Tavaszi melanoma szűrés – készítse fel bőrét a nyárra

Tavaszi melanoma szűrés – készítse fel bőrét a nyárra

A melanoma a bőrben található, fekete-barna festékanyagot termelő sejtek rosszindulatú daganata, a bőrrák pedig a bőr saját sejtjeinek rosszindulatú daganatait jelenti. Rendkívül rosszindulatú daganatfajta, amely jellemzően korán képez áttétet. Ezért ennél a daganat fajtánál különösen fontos a korai felismerés!

A bőrrák ezzel szemben többnyire viszonylag lassan növekszik, és nem egyformán veszélyes mind: a laphámból kialakuló típusokra például jellemző, hogy idővel nyirokcsomó áttéteket is adhatnak. A hosszú távú életkilátásokat legkevésbé veszélyeztető típus az alapsejtes bőrrák.

Szűrővizsgálatunk egyik fő célja, hogy időben felismerjük a bőrnek azokat az elváltozásait, amelyekből később esetleg melanoma alakulhat ki. Emellett a különféle típusú bőrrákok jelenlétét is megbízhatóan azonosítjuk.

A szűrővizsgálat menete: a szűrés konzultációval kezdődik, amelynek része a kórelőzmény felvétele, a napozási és fényvédelmi szokások, illetve az aktuális panaszok kikérdezése.

A bőrelváltozások szemmel történő, alapos szakorvosi vizsgálatát dermatoszkópos vizsgálattal egészítjük ki. A dermatoszkóp egy bőrre helyezhető, tízszeres nagyítású vizsgálóeszköz. Szakorvosunknak a bőrelváltozások és anyajegyek formája, szabályossága, szélei, a bőrből való előemelkedésük, pigmentszerkezetük és erezett voltuk ad nagyon sok információt. Az anyajegyek helye és jellege is fontos: meg kell állapítani, hogy ki vannak-e téve sérülés- és irritáció veszélynek, illetve – pigment szerkezetük révén – magukban hordozzák-e a rosszindulatú átalakulás lehetőségét.A rosszindulatú elváltozások ezzel a módszerrel már egészen korán és megbízhatóan kiszűrhetők. Ezek – korai stádiumban felfedezve – akár teljes mértékben gyógyíthatók is. A melanomák esetében fontos például, hogy nem a daganat felszíni, hanem a mélységi kiterjedése a lényeges. Ha a tumort egy milliméternél kisebb mélységnél sikerül eltávolítani, akkor elégséges lehet egy egyszerű kimetszés is, ami végleges gyógyuláshoz vezethet.

A szemmel és dermatoszkóppal végzett szűrés egyértelmű választ ad arra, hogy szükség van-e a gyanúsnak ítélt bőrelváltozások eltávolítására. A vizsgálatot a szövettan teszi teljessé, amellyel teljes biztonsággal meghatározható a sejtek rossz-, avagy jóindulatúsága.

A konzultáció és a bőrvizsgálat együtt mindössze 20-30 percet vesz igénybe. A vizsgálatot megelőzően nem szükséges semmiféle előkészület. A vizsgálat után azonnal megkapja a szakorvosi leletet.

 

A szűrővizsgálat tartalma: 

  • anamnézis felvétel
  • dermatoszkópos anyajegyvizsgálat
  • CEA, S100 labor vizsgálat
  • szükség esetén receptírás

Tavaszi melanoma szűrő csomagunkat most kedvezményesen veheti igénybe. Ne késlekedjen, kezdjen el időben gondoskodni bőre egészségéről még a nyár megérkezte előtt.

Online bejelentkezés


Milyen bőrelváltozásokból alakulhat ki melanoma?

Bár az anyajegyek nagyobb mennyiségben tartalmaznak fekete-barna festékanyagot termelő sejteket, a melanoma nemcsak ezekből, hanem a korábban épnek látszó bőrből is kiindulhat. Sőt ez a gyakoribb eset: a melanomáknak körülbelül csak 30%-a alakul ki egy korábban már meglévő anyajegyből. Ebből következően minden olyan bőrelváltozásra oda kell figyelni, amely szokatlan viselkedést mutat!

Ha a bőr otthoni önvizsgálata során rövid időn belül – néhány hét leforgása alatt – jelentős változást tapasztal egy-egy bőrfelszíni képlet vagy anyajegy színében, felszínében vagy formájában, akkor tanácsos minél hamarabb felkeresnie szakrendelésünket! Ezt abban az esetben is érdemes megtennie, ha egy bőrképlet vagy anyajegy megsérült, illetve szubjektív panaszokat okoz.

Hogyan történik egy bőrelváltozás, illetve anyajegy eltávolítása?

Ez minden esetben sebészi megoldást jelent a szakma szabályai szerint, szövettani vizsgálattal kiegészítve. Ha egy anyajegyben szerkezeti, illetve pigmentációs eltérés látható, vagy ha felmerül a rosszindulatú elváltozás lehetősége, akkor mindenképpen szükség van a sebészi úton történő eltávolításra.

A szabálytalanságot mutató anyajegyek eltávolítása történhet megelőző céllal, illetve már gyógyító, terápiás céllal is. A jóindulatú elváltozások ugyancsak eltávolíthatók, amennyiben esztétikailag zavarók, vagy ha irritáció- és sérülésveszélynek kitett helyen vannak. A műtét az Istenhegyi Klinikán is elvégezhető, a szakmaiság és az esztétikai irányelvek maximális figyelembevételével.

Minden esetben fontos a szövettan, ami pontos diagnózist ad, és a további terápia szükségességét is meghatározza. A sebészi beavatkozást követően alapvető fontosságúak a rendszeresen, általában évente-kétévente elvégzett kontrollvizsgálatok.

A kontrollvizsgálatok gyakorisága függ az egyéni és családi kórelőzménytől, a napozási szokásoktól, a bőrtípustól, az anyajegyek számától és az esetleges diszplasztikus elváltozások mennyiségétől. Bármilyen szubjektív panasz, illetve a bőrképletek színében, nagyságában és formájában rövid idő alatt bekövetkező változás azonnali kontrollt tesz szükségessé!


Comments for this post are closed.

Tavaszi melanoma szűrés – készítse fel bőrét a nyárra

A melanoma a bőrben található, fekete-barna festékanyagot termelő sejtek rosszindulatú daganata, a bőrrák pedig a …

Komplex kardiológiai kivizsgálás szívultrahang vizsgálattal!

A kardiológiai vizsgálat a szívritmus zavarok, a szívbillentyű betegségek, a szívelégtelenség, a magas  vérnyomás …

Komplex hasi ultrahang vizsgálat gyermekek számára

A hasi ultrahang konkrétan csak az érintett régióra koncentrál, de ezzel a technológiával gyakorlatilag a gyermek …

Az alvás világnapja magyarországon – 2024

A World Sleep Day/Alvás Nemzetközi Világnapja 2024-ben március 15-e, Magyarországon a nemzeti ünnep miatt március …

Benőtt köröm – hogyan tovább?

Fájdalmas állapot, amikor a köröm oldalsó széle a bőrbe nő, gyulladást és fertőzést okozva. A benőtt köröm …

Angiológiai vizsgálat, nem csak preventív célból!

Jelenleg vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek. Sok embert nyugtalanít az a tudat, hogy …