Ultrahang

Az ultrahangos vizsgálat napjainkban az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer, hiszen fájdalommentes, és azonnal kimutatja a gyanús elváltozásokat, betegségekre utaló tüneteket. Az ultrahang a 70-es évek elején terjedt el az orvosi gyakorlatban. Napjainkban igen gyakran használt vizsgálati módszer, hiszen semmilyen kellemetlenséget, vagy kockázatot nem jelent a páciens számára. A vizsgálat nem jár sugárterheléssel sem, ezért szükség esetén többször is ismételhető. Alapvizsgálat, melyet az orvosok a képalkotó módszerek közül általában elsőként alkalmaznak.

Kiknek ajánlott az ultrahang vizsgálat? Mik a mellékhatások?

Ultrahang vizsgálat bármely korban végezhető. 50 éves kor fölött mindkét nemnél javasolt rendszeres hasi-kismedencei ultrahang, és a nyaki erek ultrahang vizsgálata. Az ultrahangnak biológiailag káros hatása nincs, a kezelés alatt használt gélnek nincsenek mellékhatásai, és semmilyen fájdalommal nem jár.

Hasi-és kismedencei ultrahangvizsgálatra való felkészülés:  a hasi- és kismedencei ultrahang vizsgálat némi előkészítést igényel. A hasi ultrahang vizsgálatra éhgyomorra kell érkezni, ami azt jelenti, hogy a vizsgálat előtt 6 órával szabad étkezni utoljára, csak csapvíz vagy szénsavmentes ásványvíz fogyasztható közben. A hasi- és kismedencei szervek még jobb láthatósága érdekében a hasi ultrahang vizsgálat során telt húgyhólyag szükséges. A vizsgálatot megelőzően legalább fél liter folyadék (csapvíz vagy szénsavmentes ásványvíz) elfogyasztása javasolt. Közvetlenül a vizsgálat előtt a húgyhólyagot nem szabad kiüríteni, az utolsó hólyagürítés 2-3 órával előtte történjen.

Mikor javasolt hasi-és kismedence ultrahang vizsgálata? Azokban az esetekben ajánlott, amikor a hasüregben és kismedencében található szervek állapotáról, működéséről akarunk képet kapni.

A hasi ultrahang vizsgálattal diagnosztizálható. Rendszerint hasi fájdalmak okát keresik vele, de epe- és vesekövek, húgyúti kövek, a különböző szervek megnagyobbodása is kimutatható vele. Daganatos betegségek májáttétei, hasüregi folyadék- vagy gennygyülemek, vérzések mutathatók ki a segítségével. Prevenciós és már kezelés alatt álló szakaszban is indokolt lehet a képalkotó diagnosztika, a kezelés, illetve a változások szervi nyomon-követésére.

A hasi ultrahangvizsgálat 40 év felett rendszeresen javasolt szűrővizsgálatként, még akkor is, ha nincs semmilyen panasz, hiszen előfordulhatnak vesekövek, epekövek, illetve más rosszindulatú elváltozások, melyeket jobb mielőbb kiszűrni!

 
A carotis ultrahang

A carotis a nyak két oldalán található verőér, mely vért szállít a szívből a fej felé. Két ágra oszlik, az egyik ág az agy jelentős részét, a másik ág az arc képleteit látja el vérrel  A vizsgálatra akkor van szükség, amikor felvetődik a carotis artériák szűkülete (pl. magasvérnyomás esetén), ami megnöveli a stroke kialakulásának kockázatát- éppen ezért fontos a mielőbbi diagnózis, hogy meg lehessen tenni a preventív lépéseket. A szűkületet ún. plakkok okozzák, melyek többnyire zsírból, koleszterinből, kalciumból és más anyagokból állnak.  Az ultrahangra mindenképp szükség van TIA-s esemény, illetve stroke után, valamint, megmagyarázhatatlan szédülés, egyensúlyzavar esetén, valamint, ha olyan betegség van jelen, amely növeli a stroke kockázatát.

Az ultrahang a nyakban futó verőerek állapotát vizsgálja. Az agy irányába haladó erek átjárhatóságát tudjuk vizsgálni, fájdalmatlan módon. Vizsgálat során az orvos a nyaki nagy ereket vizsgálja az ultrahang készülék segítségével. A vizsgálat során nem csak a carotis, hanem a vertebralis (az agy hátsó területeit ellátó) artériák, valamint a karokat ellátó fő artériák állapotát is megítéljük.

Az orvos számára látható az áthaladó vér sebessége és iránya is. Az eredmények függvényében kalkulálható egy stroke rizikóaktor is.

Agyi és végtagi keringészavar leggyakrabban azoknál jelentkezik, akik  egészségtelen életmódot folytatnak, dohányoznak, mozgás-szegényen élnek, kezeletlen magas vérnyomás-betegségtől, cukorbetegségtől és magas koleszterinszinttől szenvednek. Az ér ultrahang vizsgálat lehetővé teszi az erek szűkületének felismerését és lehetőséget ad arra, hogy az idejében alkalmazott terápiával a szövetek károsodása megelőzhető legyen.

 

 


Online bejelentkezés felnőtteknekÁrak

Vizsgálat Ár
1 Hasi- és kismedencei ultrahang 19 900 Ft
2 Emlő ultrahang 16 500 Ft
3 Nyaki erek ultrahang 19 900 Ft
4 Pajzsmirigy ultrahang 19 900 Ft
5 Komplex UH (tartalma: hasi pajzsmirigy carotis) 39 900 Ft
Dr. Harmat György árai ↓↓↓
1 Hasi- és kismedencei ultrahang 0-18 éves korig 19 900 Ft
2 Csecsemő komplex ultrahang 25 000 Ft
Dr. Szemerédi Péter árai ↓↓↓
1 Mindkét oldali alsó végtagi erek color duplex UH vizsgálata 29 900 Ft
2 Nyaki erek Carotis Duplex UH  vizsgálata 20 000 Ft
Dr. Németh Attila árai ↓↓↓
1 Tüdő ultrahang 6 terület vizsgálata mindkét oldalon 69 900 Ft
2 Teljes fej nyak sebészeti ultrahang hangszálak gége nyirokcsomók elasztográfia áramlásmérés nyaki erek áttekintő vizsgálata 55 000 Ft
3 Hasi és kismedence áttekintő ultrahang  tartalma: hasi I SMA mérés 9 paraméteres áramlás minden szerv érellátás vizsgálata 64 900 Ft
4 Emlő ultrahang RNSA 10 szektoros vizsgálat 39 900 Ft
5 Here ultrahang here tumor here viszér  megtermékenyítő képesség erekciós zavarok   55 900 Ft
6 Mindkét oldali alsó végtag vénás áramlásának teljes vizsgálata 79 900 Ft
7   Egy oldali alsó végtag vénás áramlásának teljes vizsgálata 59 900 Ft
8 Nyaki ér (carotis duplex scan) ultrahang rizikó számítás CIMT mérés OS  subclavian steal kizárás 9 paraméteres áramlás 39 900 Ft
9 Mellkasfalon keresztüli tájékozodó szívultrahang vizsgálat 34 900 Ft
10 Nagy ízületi ultrahang vizsgálat 65 900 Ft
11 Két nagy ízületi ultrahang vizsgálat 105 900 Ft
12 Nagy ízületi ultrahang vezérelt szúrás az ár a két ampulla porc regeneráló inj és két ampulla gyulladáscsökkentő árát is tartalmazza! 119 900 Ft
13 Kisízületi ultrahang vizsgálat pattanó újj alagut szindroma ganglion 49 900 Ft
14 Kisízületi ultrahang vezérelt szúrásataz ár az 2 ampulla porc regeneráló inj és gyulladáscsökkentő árát is tartalmazza! 59 900 Ft

Szakorvos

Rendelés időpont


Dr. Márton Erika
Kedd: 9:00 – 13:00
Csütörtök: 9:00 – 13:00
Minden páratlan hét Szombat: 9:00 – 13:00
Dr. Hidas Katalin
Hétfő: 9:00 – 15:00
Péntek: 9:00 – 15:00
Dr. Székely György
Kedd: 16:00 – 19:00
Dr. Harmat György
Szerda: 14:00 – 16:00
Dr. Németh Attila
H-P: 9:00 – 19:00
Szombat: 9:00-15:00

Angiológiai vizsgálat fontossága!

Az angiológia, azaz az érbelgyógyászat, az erekkel és az azokkal kapcsolatos patológiás elváltozásokkal foglalkozik. …

Ki mondta, hogy az élet nem lehet hosszabb?

Csak rajtunk múlik, hogy mennyire figyelünk oda testi és szellemi jólétünkre . A 3 D orvosi térdiagnosztikai egészségfelmérés …

Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás, a szem kötőhártyáját érintő gyulladásos folyamatok összefoglaló neve. A kötőhártya …

Árpa és szaruhártya gyulladás

Az olyan betegségek, mint a kötőhártya-gyulladás, az árpa és a szemhéj gyulladása jóval gyakoribbak, mint gondolnánk, …

Az aranyérbetegség tünetei

Az aranyér a végbélnyílás nyálkahártyája alatt elhelyezkedő vénás fonatból alakul ki. Az aranyeres csomók a …

SARS-CoV-2 IgG antitest vizsgálat!

A COVID-19 megbetegedés megelőzésére használt oltások is különböznek abban, hogy milyen ellenanyag-választ képesek …