Homeopátiás gyógyszerek használata

Homeoatias_gyogyszerek_hasznalata
A golyócskákat édes ízük miatt a gyermekek is szívesen elszopogatják.

A homeopátiás gyógyszerek a többszörös hígítás után a kiindulási hatóanyag rendkívül parányi mennyiségét tartalmazzák, így csak tiszta nyálkahártyáról szívódnak fel megfelelően. A golyócskák bevétele előtt és után ezért fél óráig nem ajánlott enni, inni, dohányozni, cukorkát szopogatni, rágógumizni, vagy fogat mosni, mert ez a gyógyszer hatását csökkenti.

A golyócskákat édes ízük miatt a gyermekek is szívesen elszopogatják. Ha ez bármilyen ok miatt nehezen kivitelezhető, mint például a csecsemőknél, akkor egy kevés bébivízben feloldva is beadhatók.

A homeopátiában nehezen határozható meg egységes adagolási elv, mivel a természetgyógyászat e komplex ágának egyik alapelve éppen az egyénre szabott terápia, de általános tapasztalatként mégis leírható néhány szabály:

  • Az alacsony hígítások (CH5-7) elsősorban helyi, a közepesek (CH7-9) általános tünetek kezelésére szolgálnak. A magas hígításokat (CH15-30) idegrendszeri megbetegedések, vagy az úgynevezett alkati kezelés esetében használjuk.
  • Akut esetben a beteg panaszainak megfelelő tüneti szereket gyakran, naponta két-három alkalommal ajánlott szedni. Az egyszeri adag ilyenkor 5 golyócska függetlenül a testsúlytól, vagy az életkortól, hiszen a homeopátiás szerek nem a kémia törvényszerűségei szerint hatnak, hanem egy olyan információt juttatnak a szervezetbe, aminek hatására annak működése visszaáll az egyensúlyi helyzetbe.
  • Ha az akut tünetek, vagy panaszok megszűnnek, akkor a golyócskák szedése már nem szükséges, azokat abba lehet hagyni.
  • Krónikus betegségeknél ritkább az adagolás, hetente, vagy havonta egy dózis, vagyis egyszerre 10 golyócska.
  • A homeopátiás szerek együtt szedhetők bármilyen gyógyszerrel, vagy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítménnyel, mert nem befolyásolják azok felszívódását, hatását, vagy lebomlását a szervezetben.
  • A monokomponensű, vagy egyetlen összetevőből álló szerek elnevezése megegyezik a kiindulási alapanyag nevével, ami lehet növényi, ásványi, vagy állati eredetű, illetve készülhet egészséges, vagy beteg szövetekből.
  • Az egyetlen hatóanyagot tartalmazó golyócskákon kívül léteznek komplex, összetett készítmények is tabletta, szirup, vagy csepp formájában. Ezeket tapasztalat alapján jól bevált összetétel szerint, többféle alacsony hígítású homeopátiás szerből állítják össze. A komplexeknél a pontos adagolási javaslat megtalálható a dobozhoz mellékelt tájékoztatóban. A homeopátiás szirupok, vagy tabletták szedése esetében is fontos szabály, hogy azokat az étkezéstől elkülönítetten ajánlott bevenni.

 

Bejelentkezés

 

Kedves Olvasó! Cikkeinket szakemberek, orvosok, gyógyítók és újságírók készítik, azok tájékoztató, ismeretterjesztő jellegűek. A szerzők törekednek a tárgyszerű, hiteles megfogalmazásokra, a terjedelmi korlátok azonban behatárolják az információk mennyiségét, és ezért nem tudnak kimerítő választ adni sok olyan kérdésre, amelyek esetleg felvetődhetnek az olvasóban. Főképpen nem pótolhatják a szakemberekkel való közvetlen kommunikációt, amelyre ezúton is felhívjuk a figyelmet. Ha szükséges, keresse a személyes találkozást, kezdeményezzen közvetlen beszélgetést az orvossal, a szakemberrel: egészségügyi panaszát, kérdéseit mindig beszélje meg velük.

Write a Comment

Miért forduljunk endokrinológushoz?

Az endokrinológia a belső elválasztású mirigyek leginkább a pajzsmirigy mellékpajzsmirigyek mellékvese és a hasnyálmirigy …

Akiknek fontos a jó alvás

A Magyar Alvás Szövetség újévi levele azokhoz, akiknek fontos a jó alvás, és ezért tudnak, szeretnének és képesek …

Az alvás és a pandémia

Számos megfigyelés és tapasztalat, amely ma már a kutatók rendelkezésére áll világszerte, arra enged következtetni, …

Terhesgondozás fontossága

A teljes körű terhesgondozás (a terhesség észlelésétől kezdve a szülésig). A terhesgondozás magában foglalja …

Szundi napközben – karantén helyzetben

A karantén miatt otthon töltött időben sokak számára teljesen megváltozott a korábban megszokott napi életritmusuk, …

Korántsem minden, amit a refluxról tudni érdemes

Napjainkban az egyik leggyakoribb nyelőcsövet érintő kórkép, amely a magyar lakosság ~30 százalékát érinti a reflux …