Komplex hasi ultrahang vizsgálat gyermekek számára

Komplex hasi ultrahang vizsgálat gyermekek számára

A hasi ultrahang vizsgálat a modern orvostudomány egyik legnépszerűbb képalkotó módszere. Előkelő helyét részben pontosságának és gyorsaságának, de még inkább fájdalommentes és veszélytelen jellegének köszönheti. Más képalkotó módszerekkel ellentétben ugyanis az ultrahang diagnosztika semmiféle sugárterheléssel nem jár, így a gyerekek számára is teljesen biztonságos, szükség szerint pedig több alkalommal ismételhető.

Mikor van szükség a gyermekeknél hasi ultrahang diagnosztikára?

Normál esetben egy egészséges gyermeknél nincs szükség hasi ultrahang diagnosztikára. A kis betegek egészségi állapota dönt arról, hogy mikor forduljunk ezzel szakorvoshoz. Általában a születésük után 6-8 héttel ez a diagnosztikai módszer már képes átfogó képet adni a belső szervek állapotáról.

A gyermek hasi ultrahang diagnosztika teljesen biztonságosan, sugárterheléstől mentesen képes kimutatni az esetleges fejlődési rendellenességeket, illetve a szülés közben elszenvedett sérüléseket, de a csípő rendellenességek kiszűrése is lehetséges ezzel a módszerrel. A hasi ultrahang konkrétan csak az érintett régióra koncentrál, de ezzel a technológiával gyakorlatilag a gyermek teljes teste átvizsgálható, így a végtagok vagy szükség szerint a koponya is.

A diagnosztika irányát mindig a feltételezett betegségek és elváltozások, illetve az esetleges panaszok határozzák meg, hiszen egy nagyobb gyermek már el tudja mondani, hogy hol fáj, vagy melyik testtájékon érzékel problémát.

Hogyan zajlik a gyermek hasi ultrahang diagnosztika?

A vizsgálat kapcsán fontos kiemelni, hogy minden teljes mértékben gyermekbarát módon történik, az ő igényeikhez és ingerküszöbükhöz igazítva megy végbe a teljes vizsgálat. Maga a gyermek hasi ultrahang is igényel speciális előkészületeket. A vizsgálatot megelőző hat órában mellőzni kell az evést. Továbbá elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel - mivel a hólyag telítődése így garantálható. Csak szénsavmentes víz fogyasztása megengedett.  Ne felejtsük el, hogy a vizsgálatot megelőző egy órában azonban már a folyadékbevitelt is kerülni kell. 

Online bejelentkezésComments for this post are closed.

Tavaszi melanoma szűrés – készítse fel bőrét a nyárra

A melanoma a bőrben található, fekete-barna festékanyagot termelő sejtek rosszindulatú daganata, a bőrrák pedig a …

Komplex kardiológiai kivizsgálás szívultrahang vizsgálattal!

A kardiológiai vizsgálat a szívritmus zavarok, a szívbillentyű betegségek, a szívelégtelenség, a magas  vérnyomás …

Komplex hasi ultrahang vizsgálat gyermekek számára

A hasi ultrahang konkrétan csak az érintett régióra koncentrál, de ezzel a technológiával gyakorlatilag a gyermek …

Az alvás világnapja magyarországon – 2024

A World Sleep Day/Alvás Nemzetközi Világnapja 2024-ben március 15-e, Magyarországon a nemzeti ünnep miatt március …

Benőtt köröm – hogyan tovább?

Fájdalmas állapot, amikor a köröm oldalsó széle a bőrbe nő, gyulladást és fertőzést okozva. A benőtt köröm …

Angiológiai vizsgálat, nem csak preventív célból!

Jelenleg vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek. Sok embert nyugtalanít az a tudat, hogy …