Lézeres orrpolip, orrsövény műtét (FESS műtét)

Lézeres orrpolip, orrsövény műtét (FESS műtét)

A lézeres FESS (Funkcionális Endoszkópos Szinuszsebészeti) műtét egy speciális technika, amelyet az orrpolipok eltávolítására, illetve az orrsövényferdülés (deviáció) kezelésére alkalmaznak. Az eljárást általában helyi érzéstelenítésben végzik, amely lehetővé teszi, hogy a beteg ébren legyen a műtét során.

Orrsövényferdülés, krónikus orrmelléküreg-gyulladás vagy egyéb okok miatt kialakuló polipok kezelésére alkalmazzák. A műtét célja a polipok eltávolítása és az orrnyálkahártya helyreállítása, hogy javuljon az orrlégzés és csökkentsék a gyulladást. Az orrpolipok gyakran összefüggésben vannak allergiás reakciókkal vagy krónikus orrmelléküreg-gyulladással, ezért a kezelést általában a kiváltó okok kezelésével kombinálják.

A műtét során az orvos egy endoszkópot (vékony, hajlékony cső) és egy lézeres eszközt használ. Az endoszkópot az orrüregbe helyezi, hogy részletesen megvizsgálja a polipokat és az orrmelléküregeket. A lézeres eszközt a polipok eltávolítására használják. A lézer használata előnyös, mert pontos és precíz metszéseket tesz lehetővé, minimalizálva ezzel a környező szövetek károsodásának kockázatát. A lézerrel történő műtét gyakran csökkenti a vérzést is, ami lehetővé teszi a tamponálás nélküli beavatkozást.

A helyi érzéstelenítés használata azt jelenti, hogy az orr és a környező területek érzéstelenítésére alkalmaznak helyi érzéstelenítő szert. Ez lehetővé teszi, hogy a beteg ébren maradjon, de ne érezze a fájdalmat vagy kellemetlenséget a műtét során. Az orvos folyamatosan kommunikál a beteggel, hogy biztosítsa a kényelmet és megfelelő ellátást.

A tamponálás nélküli műtét előnyei közé tartozik a gyorsabb gyógyulás és a kényelmesebb posztoperatív időszak. A tamponálás elkerülése lehetővé teszi a betegnek, hogy hamarabb visszatérjen a normális légzéshez, és csökkenti a kellemetlenségeket és a fájdalmat a beavatkozás után.


Online bejelentkezés

A műtét után általában pár napig vizes orrfolyás, enyhe vérzés és duzzanat tapasztalható. Ez normális reakció a beavatkozásra, és általában néhány nap alatt enyhül. A sebész gyakran javasol fájdalomcsillapítót vagy orröblítő oldatot, hogy segítse a gyógyulást.

Minden beteg egyedi, és az orvos döntése alapján határozzák meg a megfelelő műtéti technikát és érzéstelenítést. A lézeres FESS műtét helyi érzéstelenítésben és tamponálás nélkül bizonyos esetekben alkalmazható lehet, de minden esetben konzultálni kell az orvossal, aki részletesen tájékoztatja a beteget a megfelelő eljárásról és a várható eredményekről.

Fontos, hogy mielőbb konzultáljon orvosával, ha orrpolipra gyanakszik, mert a korai diagnózis és kezelés kulcsfontosságú lehet a komplikációk elkerülése érdekében!Comments for this post are closed.

Horkolásvizsgálat

A horkolást gyakran kísérik légzéskihagyások melyek veszélyeit legtöbben nem ismerik. Az alvás közben fellépő …

Inzulinrezisztencia

Amikor a sejtek csökkent érzékenységet mutatnak az inzulin iránt, így a szervezet nehezen tudja hatékonyan felhasználni …

Fül-orr-gégészeti panaszok hatékony megoldása

Komplex fül-orr-gégészeti vizsgálatok és hatékony megoldások a legmodernebb lézersebészeti...

Ádám és Éva urológiai szűrőcsomag az egészséges életmód fenntartásához

A prosztatarák gyakran lappangó formában kezdődik, és tünetek nélkül fejlődik ki. Az éves urológiai szűrés során …

Teljes proktológia kivizsgálás végbélrák és rákmegelőző állapot szűrésével!

Képzeljen el egy hűtőszekrény ajtót , az alján található gumicsík hasonló mint a belső aranyér, mindkettő a …

Ön komolyan veszi a magas vérnyomást?

A magas vérnyomás az emberek számára egyáltalán nem ismeretlen fogalom, ennek ellenére mégsem fordítanak rá kellő …