Ortopédia

Az ortopédia a tartó- és mozgató szervrendszer veleszületett és szerzett rendellenességeivel és azok kezelésével foglalkozó orvosi szakterület. A mozgásszervi betegségek körébe tartoznak a végtagi csontok, ízületek és inak betegségei,csecsemőszűrések és az izombetegségek egy része, valamint az ezekhez tartozó idegek, illetve a gerincoszlop csigolyáinak és a környező lágyrészek elváltozásai.

Orvosi központunkban az alábbi betegségek szakorvosi ellátására van lehetőség:

 • Derékfájdalom, Lumbágó, isiász
 • Gyermekek lábproblémáinak kutatása
 • Csecsemő szűrővizsgálat
 • Gyermekortopédiai szűrővizsgálat
 • Gerincfájdalom
 • Térdfájdalom (porckopás, térdkalács-ficam, csontelhalás)
 • Csípőkopás (coxarthrosis)
 • Vállfájdalom (rotatorköpeny-sérülés)
 • Teniszkönyök, golfkönyök
 • Preventív vizsgálatok
 • Pattanóujj
 • Csontritkulás (osteoropozis), csonttörés megelőzése
 • Lúdtalp (pes planum)
 • Kalapácsujj (digitus malleus)
 • Balesetekből fennmaradó mozgásszervi panaszok

Mikor érdemes ortopéd szakorvoshoz fordulni és mikor reumatológushoz?

Köztudott tény, hogy mindkét szakterület mozgásszervi megbetegedések gyógyításával foglalkozik, az izmok, ínak, ízületek és csontok fájdalmait és merevségét gyógyítja. A lényegi különbség a panaszt kiváltó okokban rejlik. 0-99 éves korig fogadja a doktor úr a pácienseit.

Reumatológus szakorvos felkeresése abban az esetben indokolt,

Amennyiben a panaszok szimmetrikusan jelentkeznek, és éjszaka erősödnek, vagy csak akkor vannak panaszok. Ezesetben szisztémás, azaz gyulladásos reumás rendszerbetegség állhat a háttérben. A fájdalom merevséget okozhat az izmokban, az inakban, a gerincen, az ízületekben. A tünetek tarthatnak akár pár napig is, vagy évekig, kis kellemetlenséget vagy súlyos rokkantságot okozva. A fájdalom és merevség megszüntetéséhez a kiváltó reumás megbetegedés kezelése szükséges.

Az ortopéd szakorvos a veleszületett, és szerzett, azaz főként kopásos, a korral járó (degeneratív) mozgásszervi betegségeket gyógyítja, melyek lehetnek akár gyulladásos eredetűek, illetve daganatos elváltozások is. A mozgásszervi betegségek körébe tartoznak a végtagi csontok, ízületek és inak betegsége, az izombetegségek egy része, valamint a gerincoszlop csigolyáinak és a környező lágyrészeknek az elváltozása is: például a különböző torzulásoktól, deformitásoktól, bénulásoktól szenvedő emberek problémái.

Csecsemő csípőszűrés fontossága

Csecsemőkorban szűrik a csípőficamot, dongalábat, ferde nyakat, melyek konzervatív kezeléssel 90-95 százalékban nyom nélkül gyógyíthatók. Ez az egyetlen szűrővizsgálat, ami szervezetten és jól működik. Óvodáskorra, mikor már teljesen kialakul a járás képessége, a láb deformitásait szűrik, korai felismeréssel és megfelelő kezeléssel ezek csökkenthetők a meglévő problémák. Ilyenkor általában jellemző a kifelé vagy befelé dőlő boka, ezt speciális talpú cipővel, illetve gyógytornával javítják A kiszűrt gyerekeket fontos lenne nyomon követni, mert idővel rosszabbodhat állapotuk. A másik területe a szűrésnek a munkahelyi, ahol a munkavégzéssel összefüggésben kialakuló problémákat szűrik.

Az első csípőszűrést az újszülött gyógyász azonnal elvégzi. Azonban ezen kívül szükséges a vizsgálat megismétlése és kiegészítése 6-10 hetes korban, illetve még egyszer 3-4 hónapos korban. Kiegészítés alatt az ultrahangos csípővizsgálatot kell érteni.  Amely sokkal nagyobb bizonyossággal segít kiszűrni a panaszokat még nem okozó esetleges deformitásokat, rendellenességeket.

A csípőficam (dysplasia) viszonylag ritkán fordul elő, hazánkban az újszülöttek 0,2-0,5%-át érinti (lányok esetében négyszer-hatszor gyakoribb). Azonban, ha nem kezelik megfelelően, súlyos következményei lehetnek. A csípőízületek fejlettségének szűrése, az időben felismert és korrigált eltérések akár egész életen át tartó problémákat is megelőzhetnek, különösen azoknak a gyermekeknek az esetében, akiknek családjában előfordult már csípőficam. A csecsemő csípőszűréssel időben észrevehető a probléma és nyom nélkül gyógyitható.

A vizsgálat menete: 

Először az ortopédus fizikális vizsgálattal a csípőízületek mozgatásával ellenőrzi az ízület stabilitását, kötöttségét. A vizsgálat célja, hogy minél hamarabb fény derüljön a kezelést igénylő csípőficam vagy rendellenesen lassú fejlődésű csípő jelenlétére. Korai diagnózissal az esetek döntő többségében  szakszerű kezelés mellett  a késői következmények elkerülhetők vagy jelentősen csökkenthetők

A hivatalos ajánlás szerint ezt a vizsgálatot háziorvos is elvégezheti, viszont amennyiben kóros eltérést észlel, tovább küldi a csecsemőt az ortopéd szakorvoshoz. Fontos megemlíteni, hogy vannak olyan esetek, amikor a csecsemőkori csípőszűrés fizikális vizsgálatban jártas személyek (ortopéd szakorvos, háziorvos, gyógytornász) sem tudják biztosan kiszűrni a rendellenességet

Online bejelentkezésA cellulit masszázs 4 előnye

A cellulit, közismert nevén narancsbőr, sokakat érintő esztétikai probléma, amely különösen a nőket érinti. A …

Globális alvásválság

A Magyar Alvás Szövetség elnökét, G. Németh Györgyöt arról kérdeztük, miért alszunk olyan rosszul mostanában, …

Mely esetekben indokolt a petevezeték átjárhatósági vizsgálat?

A petevezeték átjárhatósági vizsgálat (Hycosy) számos esetben indokolt lehet, különösen akkor, ha meddőségi problémák …

HyCoSy – petevezeték átjárhatósági vizsgálat

A HyCoSy (Hystero-Contrast-Sonographia) járóbeteg ellátás keretében, kizárólag magánellátásban elérhető...

Szükség van PSA tesztre?

A PSA szintjének emelkedése a vérben jelezheti a prosztata különböző állapotait, beleértve a prosztatagyulladást, …

A Magyar Alvás Szövetség éves jelentése

Korábban soha nem tapasztalt mértékben rosszabbodik az emberek alvásának a minősége – hangsúlyozta a Magyar Alvás …