Hasi és kismedence ultrahangvizsgálat – két hét és annyi

Hasi és kismedence ultrahangvizsgálat – két hét és annyi

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat egy nem invazív képalkotó eljárás, amelyet általában a hasi terület és a kismedencei szervek, például a máj, epehólyag, vese, lép, hasnyálmirigy, húgyhólyag és nemi szervek vizsgálatára használnak. Az eljárás során egy ultrahang gépet használnak, amely hanghullámokat használ a test belső részeinek képalkotására.

A hasi és kismedence ultrahang vizsgálat nagyon sokféle információt nyújthat az érintett szervekről. Az orvos megfigyelheti a szervek méretét, szerkezetét, esetleges elváltozásokat, például cisztákat, daganatokat vagy köveket. Az eljárás segíthet a diagnózisban és a kezelés tervezésében, valamint felhasználható a rendellenességek követésére is.

A vizsgálat nem jár fájdalommal vagy kellemetlenséggel, és nincs ismert mellékhatása. Az eredményeket az orvos értékeli és megosztja az pácienssel, valamint lehetőség van a képek rögzítésére és archiválására a későbbi referencia céljából.

Fontos megjegyezni, hogy az ultrahang vizsgálat csak az egyik diagnosztikai eszköz, és a konkrét vizsgálat célját és eredményeit az orvos határozza meg az adott betegség vagy tünetek alapján. Mindig konzultáljon orvosával, ha bármilyen egészségügyi kérdése vagy aggálya van.


A vizsgálat lefolyása

A vizsgálat előtt általában meg kell tölteni a hólyagot folyadékkal, hogy jobb képet lehessen kapni a kismedencei szervekről. Az orvos vagy szakértő egy kézmozdulattal a hasra helyezi az ultrahangos eszközt, amely hanghullámokat bocsát ki és visszaverődik a test belső részeiről. Az eszköz által generált kép valós időben megjelenik a képernyőn, és az orvos értékeli és értelmezi az eredményeket.

 


Online bejelentkezés


Comments for this post are closed.