Carotis Ultrahang a nyaki verőér ultrahangos vizsgálata

Carotis Ultrahang a nyaki verőér ultrahangos vizsgálata

A nyakban futó verőerek állapotát vizsgálja az erek esetleges elzáródását, szűkületét. Az agy működéséhez nélkülözhetetlen az oxigénben és tápanyagokban gazdag artériás vér, amit a (carotis)-rendszeren és a nyakcsigolya (vertebrális) verőereken keresztül kapja meg. A nyaki ütőerek érelmeszesedése komoly következményekhez vezet. Ilyen például az érfalban lerakodott plakkok , melyek érszűkületet okoznak, ezáltal pedig akadályozhatják az agy normális vérellátását.

A nyaki erek Doppler vizsgálata abban több mint a nyaki ultrahang vizsgálat, hogy az erekben áramló vér sebességét és irányát is érzékeli. Ezáltal ez egy nagyon fontos megelőző vizsgálat a veszélyes állapotok (pl. stroke) felismerésére.

Mikor végeznek nyaki ultrahang vizsgálatot?

A nyaki erek szűkülete és a nem megfelelő agyi vérellátás számos egészségi problémát okozhat,többek között a stroke és szívinfarktus. Néhány jellegzetes tünet vagy betegség, amelyek fennállásakor biztosan javasoljunk nyaki ultrahang diagnosztikát is elvégeztetni.

  • Stroke
  • TIA (átmeneti agyi keringési zavar) átesett betegeknél
  • Egyensúlyzavar
  • Tartós szédülés
  • Fülzúgás
  • Látászavar

A nyaki ér ultrahang eredménye segít a kardiológus szakorvosnak vagy a háziorvosnak a megfelelő kezelés kialakításában megelőzéskor és betegségek kezelése esetében is.

A vizsgálat menete

A vizsgálat fekvő helyzetben történik, mely előtt a nyakat szabaddá kell tenni. A radiológus először a megvizsgálja az esetleges plakkok méretét, jellegét és elhelyezkedését. Ezt követően az ultrahang Doppler funkciójának segítségével meghatározott helyeken megméri a véráramlás irányát és sebességét, ennek alapján pedig megállapítható a szűkület mértéke. A vizsgálat gyors, fájdalommentes és biztonságos, nincs káros hatása, korlátlan számban ismételhető. A vizsgálat végén kézhez kapja az elkészült leletét fotóval együtt.

 


Online bejelentkezésComments for this post are closed.