„Miközben sorra járunk különféle kötelező szűrésekre, vizsgálatokra, aközben hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, mennyire fajsúlyos szerepe van az étkezésnek abban, hogy egészségesek legyünk.”

Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke 

A dietetika görög-latin eredetű kifejezés, jelentése “étrendtan“. Tulajdonképpen maga az alkalmazott táplálkozástudomány, mellyel Hippokratész foglalkozott először. A dietetikai tanácsadás egyrészt az egészséges emberek számára az egészség megőrzését szolgálja, másrészt valamely betegség, vagy kóros állapot miatt szükséges egyénre szabott táplálkozási és életmód tanácsadást jelent.

A dietetikus olyan szakember, aki az egészséges és a beteg emberek számára nyújt segítséget a megfelelő táplálkozás kiválasztásában. Fontos feladata a tanácsadás és a prevenció vagyis az egyénre szabott korszerű kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése. “A táplálkozástudományt az egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza. Felméri, tervezi és végrehajtja az élelmiszer és táplálkozás humánegészségre gyakorolt hatását javító programokat.

A dietetikus rendszeresen képzi magát, hogy mindig naprakész tudással rendelkezzen.

Dietetikus szakemberünk: Dudás Ágnes 

A dietetikus főbb feladatai

  • Prevenció
    • Primer prevenció: ez az egészségesek körében végzett tanácsadásfelvilágosítás, melynek célja elsősorban a táplálkozással összefüggő betegségek megelőzése. pl. rossz táplálkozási szokások felderítése és kiiktatása, egészségtudatos életmód kialakítása, alapvető táplálkozási ismeretek elsajátíttatása stb.
    • Szekunder prevenció, mely két részre bontható
      • az egyik esetben, amikor a betegségek a korai, még panaszt nem okozó szakban kerülnek felismerésre. Általában szűrővizsgálatok során derül fény ezekre. (pl. magas vérnyomás, emelkedett vércukor érték, magas koleszterinszint, magas húgysavszint stb. Enyhébb esetekben elég lehet a dietoterápia és életmódkezelés.
      • a másik eset, amikor a betegség már megnyilvánul enyhébb vagy súlyosabb tünetekkel. Itt a cél az, hogy a beteg hosszú távon meg tudja tartani a diétáját és az új táplálkozási forma beépüljön a mindennapjaiba. A páciens gyógyulása illetve állapotromlásának a megakadályozása a cél. Itt már a dietoterápia és életmódkezelés önmagában nem elég, de nagyon fontos részét képezik az orvosi kezelésnek, mintegy kiegészítik azt.
  • Tanácsadás (egyéni és csoportos)
    • a diétában alkalmazható nyersanyagok, élelmiszerek, ételkészítési eljárások ismertetés
    • a kerülendő ételek, élelmiszerek, nyersanyagok, nem alkalmazható ételkészítési eljárások bemutatása,
    • szükség esetén az étrendek energia-, tápanyagtartalmára vonatkozó számítási módszerek megtanítása,
  • Étrendtervezés (egyénre szabott)
  • Étrendi napló elemzés (a napló innen letölthető)
  • Edukáció

Néhány szó a dietoterápia fontosságáról

A dietoterápia mindig egyénre szabott terápia. Figyelembe veszi az egyéni tűrőképességet, egyéni ízlést, tápláltsági állapotot, laboratóriumi leletek eredményeit, alap és társbetegségeket (pl: cukorbeteg és mellette még epebeteg is a páciens), étkezési szokásokat, élelmiszer beszerzési lehetőségeket stb.
Ezért is kell egy diéta megtervezése előtt részletesen kikérdezni a pácienst az úgynevezett táplálkozási anamnézis felvétele során.

A legfontosabb szabály, amit sokan figyelmen kívül hagynak! Nem biztos, hogy azonos megbetegedésben szenvedőnek azonos diétát kell tartani, mivel lehet, hogy az egyiknél mellékhatások nélkül jár, azonban a másiknál a panaszok kiújulását okozza. Rendkívül veszélyes lehet a különböző bulvárlapokban, bulvároldalakon megjelenő sémás diéták alkalmazása. Még ha az csak egy egyszerű fogyókúrás étrend is.

Bejelentkezés

Szakember


[TABS_R id=22254]

Gyermek ultrahang

Az ultrahang az egyik legnagyobb jelentőségű képalkotó eljárás amit a gyermekgyógyászatban is használunk. Segítségével …

Ajándékozzon gyógyulást szeretteinek!

Közeleg a karácsony és nincs ötlete, mi legyen az ajándék? Az egészség a legfőbb kincsünk. Gondoskodjon Ön is …

Aranyértől a végbélrákig

Végbéltáji panaszokat banális és halált okozó betegségek egyaránt okozhatnak. A panaszok hátterében aranyeresség, …

Ha nem volt, akkor majd lesz – avagy a hólyaghurut sötét oldala!

Ismét itt az ősz! A hirtelen lehűlés sem érezteti velünk kellő súllyal, hogy ideje odafigyelni öltözetünkre. Erre …

Amikor számít a méret

A prosztata méretének megváltozásából eredő panaszokkal a kór előrehaladtával egyre több férfi küzd. Sajnos …

Alsó végtagi artériás doppler vizsgálat

Közérthetőbb nyelven érszűkület vizsgálat. A terhelésre jelentkező lábfájdalom,mint  tünet a jellemző erre …