Aranyértől a végbélrákig

Aranyértől a végbélrákig

Végbéltáji panaszokat banális és halált okozó betegségek egyaránt okozhatnak. A panaszok hátterében aranyeresség, végbélrepedés, cukorbetegség, bélférgesség, ekcéma stb. épp úgy fennállhat, mint rosszindulatú daganat.

A végbélrepedéstől főként a nők szenvednek. Elsősorban székeléskor jelentkező éles végbélfájdalom jellemzi, majd a fájdalom csökken. Ritkán jár vérzéssel. Kialakulásában az idült székrekedés, ülő foglalkozás, szülés, gyulladásos bélbetegség játszik szerepet. Meleg ülőfürdő, helyileg alkalmazott érzéstelenítő, székletlazítás és enyhe hashajtó gyakran vezet gyógyuláshoz. Máskor kicsiny műtéti beavatkozással lehet a szenvedéseket megszüntetni.

A végbélviszketés is sokak életét keseríti. A panasz hátterében itt is sokféle betegség húzódhat meg. Nem ritka, hogy bizonyos szexuális úton átvihető betegségek okoznak tüneteket a végbélnyílás környékén. A baktérium, gomba vagy vírus okozta megbetegedésekkel (condyloma acuminatum – nemi szervek szemölcse -, herpesz, stb.) családtagjainkat, gyermekeinket is megfertőzhetjük, panaszok esetén a megfelelő szakorvosi (bőr- és nemibeteg-gondozó) vizsgálat és kezelés feltétlenül szükséges. A végbél körüli tályogok a végbél mellett duzzanatot okozva rendszerint lüktető fájdalommal, borzongással, hidegrázással, lázzal járnak. A duzzanat felett a bőr gyulladásosan piros. A mélyebben elhelyezkedő gennygyülem a felszínes vizsgáló előtt rejtve maradhat, nem ritkán csak szakszerű vizsgálattal lehet megállapítani. 

 

Ajánlatunk keretében most lehetősége van problémájának teljes körű kivizsgálására

Kedvezményes ár : 19.900 Ft

Tartalma : 

 • proktológiai vizsgálat
 • anoscopós vizsgálat
 • szükség esetén rectoscópos vizsgálat is

Laboratóriumi széklet vér vizsgálattal együtt : 23.990Ft

A mintavételhez szükséges tartály bármely patikában beszerezhető. A eredmény laborba érkezést követően 24 óra múlva várható, melyet emailben küldünk meg.

A vizsgálatot végző orvos : Dr Tiba Imre

 

Melyek azok a tünetek, amikkel tanácsos orvoshoz fordulni?

 

Alarm (vészjelző) tünetek:

 • 40 év felett minden hosszú ideje fennálló tisztázatlan emésztőszervi panasz
 • visszatérő hasi fájdalmak
 • a székelési ritmus tartós megváltozása (frissen kialakult szorulás, szorulás és hasmenés váltakozása)
 • székelés után megmaradó székelési inger vagy inkomplett kiürülés érzése
 • véres széklet, vér a székletben (gyakran csak aranyérre gondolnak, pedig gyakran a polip vagy a tumor vérzik)
 • vérszegénység
 • frissen kialakult alsó végtagi visszér vagy visszér-trombózis
 • tisztázatlan okú fogyás
 • tisztázatlan eredetű, elhúzódó lázas állapot

Tanácsos a szűrés:

 • ha a családi előzményben végbél- és/vagy vastagbélrák fordult elő,
 • ha a családban méh-, petefészek-, emlő-, prosztatarák vagy vastagbélpolip fordult elő,
 • gyulladásos bélbetegségben (IBS, Chron) szenvedőknél, még panaszmentesség esetén is 7-8 év után,
 • ha egyéni előzményben vastagbél polip eltávolítás vagy végbél-, vastagbél tumor miatti műtét szerepel.

A fentiekben felsorolt állapotok esetén nagyobb esély van a végbél- és/vagy vastagbélrák kialakulására.

A végbélsipoly a végbél körül elhelyezkedő savós vagy gennyes váladékot eredményező járat, mely közlekedhet a végbél üregével vagy vakon végződik, mely lehet veleszületett, de létrejöhet fertőzés, baleset következményeként is. A végbél körül viszkető ekcéma alakul ki. Maga a tályog vagy egyszerűen a fisztulanyílás körüli gyulladásos beszűrődés okozza a panaszokat. A kellemetlen betegség csak műtéttel gyógyítható, de előtte gondosan tisztázni kell a kiváltó okokat.

Vér jelenléte a székletben minden esetben kóros. A vér sokféle formában jelentkezhet a székletben. Lehet a széklet szurokfekete, mely a szájüreg, nyelőcső, gyomor, nyombél területéről származó vérzésre utalhat, vagy málnazselé színű, amely vékonybél eredetű vérzést feltételez. A gyulladásos bélbetegségekre a véres nyák jellemző, a vastagbél, végbél daganatai többnyire húslészerű vérzést produkálnak. Friss, piros vér a székletben végbélrák, végbél polip, vastagbél divertikulum (kis kiöblösödések, amelyek az évek folyamán fennálló kemény széklet eredményeként jöhetnek létre, és melyek időnként begyulladhatnak), aranyérvérzés esetén észlelhető. Természetesen a véres széklet megjelenési formáinak felsorolása a diagnózis felállítására nem alkalmas, (a polipoknak például csak körülbelül 10 százaléka vérzik) csak iránymutató lehet a probléma megközelítésében. De szabály, hogy véres széklet esetén a vérzés forrását mindig tisztázni kell!

A vastagbélrák a rosszindulatú daganatos megbetegedések között, a második leggyakoribb betegséggé vált a tüdőrák után, megelőzve az emlő- és méhnyakrákot. Fontos hangsúlyozni, hogy a daganatos betegségek közül a végbél- és a vastagbélrák a legjobban és a legeredményesebben szűrhető betegség, A betegség 40. év alatt nagyon ritka, 50. év felett ugrásszerűen nő az előfordulása. A szűrést 40 éves kortól érdemes elkezdeni, de azon családokban, ahol az első, illetve másodfokú rokonságban pl. valamelyik családtag már 35. évesen vastagbélrákban szenvedett, 10 évvel korábban, jelen példánál maradva már 25. éves kortól kell szűrést végezni. Vastagbélrák-szűréssel a rák előtti állapotot jelentő vastagbélpolipok felismerhetők és eltávolíthatók.

 

Facebook Hozzászólás
Comments for this post are closed.

Gyermek ultrahang

Az ultrahang az egyik legnagyobb jelentőségű képalkotó eljárás amit a gyermekgyógyászatban is használunk. Segítségével …

Aranyértől a végbélrákig

Végbéltáji panaszokat banális és halált okozó betegségek egyaránt okozhatnak. A panaszok hátterében aranyeresség, …

Ha nem volt, akkor majd lesz – avagy a hólyaghurut sötét oldala!

Ismét itt az ősz! A hirtelen lehűlés sem érezteti velünk kellő súllyal, hogy ideje odafigyelni öltözetünkre. Erre …

Amikor számít a méret

A prosztata méretének megváltozásából eredő panaszokkal a kór előrehaladtával egyre több férfi küzd. Sajnos …

Alsó végtagi artériás doppler vizsgálat

Közérthetőbb nyelven érszűkület vizsgálat. A terhelésre jelentkező lábfájdalom,mint  tünet a jellemző erre …

Jó ütemre dobban?

A szívbetegségek kezelésében igen nagy jelentősége van a korai felismerésnek, hiszen az idejekorán diagnosztizált …