HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető vizsgálat, melynek előnye, hogy a méhüreg állapota és a petevezeték átjárhatósága röntgensugártól mentesen, minimális fájdalommal és kockázattal, rövid idő alatt, hatékonyan megítélhető. Rutin nőgyógyászati szűrés során alkalmazott hüvelyi ultrahang vizsgálat a méh, a petefészkek és a petevezetők kóros állapotainak felismerésére alkalmas, azonban a petevezeték átjárhatóságáról nem nyújt információt. Korábban erre a célra a jóval fájdalmasabb röntgen-sugárzással végzett HSG (hystarosalpingographia) és a hastükrözés (laparoscopia) során végzett chromohydrotubatió állt rendelkezésre

A petevezeték átjárhatóságának vizsgálata akkor indokolt, ha rendszeres, fogamzásgátlástól mentes, gyermeket óhajtó házasélet mellett spontán terhesség egy év alatt nem következett be és meddőségi kezelés lehet szükséges. Ezen felül az ultrahang vizsgálat során észlelt, a méh üregét deformáló rendellenesség (polyp, myoma, méhsövény, méhüregi összenövés) pontosabb megítéléséhez célszerű elvégezni.

Az eljárás menete a következő

  • Előkészítés: A vizsgálat előtt orvosa tájékoztatja Önt a szükséges előkészületekről. Ezek közé tartozhat például a vizeletürítés és az esetleges fájdalomcsillapítók bevétele. Az eljárást általában a menstruációs ciklus 7-10. napján végzik el, amikor a vérzés már megszűnt, de az ovuláció még nem történt meg.
  • Pozícionálás: A vizsgálatot végző orvos vagy technikus arra kéri Önt, hogy helyezkedjen el a nőgyógyászati vizsgálóasztalon, hasonlóan, mint egy nőgyógyászati vizsgálat esetén.
  • Katéter behelyezése: Az orvos steril katétert helyez a méhnyakon keresztül a méh üregébe. Ezt követően a katéteren keresztül lassan bevezetik a kontrasztanyagot.
  • Ultrahangos megfigyelés: Az ultrahangos készülékkel figyelik, hogy a kontrasztanyag hogyan halad át a méh üregén és a petevezetékeken. Az eljárás során képeket készítenek, amelyek segítségével megállapítható, hogy van-e elzáródás a petevezetékekben.
  • Eredmények értékelése: Az eljárás végeztével az orvos értékeli a kapott képeket és megbeszéli Önnel az eredményeket. Amennyiben elzáródást találnak, további vizsgálatokra vagy kezelésekre lehet szükség.

Fontos kiemelni, hogy a Hycosy vizsgálat során nem használnak röntgensugarakat, így az eljárás kíméletesebb a hagyományos röntgen alapú HSG (hysterosalpingography) vizsgálathoz képest. Az ultrahang technológia segítségével részletes és pontos képet kaphatunk a petevezetékek állapotáról, ami kulcsfontosságú az esetleges meddőségi problémák diagnosztizálásában és kezelésében. A Hycosy vizsgálat során esetleg enyhe diszkomfortérzés vagy fájdalom tapasztalható, különösen a kontrasztanyag bevezetésekor. Az eljárás általában rövid ideig tart és minimálisan invazív.

Összességében a petevezeték átjárhatósági vizsgálat (Hycosy) egy hatékony és biztonságos módszer a petevezetékek állapotának felmérésére, amely jelentősen hozzájárulhat a sikeres terhesség eléréséhez.


Online bejelentkezés felnőtteknekComments for this post are closed.

A scleroterápia folyamata

A vénás betegségek érsebészeti kezelése számos módszert foglal magában, amelyek célja a vénás keringési problémák …

A cellulit masszázs négy előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …