Gasztroenterológia

A gasztroenterológus munkáját a legtöbbek csak a vastagbél- és a gyomortükrözéssel azonosítják, pedig ez a szakterület jóval átfogóbb és a diagnosztikai eszközei is gazdagabbak. A gasztroenterológia a belgyógyászatból önállósodott orvosi szakterület,ami az emésztőrendszerrel, illetve annak betegségeivel foglalkozik. Ide tartozik a nyelőcső, a gyomor, vékony és vastagbél illetve a máj, a hasnyálmirigy, az epe és az epevezeték minden betegsége.

Mikor érdemes gasztroenterológushoz fordulni?

Bármilyen esetben, amikor az emésztésünk, székelésünk megváltozik, hasi fájdalmat tapasztalunk, rossz a közérzetünk, ami összefüggésben áll az étkezéssel. A konkrét panaszok közül a leggyakoribbak a gyomorégés, a reflux, a rossz lehelet, a gyomorideg, illetve a puffadás, a hasmenés, a székrekedés, az aranyér. Ezek a tünetek kamaszkortól egészen idős korig mindkét nemnél előfordulhatnak, főleg tavasszal és ősszel, és gyakran civilizációs panaszként könyvelik el.

Persze az emésztőrendszer igen érzékenyen reagál a lelki történésekre is, így sokszor pszihoszomatikus betegségek emésztési, illetve hasi panaszokkal járhatnak. A gasztroenterológus diagnózisához szükség van egy igen részletes anamnézisre, azaz a szakember kikérdez, megtudakolja, hogy adott panasz, azok mikor kezdődtek, mihez köthetők. A gasztroenterológus eszköztárát a diagnózis során a következő eszközök gazdagítják: vér-, vizelet- és székletvizsgálat, kilégzési tesztek, emésztettségi vizsgálatok, képalkotó eljárások (röntgen, ultrahang, CT, MR), funcionális vizsgálatok (manometria, pH mérés), endoszkópos eljárások (gyomor- és vastagbéltükrözés). Ez utóbbiak lehetőséget adnak a további vizsgálatokra.

Leggyakrabban előforduló emésztőrendszeri megbetegedések:

  • gyomorégés (reflux betegség), társuló nyelőcsőgyulladás, oesophagitis, gyomorfekély (ulcus, peptikus fekély, duodenalis ulcus), gyomorfekély miatt kialakulhat vérszegénység, de nagyobb fokú gyomorvérzés is
  • gyomorhurut (gastritis)
  • hasnyálmirigy gyulladás (pancreatitis)
  • diverticulitis
  • epekövesség (cholelithiasis),
  • epeútgyulladás (cholangitis),
  • irritábilis bél szindróma (IBS),
  • gyulladásos bélbetegségek (Crohn betegség, colitis ulcerosa),
  • fehérjevesztő enteropathia
  • lisztérzékenység (coeliakia),
  • tejcukor érzékenység (laktózintolerancia)

 



Amennyiben úgy érzi, hogy szüksége van gasztroenterológusra – a Benyovszky Orvosi Központban – Dr. Székely György gasztroenterológus főorvos, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság vezetőségi tagja látja el ezt a szakterülelet.

Online bejelentkezés felnőtteknek




Has és kismedence ultrahangvizsgálat

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat nagyon sokféle információt nyújthat az érintett szervekről. Az orvos megfigyelheti …

Kivételes év végi nőgyógyászati szűrőcsomag

Az év végi nőgyógyászati szűrőcsomag kiemelt fontosságú a nők egészségének megőrzése szempontjából, mivel …

Aranyér gyűrűzés 90 százalékos hatékonysággal

Az aranyeres panaszok magyarországon is rengeteg embert érintenek, szinte népbetegségről beszélünk...

Egészségmegőrzés és korai betegség felismerés ultrahang segítségével

Az ultrahangvizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes...

Kardiovaszkuláris betegségek korai felismerése

A szűrés amely segít az időben történő beavatkozásban, a megfelelő kezelések elindításában és az életmódváltások …

Gyermek és felnőtt ortopédiai szűrés

A gyermek és felnőtt ortopédia szűrés alapvető fontosságú a mozgásszervi problémák megelőzésében és az egészséges …