a fizikális okot, hanem felmérje a stressz, az életmód, a személy egyéni test- és lelki alkatából adódó komponenseket és ezek teljes ismeretében tegyen megfelelő terápiás javaslatokat a panaszok megszüntetésére.

A klasszikus elemek itt sem kerülhetők el. Továbbá itt fontossá válik: milyen személyiségű, milyen a lelki alkata, milyen meghatározó események voltak az életében az utolsó félévben vagy a panaszok kialakulását megelőzően, mennyi életében a stressz, hogyan küzd meg vele. Hogyan lehetnek ezek a dolgok a panaszaival összefüggésben.

reumatologia

Jön a vizsgálat fehérneműre vetkőzve (mert csak így látható az egész test terhelése): álló helyzetben a testtartást, statikai terhelést, a gerinc és felső végtag mozgásait vizsgálom, megnézem a járást. Fekvő helyzetben az alsó végtag mozgásait, reflexeket, izomerőt, érzészavart vizsgálom. A vizsgálat alkalmával kifejezetten fókuszálunk a fájdalmas területre és a mozgásláncban vele együttműködő területekre, hogy a probléma oka pontosan kideríthető és felmérhető legyen.

A vizsgálat és leletek alapján átbeszéljük, mi lehet a problémája és arra a megoldás. Ha a pontosabb diagnózis érdekében szükséges további vizsgálatok elvégzése a fizikális okok felderítésében, akkor megbeszéljük, melyik vizsgálatra miért van szüksége és miben segít minket a vizsgálat eredménye. Ha a panaszok hátterében komponensként jelen van a stressz és annak következményei, milyen lehetőségei vannak annak csökkentésére, rövid- és hosszú távú kezelésére. Ha szükséges receptet írok fel vagy erős fájdalmak esetén már a rendelőben alkalmazunk az állapotnak megfelelő terápiát, ami fájdalom csökkenést eredményez és igyekszünk a hosszú távú megoldások kialakításának is a felépítésére.” hangsúlyozza Dr. László Márta

A reumatológiai szakorvosi vizsgálaton belül lehetőség van:

Végül a vizitről kap egy összefoglaló leletet.

 

Kedves Olvasó! Cikkeinket szakemberek, orvosok, gyógyítók és újságírók készítik, azok tájékoztató, ismeretterjesztő jellegűek. A szerzők törekednek a tárgyszerű, hiteles megfogalmazásokra, a terjedelmi korlátok azonban behatárolják az információk mennyiségét, és ezért nem tudnak kimerítő választ adni sok olyan kérdésre, amelyek esetleg felvetődhetnek az olvasóban. Főképpen nem pótolhatják a szakemberekkel való közvetlen kommunikációt, amelyre ezúton is felhívjuk a figyelmet. Ha szükséges, keresse a személyes találkozást, kezdeményezzen közvetlen beszélgetést az orvossal, a szakemberrel: egészségügyi panaszát, kérdéseit mindig beszélje meg velük.

Bejelentkezés

Szakorvos

Rendelés időpont

Árak

Vizsgálat Ár
1 Reumatológiai vizsgálat – konzultáció 20 000 Ft
2 Reumatológiai kontroll 15 000Ft
3 Injekció beadás 5 000 Ft

Az alváson nem érdemes spórolni

Az alvásgörbe mikrostruktúrája segítségével úgy lehet azonosítani egy embert, mint az ujjlenyomata alapján, mindenkinek …

Az alacsony vérnyomás veszélyei

Az elterjedt vélekedés szerint minél alacsonyabb valakinek a vérnyomása, annál jobb. Ez azonban csak részben igaz. …

Laborvizsgálat – Kinek?Miért?Hogyan?

A beteg számára a “legegyszerűbb” vizsgálatok közé tartoznak a laboratóriumi vizsgálatok, elsősorban …

Alvást segítő okos alkalmazások – E-egészség a mindennapokban

Nagy elmaradásai vannak a hazai egészségügynek a new média eszközök gyógyításban való felhasználása területein. …

Nemi herpesz – Megelőzés vagy kezelés?

A nemi betegségek tekintetében az ember megtesz minden tőle telhetőt, hogy védekezzen ellenük. Azonban azt is érdemes …

Veszélyes szúnyogok Magyarországon

Az utóbbi időben három invazív csípőszúnyog faj jelent meg: a zebraszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai …